Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Danubius

  • PDF

Fabrika „Danubius“ izgrađena je 1918. godine u Novom Sadu u Radničkoj 20. Prvi vlasnik fabrike bio je Franja Lovreković, posednik ribarskog gazdinstva u Ečki. Prvo je kupio zgrade, a zatim je nabavio i mašine. Proizvodio je testenine i keks.
Fabrika keksa radila je sa kapacitetom od 10-12 vagona godišnje. Mašine za keks bile su savremenog tipa. Od ukupne proizvodnje testenine i keksa 50% išlo je za potrebe vojske.

Zbog prezaduženosti kod banke, ni velike dobiti nisu pomogle, pa su vlasnik i njegovi naslednici bili primorani da najpre otuđe električnu centralu, koja je bila u njihovom vlasništvu, a zatim i fabriku keksa koju su mađarske vlasti prenele u Budimpeštu neposredno pre završetka rata. Samo je još radila fabrika testa koju je uzeo pod zakup industrijalac iz Maribora.
Za vreme rata fabrika nije pretrpela neka veća oštećenja, tako da je počela sa radom odmah nakon oslobođenja. Proizvodnja se odvijala u jednoj smeni sa dvanaestočasovnim radnim vremenom, a proizvodi su bili namenjeni isključivo vojsci. Radnicima na upravljanje bila je predata 1945. godine, a 1949. godine nabavljene su stare mašine u Beogradu za proizvodnju keksa i tada je počela sa radom i proizvodnja keksa, usled čega je došlo do promene delatnosti i fabrika dobija novi naziv - Fabrika testa i keksa „Danubius“ Novi Sad.
Uslovi za samostalan rad nisu bili povoljni, pa je 1956. godine „Danubius“ bio pripojen Prehrambenom kombinatu „Mlinpred“ Novi Sad. Jugoslovensko keksarstvo je izvršilo rekonstrukciju i modernizaciju između 1963. i 1965. godine. Nakon toga, interes potrošača za proizvode keksa i vafli naglo opada, iako je kvalitet proizvoda bio na visini i bio je poznat među potrošačima, a na novosadskim sajmovima dobijao mnoga priznanja.
U godinama koje slede, „Danubius“ se integrisao sa pogonom mlina „Vojvodina“ pod istim imenom „Danubius“ sa delatnošću-proizvodnja i prerada brašna.

Izvor: „Slatki trag prošlosti“, Muzej grada Novog Sada, Zbirka strane umetnosti
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar