Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Vinska ulica u Irigu svečano otvorena za Dan Svetog Trifuna

Vinska ulica u Irigu svečano otvorena za Dan Svetog Trifuna

  • PDF

Dan kada se obeležava praznik vinogradara i vinara - Sveti Trifun, ostaće zasigurno upamćen kao jedan od najlepših, jer su, upravo u petak, 14. 02.2014. godine, Irižani zahvaljujući sopstvenim sredstvima i sredstvima Pokrajinske Vlade, dobili obnovljenu Vinsku ulice u centru Iriga. Za mnoge koji je još nisu videli, njen izgled će biti veliko iznenađenje. Naime, Vinska ulica je sada popločana betonskim pločicama sa motivima vina, grožđa i ribe, postavljene su klupe, rasveta je u posebnom dekoru, sa fenjerima i korpama za otpatke, česmom, zelenilom, a uređene su i kanalizaciona i elektro-mreža. Njom više neće moći da prolaze automobile, niti da se tu parkiraju, jer je sa obe strane zatvorena i pretvorena u pešačku oazu.

Ovo, danas maleno naselju smešteno na južnim padinama Nacionalnog parka Fruške gore, poznato po svojim vinogradima i voćnjacima, svojevremeno (pre dva veka) je bilo trgovačko mesto, veće nego tadašnji Novi Sad, a ulica se tada zvala Ribarski trg, jer se tu trgovalo naveliko, mnogi će se začuditi, ponajviše ribom.
Od tada do danas se mnogo toga promenilo, a promenio se i izgled Iriga, danas malog mesta čija opštine ima nešto više od 12.500 stanovnika, a samo mesto nešto manje od 5.000, čuvenog po sjajnim vinima iz Vinarija Mačkov podrum i Vinarije Kovačević, ali još čuvenije po tome što kroz centralnu ulicu 24 časa tutnje kamioni, koji ne samo da uznemiravaju Irižane, već su često uzrok saobraćajnih nezgoda u ovom kraju. No, kako reče jedan Irižanin: “Ako smo mogli da dočekamo da se obnovi Ribarski trg, valjda ćemo dočekati i obilaznicu oko Iriga”.
Ali, vratimo se tom predivnom danu u Irigu, danu kada se na Ribarskom trgu iliti u Vinskoj ulici, okupilo toliko sveta, da su i sami izlagači - proizvođači vina, rakije, meda i drugih etno - proizvoda i suvenira, bili iznenađeni tolikim interesovanjem. Dobrim delom, za takvu posetu zaslužan i Zvonko Bogdan, “princ Panonske nizije” koji je održao spektakularan dvočasovni koncert praćen tamburašima Mileta Nikolića, ali i razigrani članovi Kulturno-umetničkog društva “Zmaj” u Irigu.
Trgom se prošetao i sa izlagačima, ali i Irižanima srdačno razgovarao, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, legenda ovoga kraja prof. dr Ilija Ćosić sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zajedno sa čelnicima opštine i stanovnicima opštine Irig.
Obraćajući se predstavnicima medija, predsednik Pokrajinske Vlade Bojan Pajtić rekao je da je projekat obnove centra Iriga deo strategije razvoja Fruške gore, baš kao što se podstiče razvoj voćarstva, vinogradarstva i razvoj turizma ovoga kraja, u čemu Irigu pripada značajno mesto.
-Veoma je značajno za razvoj etno-turizma da Irig ima uređenu turističku ulicu, u duhu svoje tradicije, sa vinskim podrumima i radnjama u kojima će se nuditi suveniri ovog kraja. To je deo šireg programa oživljavanja vinarskih potencijala Srema. Do sada su Opština Irig i Vlada Vojvodine u ovaj projekat uložile više od 25 miliona dinara i on se nastavlja obnovom fasada kuća i starih vinskih podruma u ovoj ulici. Želimo da Irig , Fruška gora i vinski Srem zasijaju starim sjajem - naglasio je dr Bojan Pajtić.
Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin rekao je da ovaj projekat spada među 12 najznačajnijih projekata kojima Pokrajina želi da podigne kvalitet turističkih sadržaja u Vojvodini.
-Da smo na dobrom putu, govore podaci iz prošle godine. Broj turista koji su 2013. godine posetili Vojvodinu je za 18 odsto veći nego prethodne, a broj noćenja za nešto više od 21 odsto
- naveo je Vasin i dodao da se turizam u Vojvodini može razvijati ukoliko se ulaže u one turističke prednosti koje ponekad do sada nismo znali da prepoznamo.
Predsednik Opštine Irig Vladimir Petrović istakao je da ovo uređenje Iriga značajno za Irižane, ali i stanovnike okolnih naselja, proizvođače voća i vinogradare. Zahvalio se na podršci koju ovoj maloj opštini pruža Vlada Vojvodine.
-U odnosu na broj stanovnika opštine Irig, Pokrajina je u proteklom periodu praktično najviše uložila u opštinu Irig. Rezultati se već vide. Želimo da zajedno sa Vršcem i Sremskim Karlovcima, postanemo prestonica kvalitetnog vina - naglasio je Petrović.
Prigodnim činom, uz prisustvo crkvenih velikodostojnika Srpske pravoslevne crkve i brojnih zvanica, u prostorijama opštine Irig, obeležen je Dan vinogradara i vinara, Sveti Trifun.


Više fotografija možete da pogledate o v d e.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar