Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Jelena Galetin: Arena Cineplex vratila publiku u bioskope

Jelena Galetin: Arena Cineplex vratila publiku u bioskope

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

Samo godinu dana pošto su braća Limijer pred pariskom publikom prikazali prvu projekciju pokretnih slika, 28. decembra 1895. godine, i Novosađani su u pozorištu Dunđerskog mogli da vide ovu novotariju. Bilo je to 17. novembra 1896. godine. U godinama koje su dolazile, predstave su bile sve popularnije, a putujući booskopi sve brojniji. Na mestu Muzeja Vojvodine, 1908. godine delovao je „Tivoli“, prvi bioskop u Novom Sadu. Era putujućih projekcija filmova u iznajmljenim pozorištima i restoranskim salama, te šatrama, kratko je trajala.

„Apolo“, prvi bioskop u Novom Sadu podigao je 1911. godine dr Stevan Adamović, u zgradi sagrađenoj upravo za tu namenu. Za njim došao je i bioskop „Korzo“ 1913. godine, „Odeon“, „Luksor“. Pred sam Drugi svetski rat, otvara se „Uranija“(1939), te „Palas“ i „Reks“(1940), tako da je početkom rata u Novom Sadu bilo pet bioskopa.
Posle rata, bioskopi dobijaju nova imena, pa tako „Apolo“ postaje „Zvezda“, „Odeon“-„Slavica“ (kasnije bioskop JNA), „Palas“ preinačuje ime u „Jadran“ a „Reks“ u „Narodni“ bioskop. U Petrovaradionu radi bioskop „Dunav“, na Telepu „Bačka“, na Detelinari “Radnički“.
Veliki moderni bioskop, Novi Sad dobija 1969. godine. Bio je to bioskop „Arena“, danas
„Arena Cineplex“, multiplex otvoren pre tri godine, od kada uspešno radi.
Jelena Galetin, PR „Arena Cineplex“ navodi da su se ljudi, otvaranjem šest sala, sa kapacitetom od bezmalo 1.000 mesta (od najveće sa 440, dve srednje od 170, najmanje 70 mesta i sale od 130-140 mesta), rado vratili u bioskope, kojih u Novom Sadu nije bilo pune dve godine.
-Sa otvaranjem moderno koncipiranog prostra za prikazivanje filmova, sa mogućnošću da pogledaju filmove u 3D tehnologiji, sa 3D naočarima, uspeli smo da povratimo publiku u bioskope.
Imali smo sreću da smo otvorili bioskop u trenutku kada se pojavio veliki filmski hit „Montevideo Bog te video“ i ta sreća nas je pratila i kasnije, kao organizatore brojnih svečanih premijera dobrih domaćih filmova, da doveđemo glumaca, kao i četiri festivala: Cinema City, FEST, Cinemania i Kids Fest.
Naravno, „Arena Cineplex“ je permanentno ulaže u osavremenjivanje svoje opreme, u projektore, platna, imamo i silver screen platna, koje je najkvalitetnije platno za 3D tehnologiju u svetu. I dalje se ulaže, tako da trenutno digitalne projektore imamo u Sali 2, 3 i 5, i imamo mogućnost da preko digitalnih projektora prikazujkemo 3D filmove. To je značajno jer u toj tehnologiji, u poslednje vreme ima sve više filmova, a mi u skladu sa tim povećavamo kapacitete.
Imali smo i par manifestacija kao što su revija letnjih filmova blockbuster-a što znači da smo vrlo aktivni, i šta god se dešava u Beogradu, kod nas se desi istog dana ili dan kasnije. Tome u prilog govori i podatak da „Arena“ ne radi samo 31. decembra. ostalim danima, od 1. januara, za Božić, Uskrs, državne praznike, blagajne su otvorene, doduše od 14.00, a ne od uobičajenih 9 ujutru. I dalje ćemo se truditi da osim projekcija, osim samih filomova sa redovnog repertoara osmišljavamo i neke druge aktivnosti. U sastavu „Arene“ nalazi se i kafić pogodan za organizovanje tematskih večeri, kao i letnja bašta, sa najvećim projekcionim platnom u gradu. Na njemu prikazujemo sprtske aktuelnosti, prenose fudbalskih utakmica, teniskih mečeva... Ove godine imali smo na Cinema City-ju i prvi 3D bioskop na otvorenom, što je bilo dobro prihvaćeno. U kafiću „Arena Cineplex“ osmišljena je i dečja igraonica, mesto gde mame mogu da provedu kvalitetno vreme sa decom dok očevi gledaju utakmicu ili obrnutno. Pored navedenog, ogrganizujemo konferencije, u vreme praznika ugostimo glumce koji priređuju novogodišnje predstave - kaže Jelena Galetin, i dodaje da bi u 2014. godinu, „Arena Cineplex“ opstala na tržištu bitno je konstantno ulagati u nove tehnologije, bez obzira što nemaju konkurenciju, kao i u ljudske resurse, imati prijatne ljude koji su uvek na usluzi i koji će uvek pružiti pomoć kada je potrebna.
-U 2014. godini sigurno će biti inovacija, možda čak i nekih novih festivala. Imamo dobru saradnju sa drugih institucijama i festivalima, poput Uličnih svirača, sa festivalom EXIT... Ono čime ne volimo da se hvalimo, a što je svakako bitno, i na šta treba podstaći društvo, jesu humanitarne akcije, kojih ima mnogo tokom godine - zaključila je Jelena Galetin.
„Arena Cineplex“ je trenutno jedini bioskop u gradu, koji osim socijalnog, bitnog za stvaranje dobre atmosfere, veličinom platna, kvalitetom zvuka, doprinosi punom doživljaju filma, što je za filmofile i poštovaoce dobrog filma važan činilac, ne samo opstanka već sve veće popularnosti ovog mesta.
Ali, kako kaže Jelena Galetin, to nije slučajno. Samo kvalitet, nove akcije, široko društveno angažovanje dovode do željenog cilja - povratka publike u bioskope.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar