Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Sve spremno za spektakularnu manifestaciju Manić-Tisa 63 u Novom Bečeju

Sve spremno za spektakularnu manifestaciju Manić-Tisa 63 u Novom Bečeju

  • PDF

Tri dana pre isteka roka za prijavu za 2. takmičenje u pecanju Manića “Manić-Tisa 63” na brani kraj Novog Bečeja, premašen je broj od 60 planiranih takmičara! Organizatori, članovi Kluba ljubitelja reke Tise "Tisa 63", sada su na slatkim mukama kako da smeste sve one koji još žele da se prijave do 20. decembra, do kada je rok za prijavljivanje za ovo jedinstveno takmičenje u Srbiji. Interesovanje za prikaz tradicionalnog svinjokolja, takođe je veliko, tako da će kamp biti dupke pun. Sve vreme trajanja manifestacije sviraće dve bande tamburaša, koji će pecaroše pratiti na vodu i bodriti po hladnoći. U kampu će stalno goreti logorska vatra.

Treba naglasiti da su od prvog trenutka, ovu ribolovačku manifestaciju, kao svojevrsni zimski turistički događaj prepoznali ljudi iz opštine Novi Bečej, na čelu sa predsednik Sašom Šućurovićem, koji je obećao još veću podršku od prošlogodišnje u pokroviteljskom smislu, sa svim logističkim podrškama od NBInfo kanala, radio NB i uslugama JP Komunalac N. Bečej.
Sponzori manmifestacije su PIK Bečej, Hotel Bela lađa (Bečej), Escom Bečej, Ranđelović gradnja N. Bečej, Promes N. Bečej, JŽJ Popović N. Bečej, Ravioli N. Bečej, Agrometal, Sztr Jelicki, Agrometal, Mibax, Jovan Matić pr, Str Zoli ( svi iz N. Bečeja), Jan audio sistem Kisač, Bin marketing N. Sad
Voditelji programa će biti Goran Podlipec-Lipec i Nikoleta Pakai, a specijalni gost u ulozi deda mraza je Dragoslav Branković-Gile (glumac iz Leskovca).
Promoteri manifestacije su, ponovo, naš istaknuti odbojkaš, sportski radnik i ribolovac, Vanja Grbić, kao i glumac Vojin Ćetković. Kao i na prvoj manifestaciji, ribolovcima će pevati Dragan Prokić-Proka, kantautor iz Niša, a u muzičkom delu nastupiće Laki Keš- bend, tamburaši iz N. Bečeja, DJ Šone i Kud Bećarac iz Novog Bečeja.
Organizatori su najavili više nego zanimljiv sadržaj manifestacije. Tako će, između ostalog, biti odrganizovano takmičenje za “najuverljiviju ribolovačku priču”, a najubedljivijeg čeka vredna nagrada. Nagrade u pecaroškom priboru predviđene su za 1.,2.,3. mesto i za najveći ulovljeni Manić, kao i prigodni pehari. Domaćin će se pobrinuti i za utešne nagrade, koje očekuju najupornijeg, najpožrtvovanijeg i najbaksuznijeg takmičara, kao i onog ko je bio najsolidarniji.
Kuriozitet ovog takmičenja je što se za njega prijavila i jedna žena ribolovac iz N. Bečeja, Olja Blažin, a možda ih bude i više.
Takmičari i posetioci sa vaučerima u vidu ID narukvica moći će da jedu i piju u kampu do mile volje. Za njih će biti pripremljeni specijaliteti u vidu hurki, švargli, krvavica, vrućih čvaraka, kobasica sa talandare, raznjića sa motke (po principu uuradi sam na logorskoj vatri), svinjokoljskog paprikaša, temerinskog pasulja (posnog), somuna i štrudli iz paorske peći, pica i kuvanog vino kod Joce Škota.
Biće to u pravom smislu međunarodno takmičenje, jer na Tisu kraj Novog Bečeja dolaze ribolovci iz Mađarske (najveći broj njih 22 organizovano), Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, BiH i narvno, Srbije. Evo i detaljnog programa manifestacije.
Programom je predviđeno da se u petak 27. decembra od 10-14 časova u prostorijama Kluba „Tisa 63“ u kampu kod brane, dočekaju, evidentiraju i smeste takmičari, da bi potom popodne proveli u razgledanju terena i pecaroškom treningu. U večernjim satima će uz druženje i DJ muziku, biti održano nadmetanje za „najuverljiviju“ ribolovačku priču – kvalifikacije
Za subotu, 28. decembra, okupljanje u prostorijama Kluba „Tisa 63“ (kamp kod brane) zakazano je za 8 časova, kada kreće prikaz tradicionalnog svinjokolja i pečnja hleba na starinski način u paorskoj peći. Sat kasnije biće priređen doručak s nogu u „Jovinoj kolibi“ uz domaću vruću rakiju, kožure, leba i masti, salčiće, da bi za zainteresovane, a pokazalo se već prvi put da su svi učesnici bili zainteresovani, bio organizovan i prikaz topljenja čvaraka, punjenja kobasica i hurke.
Tačno u podne, predvođeno je zvanično otvaranje manifestacije „Manić-Tisa 63“, potom izvlačenje takmičarskih brojeva, predstavljanje takmičara, pa opet, degustacija domaćih specijaliteta kobasica, čvaraka i hurke uz svirce iz Banata, zajedničko slikanje, te priprema i raspored takmičara.
U 15 časova biće dat znak za početak takmičenja, simbolično prvo zabacivanje. Sve vreme u klubu „Tisa 63“ goreće logorska vatra za one koji žele da se ogreju. Ribolovci imaju pet časova da pokažu svoju veštinu, jer će nakon toga biti označen kraj takmičenja i merenje ulova uz vatromet sa vode.
Završni deo manifestacije biće obavljen kao i lane u svečanoj sali „Šušanj“ u N.Bečej. Nakon pozdravne reči organizatora i pokrovitelja manifestacije, uslediće proglašenje pobednika, dodela priznanja, večera, uz bogat muzički program sa specijalnim gostima. Dobrom raspoloženju dopreneće i finalno nadmetanje za „najuverljiviju“ ribolovačku priču.
Članovi Kluba ljubitelja reke Tise "Tisa 63" će u nedelju, nakon doručka u Klubu „Tisa 63“, kamp kod brane, ispratiti goste i pozvati ih da iduće godine ponovo dođu na najveću zimsku manifestaciju na teritoriji opštine Novi Bečej.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com