Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Rakije Dejan Šurlan: Mladost i ambicija vezane za naparedak Destilerije

Dejan Šurlan: Mladost i ambicija vezane za naparedak Destilerije

Ove 2013. godine Destilerija Šurlan – www.rakijesurlan.rs, proslavlja jubilej, deset godina proizvodnje vrhunske voćne rakije.
Sve je počelo devedesetih godina XX veka kada je su na jednom hektaru porodičnog imanja u Novim Kozarcima, nedaleko do Kikinde, rodile prve jabuke. Zbog teškog plasmana konzumne jabuke porodica kreće u preradu voća i proizvodnju rakije za svoje potrebe, pa potrebe prijatelja, zatim i lokalnog tržišta. Godine 2003. porodica Šurlan od Ministarstva za poljoprivredu dobija rešenje o profesionalnom bavljenju proizvodnjom voćnih rakija, a 2011. godine prerasta u Destileriju Šurlan.

Jedan od dvojice braća, vlasnika Destilerije, mlađi Dejan Šurlan, (Darko je stariji), navodi da je to danas moderan pogon u kojem je zaokružen proces proizvodnje, počev od proizvodnje voća na 28 jutara, do prerade, pakovanja i plasmana voćnih rakija. Ulaže se u mehanizaciju, mašine za preradu kao i proširenje proizvodnih kapaciteta. Prošle godine otvorena je nova destilerija, a ove je dobijena potvrda Hasap (HACCP) sistema, jednog od osnovnih preduslova za izvoz naših proizvoda i osvajanje evropskog tržišta.
-Učinjen je značajan napredak Destilerije, mimo svakog našeg očekivanja, zahvaljujući pre svega ugovorima sa dve velike firme u Srbiji za koje uslužno pečemo rakiju. Destilerija Šurlan proizvodi rakije za tri brenda: prvi je rakija Šurlan, drugi je Podrum „Pevac“ iz Kragujevca, sa rakijom „Žuta dunja“, i treći brend je Basta promet d.o.o. i “Deda Jovina domaća rakija”, iz Novog Sada. Sa njima smo bukvalno umnožili kapacitet prerade i prodaje proizvoda - kaže Dejan Šurlan.
U Destileriji se proizvode: Jabukovača, Šljivovica, Viljamovka, Kajsijevača, Dunjevača i Specijalni liker sa dodatkom livadskog meda obogaćenim lekovitim travama, koji je u poslednje vreme postao pravi hit naročito kod ženske populacije.
Količine voćnih rakija koje su proizvedene u destileriji su ograničene jer se oko 70% sirovina proizvede na sopstvenim voćnjacima, a ostalo se otkupljuje u zavisnosti od toga koliko je rodna godina i ugovorenih količina. Najveće količine voća otkupljuju se od Dijamant-agrara iz Zrenjanina a kvalitet njihovog voća mora biti jednak kvalitetu voća sa zasada porodice Šurlan. U Destileriji se naročito vodi računa o kvalitetu robe jer bez dobrog voća nema dobre rakije.
Šta podrazumeva kvalitetno voće? Ono ne sme biti trulo, bolesno, mora biti dobro pripremljeno za preradu, što podrazumeva odstranjivanje koštica iz šljiva, kajsija, da bude oprano, ne sme da bude prljavo od zemlje, ako je otpalo. Zatim ide krunjenje, odležavanje komine, uz neke dodatke i na određenoj temperaturi i posle toga ide pečenje.
U desetoj jubilarnoj godini Destilerija Šurlan obukla je svoje proizvode u novo ruho, promenila je dizajn ambalaže i zahvaljujući i tome podigla prodaju za 40%. U pripremi je i premijum ambalaža, ali na tržištu će se naći tek za godinu dana.
Kako ovi mladi ljudi, planiraju da izađu na evropsko i svetsko tržište, pošto su osvojili srpsko, i kako izlaze na kraj sa sve zahtevnijim i razmaženijim potoršačima i sve strožijim pravilima koje Republika Srbija i EU postavljaju pred proizvođače?
-Mi moramo da idemo u korak sa Evropom i svetom i da uzimamo njihove formule i recepte za osvajanje drugih tržišta. Problema ima kao i svakom drugom poslu. Gledamo da osvajamo stepenik po stepenik, i onda ćemo na kraju, nadam se, sagraditi ono što smo ranije osmislili. A to je, za početak da pospešimo marketing, čime bismo zatvorili ceo krug procesa proizvodnje, počev od proizvodnje voća, do prerade, pakovanja i plasmana voćnih rakija.
Dilama lek ili zadovoljstvo, ili čak otrov, ako se sa njom prereta, domaća rakija je sve popularnija i prihvaćenija i kod mlađe populacije. Kakva je perspektiva ove privredne grane?
-U ovaj posao mora da se uloži puno rada i truda, ali može dobro da se napreduje. Ovo je tradicionalna srpska delatnost, ali je činjenica da se rakija sve više pije. Viski, konjak, votka ustupaju mesto domaćim, prirodnim rakijama. Svet sve više prepoznaje Srbiju po šljivovici, dunja je sve aktuelnija čak i po diskotekama, noćnim klubovima, kafićima. Ipak, Destilerija Šurlan se nalazi u Banatu, a Vojvođani najviše vole da rakiju od jabuke, pa nam je Jabukovača najtraženija rakija, a da smo u centralnoj Srbiji Šljivovica bi bila bez konkurencije – mišljenja je Dejan Šurlan.
Ono što ide u prilog voćnim rakijama je činjenica da je Vojvodina u oblasti voćarstva učinila značajan iskorak, pogotovo kada je reč o uzgoju jabuka, što u nekom narednom periodu može da donese još veći benefit. Jer kvalitet je dobar, ali količine su nedovoljne. Ulaganjem u intenzivno voćarstvo, i proširivanjem površina pod voćem i ukljčivanjem većeg broja proizvođača, jednog dana, naše destilerije bi mogle da se nađu i na ogromnom ruskom tržištu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com