Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Park kod Novice, park dobrih jela

Park kod Novice, park dobrih jela

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

“Jesti je jedan od četiri ciljeva čovekovih; koja su ostala tri, nisam saznao nikada”, govorio je Mišel Montenj (Michael de Montaigne), francuski mislilac iz doba renesanse. Čuveni antički filozof Hipokrat išao je čak dotle da je izjavio: “Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i menja, a o tome šta smo uneli zavisi naše zdravlje, naša snaga i naš život…”

Načelom spravljanja raznovrsne, ukusne hrane visokog kvaliteta, čitavog života rukovodio se i gospodin Novica Marković, prvo kao jedan od vlasnika prestižnog restorana “La perla” u Dubrovniku, potom kao donosioc novina u restoran “Jezero” na Zlatiboru, a šest godina kasnije, kao vlasnik čuvenog restorana “Park kod Novice”.
“Park kod Novice”, situiran u naselju Đurkovac, restoran je sa širokim izborom nacionalnih i internacionalnih jela, putem kojih turisti mogu iskusiti još jednu dimenziju Zlatibora. Ukratko, to je restoran koji ima svoj imidž, svoju snagu, svoj kvalitet.
-Teško mi je palo da napustim Dubrovnik. Bogu hvala, ja sam i ovde uspeo da radim ono što znam i što volim. U tome su mi pomogli moji prijatelji, pa sam krenuo sa tim mojim poslom kojim volim i koji poznajem u restoranu „Jezero“. Mislim da mi je „Jezero“ bilo životni ventil, jer sam tamo sebe našao i kao profesionalca i kao radnog čoveka, i kao čoveka koji poznaje posao. Ono je bilo moja odskočna daska na Zlatiboru - seća se gospodin Marković.
Godine 1997. napustio je „Jezero“, i uz veliku muku, uz pomoć prijatelja i kredita, posle kraćeg vremena prestanka rada u „Jezeru“ uspeo je da osmisli današnji prostor. Smisao za pripremanje hrane je talenat, urođen dar za kombinovanje različitih namirnica, koje mnogi danas nazivaju umetnošću na tanjiru. Ali, samo hrana podržana prijatnim okruženjem, prijatnim društvom i vreme posvećeno trenutku, daje onaj željeni, i sa ničim upoređujući kvalitet. Tako je prvo nastao restoran sa fantastičnom ponudom domaćih i internacionalnih specijaliteta, ispunjen zelenilom i kaminom, vitrinom sa izdašnom ponudom vina iz čitavog regiona, a onda i smeštajni deo, koji danas ima osam jedinica I kategorije različitog kapaciteta.
Gospodin Marković je možda i imenom Novica, bio predodređen da bude inovator i kreator novog vremena i novih navika.
Ono po čemu je gospodin Novica posebno poznat i priznat među današnjim sugrađanima je što je sa sobom doneo mnogo svežine, kvaliteta internacionalne kuhinje, koja danas u najvećem turističkom planinskom naselju cveta. Došao je sa iskustvom i znanjem stečenim u turistički najjačem centru u bivšoj Jugoslaviji. Ako se tome doda i ljubav prema profesiji, koja ga ni dan danji ne napušta, slobodno možemo reći da su Zlatiborci imali sreće da su dobili takvog učitelja. Novica Marković je doneo na Zlatibor najveću ponudu ribe i ribljih specijaliteta u čitavoj regiji i specijalitete internacionalne kuhinje uvrstio u redovnu ponudu Zlatibora.
-Mi smo se fantastično uklopili - priznaje gospodin Novica i nastavlja: -Ja sam taj koji se uklopio u ponudu Zlatibora, zlatiborske specijalitete i one specijalitete koje sam ja lično doneo. To odlično funkcioniše jer jedno bez drugog ne može. Ne tako davno Zlatiborci su imali sužen izbor jela koja su nudili gostima, i više nego skromne vinske karte. To moramo zaboraviti i ići dalje. Na Zlatiboru su zaživeli svetski specijaliteti, ponuda je porasla, i ja sam strašno ponosan na to.
Osim internacionalne kuhinje, on je na Zlatibor doneo i novi sistem rada, a kuvarsku profesiju doveo do perfekcije, pa njegovi puleni, dve„cure“ Marijana i Dragana, koje je naučio, što se tiče kuvarstva mnogo dobro da rade, mogu sutra, kada odu na neko drugo mesto s ponosom da kažu da su zanat ispekle kod Novice, i to mora da se uzme sa respektom, jer kako sam priznaje „nije lako sa njim raditi“. Kvalitet jela u restoranu „Park kod Novice“ zavisi i od kvalitetnih namirnica. Nabavku mesa vrši u mesari „Mavijan“, Užice, za morsku ribu i plodove mora dobavljač je „Squadra“ d.o.o., Dobanovci, a iz Ljubiša, iz Bele Reke, pastrmke. I poverenje koje je uslovljeno kvalitetom traje godinama.
Ipak, najvažnije mu je da učini to da gost bude zadovoljan.
-Meni je jako žao kada neko misli da mi, ugostitelji, posmatramo samo finansijsku stranu u ovom našem poslu. Nama je najvažnije da nam gost ode zadovoljan i da se ponovo vrati. Nama je najvažnije da kaže: “Bio sam na Zlatiboru i ručao sam u tom restoranu i jeo sam fantastično. I platio sam jednu normalnu cenu.“ To je interes moje kuće. Moramo da se trudimo da u budućnosti tražimo nekoga ko će nam ponovo doći, da gostu udovoljimo, da gost sa Zlatibora ode zadovoljan. Da li je to smeštaj, hrana, kafić, piće na ulici ili sjajna poslastičarnica „Fenix“, svejedno. Moramo obratiti pažnju da bude kvalitetno, ukusno i dostupno gostima koji dolaze kod nas – zaključio je gospodin Novica Marković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com