Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Dani Vojvodine za vikend u Beogradu

Dani Vojvodine za vikend u Beogradu

  • PDF

Domaći gost je, ipak, najbrojniji i, realno, najverovatniji. A na tom tržištu, svakako najveći potencijal je Beograd, sa svojih više od 2 miliona stanovnika, kojima je Vojvodina i sve ono što je krasi, na dohvat ruke. Da bi na neki način makar delimično “podsetili” žitelje glavnog grada Republike Srbije na tamburaše, čarde i salaše, fruškogorska i vojvođanska vina, karlovački kuglof, toplu štrudlu i još mnogo čega, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Turistička organizacija Vojvodine, 6. i 7. decembra, u Beogradu i Zemunu, organizuju “Dane Vojvodine u Beogradu”, uz bogat dvodnevni program.

Za petak, 6. decembar, od 16 do 18 časova, ispred restorana „Šaran“ na Gardošu, priprema se gastronomski užitak u besplatnim porcijama vojvođanskih specijaliteta.
Istog dana, od 19,30 časova, u neposrednoj blizini, tačnije u Madlenianumu je Koncert Zvonka Bogdana, u pratnji tamburaškog orkestra Mileta Nikolića. Ulaz je slobodan za sve koji se prijave dok ima slobodnih mesta.
Pola sata kasnije, od 20 časova, u Ustanovi kulture "Palilula", besplatan koncert će održati Garavi Sokak.
Subota, 7. decembar, od 10 do16 časova, predviđena je za promociju vojvođanske kulture i baštine u srcu Beograda na Trgu Republike. Na štandovima će se predstaviti turističke organizacije iz Vojvodine, vojvođanski vinari, salašari sa tradicionalnim specijalitetima, tradicionalne ženske rukotvorine, Asocijacija za ruralni turizam Vojvodine … Prisutne će zabavljati bend Apsolutno Romantično, koji će svojom prepoznatljivom muzikom doprineti buđenju autentične vojvođanske atmosfere na Trgu Republike.
Biće to jedinstvena prilika da na licu mesta, u neposrednom kontaktu, Beograđani saznaju mnogo više o dvomilionskoj Vojvodini koju više nego i jednu drugu sredinu u Srbiji krasi -jedinstvo različitosti. Iako puna diverziteta, u Vojvodini se oduvek živelo zajedno. Toliko različitih običaja, kultura, jezika, prirodnih bogatstava, a toliko snažno jedinstvo tih različitosti! Upravo je to ono što karakteriše - kako ovaj lokalitet, tako i njegove stanovnike.
Vojvodina je riznica kulturnog nasleđa koju obasjavaju milenijumi kulturnih simbola, arheološki lokaliteti, tvrđave, dvorci, manastiri, muzeji, galerije… Mozaik kulturne baštine Vojvodine, ono je što je izdavaja i čini posebnom, nudeći svetu jednu kreativnu fuziju autentične umetnosti.
Ni ona umetnost koju je stvarala priroda na manjka Vojvodini. Pejzaži iskonske lepote, nacionalni parkovi, jezera i staništa vrednih biljaka i životinja - stavljaju Vojvodinu na mapu sveta svih zaljubljenika u prirodu i otvaraju vrata uživanju u mnogim sportovima. Od planinarenja, do raftinfa Dunavom, lova, ribolova, biciklizma, jedrenja, golfa ili jahanja - u svemu se možete oprobati u ovom delu Srbije.
Ali, srce Vojvodine leži u njenom gostoprimstvu, zavodljivoj gastronomskoj ponudi i hedonističkom umeću uživanja. U čemu? Najtačnije bi bilo reći – u životu!
I, sve je to Vojvodina. Ona je i Exit, i i vinske kuće, i miris bakine tople štrudle… Sve to, i još mnogo, mnogo toga…
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com