Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Jedinstveni ukus pršuta i kobasica sa XIV Sajma u Mačkatu

Jedinstveni ukus pršuta i kobasica sa XIV Sajma u Mačkatu

  • PDF

Od 10 do 12. januara, u porti crkve Sv. Ilije u Mačkatu, održan je XIV Sajam suvomesnatih proizvoda, popularna „Pršutijada“. Ovo selo zlatiborskog okruga, sa nešto više od 900 stanovnika, u kojem se svaka druga kuća bavi proizvodnjom, preradom mesa ili ugostiteljskim uslugama, okupilo je, sunčanog i za zlatiborske prilike, neuobičajenog vremena za početak zime, šesnaest proizvođača pršute, mahom iz Mačkata, te male privrednike, proizvođače sireva, rakijaše i vinare, pletilje, licidere, medare, prodavce suvenira i druge.

Širom sveta, selo poznato po proizvodnji svinjske i goveđe pršute, kobasica, stelja, slanine, kavurni, duvan čvaraka, pokazalo je da samo onda kada se domaćinstva udruže i pokažu u zajedničkom nastupu, može se sagledati celokupan obim i steći prava slika o vrednosti rada ovih ljudi.
Otvaranju su prisustvovali predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, zamenica predsednika opštine Bojana Božanić, direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić, te predstavnici švajcarske firme SGS u Srbiji, koja je ove godine bila ocenjivač kvaliteta suvomesnatih proizvoda
Priznanje za svinjsku i ovčiju pršutu, i kobasicu, pripalo je Dušanu Stojanoviću; za najbolju goveđu pršutu Nikoli Brkoviću; za slaninu Dragoljubu Šopaloviću, a za ovčiju stelju Aleksandru Radojičiću.
Osim najvećih i najiskusnijih proizvođača i prerađivača suvomesnatih proizvoda, „Zlatiborca“ i Milije Brkovića, kao i nagrađenih takmičara, svoje proizvode izložili su i: SZR „Badžo“, prerada mesa „Stojanović produkt“ Miroslava Stojanovića, Prerada mesa i suvomesnatih proizvoda „Lake“, Prerada mesa „Budućnost“, Proizvodnja suvomesnatih proizvoda SZMR Stojanović Plus, Klanica i prerada mesa „Stojanović“, Šopalović Branko, Mesara Mačkat vlasnika Šopalović Zorana, Užička pršuta i kobasica Šopalović Radeta, svi iz Mačkata, kao i tradicionalna proizvodnja mesa „Joletić“, Stojanović Ilije i STR „Carević“, obe iz Krive Reke.
Ova manifestacija godinama je pokretač razvoja Mačkata i celog kraja, kako u privrednom tako i u turističkom smislu. Potvrda za to je što je Mačkat, uz Krivu Reku, koja se na njega naslanja, i Šljivovicu, jedno od retkih seoskih područja u Srbiji u kojem broj stanovnika raste.
Iako je ponuda bila odlična, a štandovi prepuni, izostala je uobičajeno velika posećenost, pre svega zbog manjka gostiju na Zlatiboru. Meštani kažu da pršuta, rakija i kuvano vino idu dobro sa snegom i hladnijim vremenom, a ne sa prolećnim temperaturama kakve su zadesile Zlatibor u vreme održavanja Sajma. Međutim, oni koji svake godine posećuju ovu manifestaciju došli su i ovoga puta, a proizvođači i prerađivači suhomesnatih proizvoda zadovoljni su konačnim bilansom. Ostaje žal što se ovakvi sajmovi ne održavaju češće u toku jedne godine.
Za posetioce i izlagače, priređen je i prigodan kulturno umetnički program u kojem su nastupili: Trubački orkestar Miladina Jovanovića, Izvorne grupe "Raspevani Zlatibor" iz Rožanstva i "Šljivovica" iz Šljivovice i učenici OŠ "Milivoje Borović", Mačkat, a posetiocima su podeljene već uobičajene vredne nagrade: džak pršute, 1 m2 slanine, 7m kobasice.

Više fotografija možete da pogledate  o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com