Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Prof. dr Slobodan Popov: Informacione tehnologije unapređuju obrazovanje

Prof. dr Slobodan Popov: Informacione tehnologije unapređuju obrazovanje

  • PDF

Bez informatike se danas ne može zamisliti nijedan korak i zato je veoma važno što više popularizovati informacione tehnologije, naričito u radu u školama u kojima još uvek imamo jaz između učenika, rođenih u eri informatike, i nastavnika, od kojih se mnogi, ovoj tekovini civilizacije, još uvek opiru, rekao je prof. dr Zoltan Jegeš, na dodeli prve plakete “Prof. Stjepan Han” pre nekoliko godina.

Poslednje četiri godina, Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike (CNTI) Novi Sad, dodeljuje prestižnu nagradu „Stjepan Han“ najuspešnijoj školi u promociji i primeni informacione tehnologije. Krajem godine, na završnoj svečanosti manifestacije „Dani informatike u školama Vojvodine 2013“, na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment-FIMEK Novi Sad plaketa „Stjepan Han 2013“ uručena je osnovnoj školi „Svetozar Marković Toza“ iz Novog Sada.
Autor projekta i predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, prof. dr Slobodan Popov, kaže da je cilj ovog projekta da podstakne proces informatizacije nastave u školama, kao i da populariše nove tehnologije u školskim nastavnim i vannastavnim aktivnostima.
-Ovaj projekat predstavlja u neku ruku i provokaciju za nastavnike i škole, da oni koji su uspešni, da se vidi da su uspešni i da su postigli određene rezultate, a oni koji se tu nisu našli, da se ubuduće trude da se nađu - objasnio je prof. Popov.
Osim ovog projekta, Centar, koji je formiran pre četrnaest godina, ima za sada, još šest akreditovanih programa. Osim nagrada „Stjepan Han“, Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, organizuje i realizuje, u osnovnim, srednjim školama i pretškolskim ustanovama AP Vojvodine, tri godine za redom projekat „Energija je svuda oko nas“. Obe projekta podržana su od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine.
Centar organizuje i stučno usavršavanje nastavnika za akreditovane programe vezane za informaciono-komunikacione tehnologije u nastavi, namenjene učiteljima, nastavnicima i stručnim saradnicima, koja žele da prošire svoja znanja iz ove oblasti. Ovi programi se prepoznaju po visokom kvalitetu organizacije i nastavnici koji prođu naše seminare kažu da su znanja stečena na njima, upotpunosti upotrebljivo u praksi.
Centar ima dobru komunikaciju sa Pokrajinskim sekretarijatom, sa Ministarstvom, sa školama, nastavnicima, učenicima, što je najvažnije. Prof. Popov je istakao da postoji dobra komunikacija i sa inostranstvom, jer je osnivač Asocijacije tehnike, informatike i obrazovanja Jugoistočne Evrope. Komunikacija sa okruženjem omogućava bolji uvid u dešavanja u drugim zemljama, kada su u pitanju informacione tehnologije i da se u najkraćem roku izvrši razmena iskustava i na taj način unapredi znanje. Centar organizuje i razna takmičenja za učenike, a pokriva oblast tehničkog stvaralaštva vezanu za robotiku i interfejs tehnologiju.
Nekada se zagovaralo, a danas se podrazumeva, celoživotno učenje. Da li je ovo jedan od načina koji pomaže nastavnicima da odgovore zahtevima koji se pred njih u procesu obrazovanja postavljaju?
-Naše iskustvo govori da se mi nalazimo u jednom vakuumu. Taj vakuum je razlika između onoga što nudi država tj. lokalna samouprava i onoga što škola može da pruži. Nastavnici žele da se usavršavaju, jer prepoznaju dobre seminare koji im pomažu da bolje rade, međutim, lokalne samouprave nemaju dovoljno sredstava da školama isplaćuju nadoknadu za njihovo stručno usavršavanje. Zatim, nastavnici o svom trošku dolaze na seminare, jer znaju da im je to potrebno, i to je veliko opterećenje za njih.
S druge strane ako nama direktor kaže: „Mi ne dobijemo ni za elementarne higijenske potrebe, a ne još da šaljemo nastavnike na stručno obrazvoanje“, onda to jeste problem države. To je ono što moramo da shvatimo, da država mora da odvaja sredstva za stručno usavršavnje ako hoćemo da idemo u XXI vek, u kome jesmo, ali ne po svemu - zaključio je dr Slobodan Popov.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com