Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Sveti Vinko, dan kada se procenjuje vinska godina

Sveti Vinko, dan kada se procenjuje vinska godina

  • PDF

Iz knjige Peščani vinski put, Dragutina Miljkovića

U vinogradarsko-vinskom kalendaru nalaze se važni datumi, kojih se vinogradari i vinari, vični nezi vinograda i pravljenju vina, manje-više pridržavaju. Ti posebni dani vezani su za običaje u različitim radnim i svečanim vinskim prilikama.
-Neki vinogradari i vinari rade sve kako su „stari radili“ - da sve bude urađeno na vreme i na pravi način.

Ali, i na Peščaru stiže napredna tehnologija. Nasleđeno iskustvo, običaji i blagdani bivaju potisnuti imstrumentima, procedurama, novom opremom i postupcima.
Savremenici mogu da biraju: da ostanu vredni tradicionalnim vrednostima ili da se priklone novim običajima. Ali ni jedni ni drugi ne bi smeli propustiti ni jedan od tih datuma.
Prvi značajan datum u Novoj godini za vinogradare i vinare bio je dan Sveta Tri kralja (6. januar), kada su vlasnici vinograda birali vincilire, čuvare vinograda. Svaki vincilir je čuvao po 200 lanaca loze. Plaćan je novcem. Birani su iz reda starijih, siromašnih ljudi, često iz Subotice.
Sveti Vinko (22. januar) je prvi dan kada se „radno“ posećuje vinograd. Taj praznik Bunjevci nazivaju Sveti Vinko, a Mađari Szent Vince.
St. Vinko je bio ranohrišćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragosi. Živeo je u IV veku, za vladavine zloglasnog Dioklecijana. Prokonzul Dacijan ga je grozno mučio da bi se odrekao vere i svog biskupa Valerija, a pokušao je to potom učiniti raskošom i ljubaznostima. Čim su ga položili u meku, mirišljavu postelju, preminuo je. Dacijan ga je dao baciti zverima, ali, po legendi, doleteo je gavran i odbranio mučenikovo telo. Tada su ga odvezli na morsku pučinu i bacili ga s kamenom oko vrata, no more ga je čudom izbacilo na obalu.
Toga dana se obavlja simbolično - obredno rezanje: sa izabranog čokota se odrežu tri grančice po kojima se procenjuje kakva će biti predstojeća berba. Grančice se stave u posudu sa vodom i odlože negde u kući, uz prozor. Kad grančice isteraju pupoljke -nagađa se koliko će godina biti rodna. Orezani čokot se potom obredno poškropi -„krsti“starim vinom i okiti se parom kobasica (simbol želje za dobrim rodom). Uz sve to idu pesma i svirka. Domaćin se trudi da dobro dočeka pristigle goste. Za obed je uobičajena pečena slanina, riba ili srneći paprikaš. Zabava potraje.
Tog dana, 2001. godine, osnovan je Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis“ i u vinski red su uvedeni prvi vitezovi.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com