Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA U očekivanju Prve međunarodne konferencije posvećene porodičnoj poljoprivredi

U očekivanju Prve međunarodne konferencije posvećene porodičnoj poljoprivredi

  • PDF

U Srbiji danas ima blizu milion nezaposlenih. Istovremeno od blizu 4.600 sela, svako četvrto, ili oko 1.200 njih, je na putu nestajanja. Tako će za deceniju i po u njima ostati samo spomenici kao dokaz skorašnjeg života.
I dok ljudi u gradovima nemaju posla, u selima nema ko da radi. Sela izumiru, a ne koristi se šansa da se ti negativni trendovi na srpskom selu zaustave, a samim tim i da se razvijaju ruralna područja. Naime, od deset radnika koji su ostali bez posla, više od polovine moglo bi da se zaposli u ruralnim područjima Srbije.

To se ne odnosi samo na radnike koji su ostali bez posla zbog strukturnih neprilagođenosti proizvodnje, višegodišnjih sankcija i tranzicione krize, već i na one koji su ostali bez firmi u kojima su radili pre NATO bombardovanja 1999. godine.
Sve ovo govori da su radnici još uvek jednom nogom u opanku, a sa drugom u cipeli. Povratak u ruralna područja zemlje ne znači, međutim, vraćanje radnika motici, ralu i traktoru, već njihovo zapošljavanje u oblasti poljoprivrede i oko nje. To znači šumarstvu, vodoprivredi, raznim uslužnim delatnostima, zanatstvu, domaćoj radinosti, infrastrukturnim, malim i srednjim industrijskim pogonima (kojih ima 220.000, a cilj je da ih bude 400.000), čija proizvodnja ne ugrožava ekološku ravnotežu.
Ovo će biti samo jedna od tema o kojoj će biti reči na Prvoj međunarodnoj konferenciji posvećenoj porodičnoj poljoprivredi, koju 24-25. januara u hotelu “Breza" u Vrnjačkoj Banji organizuju Etno Centar "GEGULA" iz Kraljeva, Centar za strateška istraživanja Nacionalne bezbednosti iz Beograda i Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS iz Beograda.
Posebno zanimljiva biće Info sesija pod nazivom “Novi Evropski programi i fondovi za 2014",
u okviru koje zainteresovani poljoprivrednici mogu čuti koje izvore finansiranja pored donacija mogu da koriste i kako da dođu do njih.
U međuvremenu, iz Etno centra “GEGULA” preporučuju voćarima da obave zimski pregled voćaka koji je veoma značajan jer se poznavanjem stanja u voćnjaku mogu sprečiti iznenadne štete i izbeći nepotrebna tretiranja, odnosno utrošak sredstava. Ovim pregledom se utvrđuje prisustvo prezimljujućih formi štetočina na voćkama i moguće je signalizirati o potrebi suzbijanja pojedinih štetočina ranim prolećnim prskanjem, a često je moguća i kratkoročna prognoza potrebe suzbijanja po kretanju vegetacije.
Zimski pregled voćaka izvodi se u vreme mirovanja vegetacije (novembar - mart). Pregledaju se jednogodišnje, dvogodišnje, a vrlo često i trogodišnje grančice. Svaki uzorak potrebno je pregledati binokularom i zabeležiti broj svih nađenih štetočina, pre svega jaja crvenog voćnog pauka, lisnih vaši, pojedinih štetnih leptira (gubara, kukavičje suze, zemljomerki, dudovca, glogovca …), zatim pojedine vrste štitastih vaši (larve šljivine štitaste vaši, kalifornijske štitaste vaši), zapredene gusenice kapue i drugih savijača.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar