Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Kašika, važan deo ishrane Vojvođana

Kašika, važan deo ishrane Vojvođana

  • PDF

Prof.dr Dragan Tešanović, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu
Vojvođanska tradicionalna jela i proizvodi nisu ustuknuli pred savremenom poljopirvredom i tehnologijom u koje su utkane mnoge agrohemikalije, aditivi i mnogi tehnološki postupci kojima je cilj povećanje prinosa i duga održivost. Izmenjen, brz način života i surova trka za što većim profitom pokušava da gurne u drugi plan tradicionalnu i prepoznatljivu gastronomsku kulturu i ponudu.

Težnja da se jedu zdravstveno bezbedni proizvodi, oslobođeni opasnosti koje mogu da ugroze život, vraća nas na autohtone i stare sorte, rase, kao i tradicionalne načine pripreme jela i proizvoda. Tome ide u prilog težnja da se preferiraju jela od lokalnih namirnica, čime se sprečava korišćenje onih iz dalekih krajeva, a koje se tretiraju hemikalijama da bi izdržale dug transport, da bi im se produžila trajnost i sprečio gubitak hranljivosti.
„Vojvođanska jela i proizvodi“ napravljeni su od lokalnih namirnica po tradicionalnim postupcima, nastali ovde ili vekovima donošeni na ovu teritoriju.
Za „vojvođansku kuhinju“ se kaže da obiluje „jakim“ jelima. Pre svega se misli na: gulaš. paprikaš, perkelt, ali i na jela od testa, suhomesnate i kobasičarske proizvode i slaninu. Pripisuje im se visoka energetska (kalorična) vrednost, što je samo delimično tačno, jer energetska vrednost zavisi od unete količine hrane, što znači da i obrok pripremljen od povrća, ukoliko je preobilan, može da bude energetski „težak“.
U Vojvodini se hrana uglavnom priprema na svinjskoj masti, kojoj se dugo prigovaralo kao lošoj masnoći, ali ni ona, a ni slanina nisu uzrok povećanom holesterolu. To su zablude. Visoki holesterol je posledica poremećenog metabolizma i preobilnog unošenja „kalorija“ - bez obzira na to odakle one potiču.
Karakteristično je da u pripremi vojvođanskih jela dominiraju kuvanje i dinstanje, kao i način toplotne obrade jela i pored činjenice da se neka jela peku ili proizvode prženjem. Kuvanje i dinstanje su zdravstveno bezbedniji načini pripreme jela u odnosu na prženje i pečenje, jer hrana nije izložena visokim temperaturama i pregorevanju. Tako su supe, čorbe, variva, paprikaši, gulaši perkelti i mnoga druga jela, koja se jedu kašikom, poželjna u svakom jelovniku.
Hrana kao kulturno nasleđe vojvođanske ravnice nosi ogroman potencijal koji Vojvodina ima u razvoju gasto-rturizma. Afirmacija tradicionalnih jela u turističkoj potrošnji trebala bi da bude i podsticaj relevantnim činiocima da pokrenu i zaštite gografsko poreklo mnogih „prehrambenih vojvođanskih bisera“, i da se oni, posebno označeni kao tradicionalni i zaštićenii proizvodi, nađu u jelovnicima hotela i restorana širom Vojvodine. I ono šti je veoma važno - ta jela i proizvodi da budu glavni motiv organizacije turističkih manifestacija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
0 #1 Vesna 13-12-2013 18:45
:lol: Zdravlje na usta ulazi....
Citiraj
 

Dodaj komentar