Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Goran Eror: Dani vina u službi meštana Rivice

Goran Eror: Dani vina u službi meštana Rivice

  • PDF

U ime zaljubljenih i u slavu vina, u sremskom selu Rivici u iriškoj opštini, koje po popisu iz 2002. godine broji 611 stanovnika, održani su “Dani vina”, posvećeni Svetom Trifunu.
Organizatori 13. “Dana vina” bili su opština Irig, MZ Rivica, Turistička organizacija Irig i Zavičajno turističko društvo “Fruškogorje” iz Rivice.

-“Dani vina” su lokalna manifestacija osnovana s ciljem da se afirmiše vinogradarstvo ovog kraja, sade vinogradi i proizvodi još kvalitetnije vino. Cilj je i da se poljoprivredni proizvođači iz Rivice i okoline udružuju, razmenjuju svoja iskustva i znanja i da na taj način pokušaju da unaprede ukupnu poljoprivrednu proizvodnju - izjavio je Goran Eror, predsednik MZ Rivica. On je napomenuo da je posebno važno da se ova manifestacija održava po 13. put i da iz godine u godinu raste.
Ove godine ona je trajala 12. i 13. februara, kada je bio prijem uzoraka, a zatim i ocenjivanje od strane stručnjaka sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Glavna fešta bila je u subotu 15. februara, kada su se ispod šatoru na sportskom terenu okupili i vinari i posetioci, koji su uz tamburašku muziku i slatko-slane zalogaje degustirali vino, uglavnom iz malih vinarija Rivice i okolnih mesta. Manifestacija "Dani vina" protekla je u znaku vina i specijaliteta sremske kuhinje: kobasica, krvavica, šunke, slanine, kulena, a na svakom štandu bilo je bogato posluženje “salate od mesa sa roštilja” - poklon sponzora, a verni posetioci ovakvih manifestacija širom zemlje tvrde da je rivička manifestacija po domaćniskoj brizi o svojim gostima bez premca.
Izabrani su i najbolji podrumari i proizvođači vina, a održano je već tradicionalno takmičenje u brzom ispijanju vina, kao i pucanje "iz biča”, a fešta se završila svečanom večerom.
Ove godine na ocenjivanju se našlo 104 uzorka, a ambicije domaćina su da jednog dana dostignu, po mogućnosti i prestignu po godinama trajanja nešto iskusniji Temerinski januaraski sajam vina. Plan ambiciozan, ali s obzirom na slogu i jedinstvo njenih meštana, dostižan.
U Rivici se osim “Dana vina” koji se održavaju od 2002. godine, od 1995. godine organizuju i “Dani bostana”, a južne padine Fruške gore, na kojima leži Rivica, pogodne su za razvoj voćarstva, povrtarstava (osim paprika, krastavaca) svega što ne traži vode, jer je ovde ima ali na velikim dubinama. Ove manifestacije su u službi kako razvoja poljoprivrede tako i razvoja sela sa krajnjim ciljem da se mladi u njemu zadrže.
-Rivica je selo sa dosta realizovanih projekata. Od 2004. godine renovirali smo crkvu, lokalnu podružnu školu, izgradili košarkaško igralište sa tribinama, 2013. godine završen je Dom kulture, a privode se kraju radovi oko izgradnje kapale. Ono što je posebno važno za ostanak mladih na selu je da im ponudimo sadržaje. Tu pre svega mislim na razvoj infrastrukture, razvoj telekomunikacija, moramo dovesti internet i kablovsku TV… Sve je to značajno za ostanak mladih u selu, kako gradovi ne bi bili prepuni, a sela pusta i prazna - kaže Goran Eror.
Koliko je ozbiljan u svojoj izjavi govori podatak da je ovaj student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu speman da se po završetku studija vrati u svoje selo.
U ovom mestu se trude da kulturni život bude što bogatiji pa su česti i nastupi lokalnog KUD-a. Sve ove aktivnosti doprinose da se meštani Rivice više druže, udružuju, zajednički rade i stvaraju i naslanjaju jedni na druge, ne samo u toku zime, kada ima manje posla u ataru, neko preko cele godine.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar