Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Sava Šućin, mali proizvođač velikih vina

Sava Šućin, mali proizvođač velikih vina

  • PDF

Od kada je 2002. godine prvi put održana manifestacija „Dani vina“, u cilju afirmacije poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača ovog kraja, pre svega vinogradarstva i vinarstva, Rivičani su sve bolji i uigraniji domaćini. Organizatori - Mesna zajednica Rivice, Skupština opštine Irig i Turistička organizacija opštine Irig su ovu dvodnevnu manifestaciju u naselju od svega 650 stanovnika u iriškoj opštini, samo 5 km udaljenom od Vrdnika, pretvorili u glavni sremski događaj koji iz godine u godinu okuplja sve više izlagača i na hiljade posetilaca.

Reklo bi se čudo, ali kada dođete u malenu Rivicu, kada vas dočekaju ljubazni domaćini i mnoštvo malih proizvođača vina, uglavnom iz ovog kraja, i kada probate njihova vina, shvatite zašto je to tako. A tako je bilo i ove godine, 14. i 15 februara, na Dan Svetog Trifuna, kada je šatra podignuta nad sportskim terenima ispred Doma kulture bila mala da primi sve posetioce iz Beograda, Novog Sada, Rume, Iriga...
Za najbolje belo vino ove, 2014. godine proglašen je Chardonnay Save Šućina iz Iriga, vlasnika Poljoprivrednog gazdinstva „Šućin“, koje se bavi proizvodnjom vina, rakije, konzumnog voća (šljive, breskve, kruške, kajsije).
Sava Šućin je vinograd podigao pre 7 godina, na ostacima starih i u nekom vremenu zaboravljenih zasada, na južnim padinama Fruške gore, na nadmorskoj visini od 220 metara. Tu je podigao Chardonnay i Merlot, dve vrhunske sorte, od kojih dobija do 3.000 litara vina godišnje.
-U mojoj familiji postoji tradicija da se proizvodi vino mada su oni svi imali neke male zasade, proizvodili su za sebe, a ja pošto volim vino nastavio sam tu tradiciju samo malo ozbiljnije. Država je poslednjih godina davala i subvencije za podizanje novih zasada, koje sam ja iskoristio, nadam se na najbolji način, što je dokaz i ovaj Chadonnay koji je, proglašen najboljim ove godine - rekao je Sava Šućin i dodao da je za njega najvažnije da ima kvalitetan proizvod, što ima, i da bude viđen, da turisti i prolaznici kroz irišku opštinu to vide, da probaju da se uvere u kvalitet, a onda i kupe.
Zato posećuje ovakve i slične manifestacije, za sada samo u Sremu, ali gde god je učestvovao, tri puta u Rivici na „Danima vina“, redovno na „Pudarskim danima“ u Irigu, i slično, njegova vina pobuđuju pažnju.
To je jedna od onih malih vinarija koja se oslanja na porodično iskustvo i osećaj, pa ukoliko se ukus njenog vlasnika poklopi sa vladajućim ukusom publike, uspeh je zagarantovan. O tome da ima provereno dobar oslonac svedoči i diploma iz oktobra 1929. godine o osvojenoj trećoj nagradi za uzorke vina kojom je Oblasna samouprava Sremske oblasti odlikovala njegovog pretka Jovana Šućina.
Poslednjih godina u oblikovanju vina mu pomažu brojne edukacije i predavanja koje je organizovao Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu u Rivici, Sremskim Karlovcima, nekoliko puta na samom Fakultetu.
Planovi za naredni period kreću se u pravcu daljeg širenja zasada, pa samim tim i proizvodnje vina, njegovog flaširanja, kako bi se moglo distrubuirati i do nekih prodavnica.
-Moja vina se trenutno nalaze samo u rinfuzi, jer za flaširanje bi trebalo dosta para koja ja ne mogu izdojiti. Za sada ovo je kućna varijanta, a i širenje bih ograničio na još 1.000-2.000 litara više i to bi bio moj maksimum - kaže Sava Šućin.
Na pitanje da li od toga može da se živi, iskreno kaže da može, ali ne samo od toga. Pored vinograda, njegovo gazdinstvo se bavi i voćarstvom, što je uz vinogradarstvo i osnovna delatnost porodice. Bavi se i ratarstvom uz napomenu da desetak hektara, koliko on obrađuje, u Sremu ne smatraju dovoljom površinom da bi se neko izdavao za ratara.
Priznanje najboljeg, njemu nije ni prvo, a sigurno ni poslednje. Sebe ne vidi u nekoj velikoj proizvodnju, jer to podrazumeva velika ulaganja, koje on ne može da isprati. I ubuduće će posećivati ovakve manifestacije i manje vinske festivale čija je osnovna svrha da vas ljudi upoznaju, da izaberu vino koje im se najviše sviđa. Jer, za dobro vino se nadaleko čuje i za njega „nije problem preći kilometražu“.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar