Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Godina obeležavanja Prvog svetskog rata i Mladih u Srbiji

Godina obeležavanja Prvog svetskog rata i Mladih u Srbiji

  • PDF

Godine 1914-te, započeo je Prvi svetski rat ili Veliki rat, do tada neslućenih razmera i razaranja. Odvijao se na tri kontinenta, Europi, Africi i Srednjem istoku, u intervalu od 20. juna 1914.godine do 11. novembra 1918.godine. Pod oružjem se našlo više od 70 miliona ljudi, 60 miliona Evropljana je bilo mobilisano. Saldo ovog rata bio je više od 15 miliona poginulih i 20 miliona ranjenih.

Prvi svetski rat vodile su sile grupisane oko Sile Antante (Saveznika) i Centralnih sila, i za posledicu je imao novu teritorijalnu podelu Evrope. Raspadom Austro-Ugarske, Nemačke i Osmanskog carstva (članica Centralnih sila), stvorene su nove države. Od teritorija koje je zauzimala Austro-Ugarska nastale su Austrija, Mađarska, Čeholovačka i Kraljevina SHS. Jezgro Osmanskog carstva reorganizovan je u Republiku Tursku, a teritorije van Anadolije su bile dodeljene kao protektorati silama Antante. Nemačko carstvo moralo je da se odrekne svojih kolonija. Rusija je izgubila veliki deo teritorije na zapadu, na kojima su stvorene nove države: Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska. Bilo je više uzroka za izbijanje Prvog svetskog rata, a povod samo jedan: atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, poznat kao Sarajevski atentat. Na Vidovdan 1914. godine, dvadesetogidišnji bosanski Srbin, Gavrilo Princip, pripadnik organizacije Mlada Bosna, pucao je i tom prilikom ubio nadvojvodu Ferdinanda i njegovu suprugu groficu Sofiju.
Koliki je broj vojnika umro od bolesti ili gladi, nikada neće biti prebrojano. Procenjuje se da je Srbija tokom Prvog svetskog rata izgubila između milion i sto i milion i tristo hiljada stanovnika, što je činilo skoro trećinu ukupnog stanovništva u Srbiji, i oko 60% muške populacije. Stogodišnjica od ovog događaja, biće obeležena na razne načine u Srbiji i čitavoj Evropi.
Turistička organizacija Srbije je, međutim, u skladu sa ustaljenom praksom da svake godine promoviše određenu temu i na taj način promoviše celokupnu turističku ponudu naše zemlje, ovu godinu proglasila i Godinom mladih. Pod imenom Lifestyle, ova akcija trajaće 10 meseci, a “izraz je mladih ljudi u Srbiji, koji su u toku sa svetskim trendovima, ali koji poštuju svoju tradiciju i kulturno nasleđe. Cilj kampanje je da uključi što veći broj ljudi, koji će pokazati šta je za njih stil života u Srbiji”. Na sajtu Turističke organizacije Srbije kaže se da je to online kampanja, koja će putem društvenih mreža, pre svega mladim ljudima približiti turističku ponudu naše zemlje. Na ovaj način se predviđa i uključivanje mladih u zajedničku akciju na Facebook-u, Instagram-u , Twitter-u kako bi se i na taj način, slikom, rečjum, komentarima viđenog i doživljenog, širila mreža saznanja o lepoti Srbije. Na ovaj način Turistička organizacija Srbije, vođena saznanjem o dubini ekonomske krize u zemlji, i činjenicom da je svaki drugi mladi čovek u Srbiji bez posla, povezala korisno sa praktičnim, i šireći informacije na ovaj način, postigla uštedu troškova promotivnih aktivnosti.
Na sajtu www.Lifestyle.serbia.travel biće pripreman i blog, koji će objavljivati reportaže o različitim destinacijama širom Srbije, sa zanimljivim pričama i predlozima za putovanja. Ovom kampanjom obuhvaćena je cela zemlja, a naglasak je na promociji savremene Srbije i njenih lepota. Ona ima za cilj da približi mladima sve ono u čemu mogu da uživaju i svemu onome što im nudi ovo podneblje, zbog čega je ova destinacija i do sada bila popularna među svetskim putnicima.
“Kampanja je koncipirana sa ciljem da pokaže Srbiju mladim ljudima iz celog sveta kao prijemčivu destinaciju, prikazujući srpsku kreativnost, inovativnost, zabavu, gastronomiju i aktivan odmor u našoj zemlji”, kaže se na sajtu.
Prošla 2013. godina, pod nazivom Kulturno blago Srbije, bila je inspirisana obeležavanjem XVII vekova od Milanskog edikta, i u potpunosti se uklopila sa mnoštvom kulturnih i istorijskih događanja u Srbiji. I zemlja-partner Nemačka je prošle godine na Sajmu turizma u Beogradu za svoju promotivnu temu odabrala temu kulture i time se uklopila u aktivnosti Turističke organizacije Srbije.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar