Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Poslastice koje su nas proslavile

Poslastice koje su nas proslavile

  • PDF

Vasina torta
Vasina torta je autentična srpska torta čiji recept datira još iz davne 1908. godine. Nastala je kao znak zahvalnosti tašte prema zetu, Vasi Čokrljanu iz Paraćina, koji je svoju suprugu Jelenu odveo kod bečkog lekara, jer je bilo rečeno da porođaj može biti rizičan. Njegova tašta mu se zahvalila tako što je napravla novu tortu koja se u mnogim našim domaćinstvima i danas pravi.

Moskva šnit
Ankica Džepina, tadašnji glavni poslastičar poslastičarnice hotela „Moskva“, davne 1974. godine, kreirala je ovu čuvenu poslasticu koja je dobila ime Moskva šnit. Vremenom je ova torta postala izuzetno popularna, ne samo kod nas nego i u Londonu, Beču, Budimpešti, Ženevi, Rimu i Čikagu.

Bledska krempita (Bledska kremšnita)
Ištvan Lukačević, poreklom iz Sente, tvorac je čuvene bledske krempite koja je vremenom postala brend. Lukačević je modifikovao stari recept tako što je stavio šlag umesto krema od jaja i time je sebi osigurao mesto u istoriji poslastičarstva. Mere za prvu krempitu su bile 7x7, a od namirnica su korišćena jaja, brašno, šlag, šećer i puter.

Izvor: „Slatki trag prošlosti“, Muzej grada Novog Sada, Zbirka strane umetnosti
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar