Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI Priznanje Vesni Kaćanski, podrška Novom Sadu

Priznanje Vesni Kaćanski, podrška Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Vesna Kaćanski, urednica muzičkog programa Kulturnog centra Novog Sada, i urednica Novosadskog džez festivala koji je prošlog meseca po 15., jubilarni put održan u Srpskoj Atini, pre nekoliko dana se vratila iz Dortmunda gde je od gradonačelnika ovog nemačkog grada Ulriha Siraua dobila priznanje za „vanredan lični udeo u stvaranju Međunarodnog Velikog Orkestra i njen angažman na projektu East West European Jazz Orchester TWINS”.

Međunarodni Džez projekat, od 1998. godine je, uz učešće muzičara iz Rostova na Donu/Rusija, Novog Sada/Srbija i Dortmunda, omogućio razmenu muzičara i obeležio kulturni život u ova tri grada pa i šire. Gradonačelnik je i Vesni Kaćanski, kao i celom orkestru, poželeo “uspešan nastavak projekta i zvučnu budućnost”.
Ovim povodom, press služba grada Dortmunda je uputila nemačkoj javnosti saopštenje u kojem se navodi da je glavni gradonačelnik Dortmunda Ulrih Sirau uručio priznanja Vesni Kaćanski i muzičarima, 3. decembra pre početka koncerta u klubu Domicil. Pored Vesne, priznanja su dobili i: Aram Rustaminats, rukovodilac Škole džeza Kim Nazaretov u Rostovu na Donu, Andrej Mahnev, ko-dirigent i rukovodilac Dečjeg velikog orkestra Rostov na Donu.
Ovaj projekat, na koji je grad Dortmund, inače grad pobratim našeg Novog Sada, toliko ponosan je započeo pre 15 godina međusobnim posetama ansambla Glen-Bušman-Džez-Akademije iz Dortmunda i Škole džeza Kim Nazaretov iz Rostova – rezultat nastojanja. Kao treći bratski partnerski grad, 2003. godine, priključio se Novi Sad koji ima Novosadski džez festival internacionalnog karaktera, a već sledeće godine se desilo ono što se dešava kada se muzičari nađu na istoj liniji, kada se osete: osnovali su orkestar.
„International Big Band“ kako su se prvobitno zvali, odmah je krenuo na turneju od Rostova do Volvograda. 2005. godine nastavili su ništa manje uspešnu turneju po Nemačkoj. Kontakti su se intenzivirali na zajedničkim probama, na radionicama i nastupima. Ponekad nemogući i nepremostivi problemi pri prelasku državnih granica bivali su u potpunosti zanemareni prevazilaženjem muzičkih granica i bogatstvom zajedničkog muziciranja džeza.
-Povodom desetogorišnjice saradnje Biroa za kulturu grada Dortmunda i Kulturnog centra Novog Sada, pozvao me je g. Burkhard Rinše, referent za međunarodnu kulturnu saradnju, kao i g. Uve Plata, saksofonistu i profesora na Džez akademiji „Glen Bušman“, te smo se osvrnuli na našu dosadašnju desetogodišnju saradnju, kao i na saradnju sa umetnicima iz Rostova, iz Rusije. Saradnja Novog Sada i Dortmunda traje više od 30 goidna. Uz osvrt na Novosadski džez festival, radionice, Letnju džez akademiju Novi Sad – Dortmund, pominjali smo i druge mogućnosti u okviru kulturne saradnje, u bliskoj budućnosti. Znajući da se Novi Sad priprema za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, gospodin Rinše je zamolio da prenesem poruku Gradu Novom Sadu da Dortmund želi da podrži Novi Sad u ovom nastojanju, i da, pošto ima veliko iskustvo u poslovima u vezi sa kandidaturom i postizanjem tog cilja, jer je pre tri godine cela oblast Rur bila Evropska prestonica kulture, grad Esen, postoji spremnost da to iskustvo podeli sa Novim Sadom i pruži pomoć timu koji radi na ostvarenju tog cilja – izjavila je Vesna Kaćanski po povratku iz Dortmunda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com