Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Jubilarni Sremski kolač, u slavu žene i kolača

Jubilarni Sremski kolač, u slavu žene i kolača

  • PDF

„Ako se nešto održava deset godina u kontinuitetu, onda je to dovoljan dokaz da to nešto i vredi.“ (Bora Otić)
Deseta, jubilarna manifestacija posvećena sremskom kolaču “I kada prođu slave ostaje kolač”, održaće se 1.marta 2014. godine u Sportskom centru Ruma. Za publiku ova manifestacija će trajati od 10 do 14 časova. Organizator ove kao i prethodnih manifestacija je Petar Dimitrijević, direktor Turističke agencija Panonijaturs, a deseti jubilarni festival otvoriće poznati novinar i voditelj najgledanije emisije na RTV Vojvodini „5kazanje“, Bora Otić, čija emisija je takođe startovala 2004. godine.

Baveći se turizmom godinama Petar Dimitrijević je obilazio mnoge manifestacije (trenutno ih u Srbiji ima preko 2.300), i zaključio je da svaka manifestacija bilo gde u Srbiji, a posebno u Vojvodini, bez obzira da li za temu ima kobasicu, slaninu ili nešto treće, završava se kolačima. U sremačkoj tradiciji je da u kući uvek bude sladak ili slan kolač. I kada žene ne stignu nešto umesiti, tu je uvek „slan kolač“ – hleba, masti i paprike, ili „sladak“ – hleba, masti i šećera, dva najredovnija kolača.
Pojedinci, Aktivi mesnih zajednica, Aktivi i Udruženja žena kao i privatne pekare takmičiće se u katagoriji slan, sladak i slavski kolač. Takođe se ocenjuje i etno postavka (aranžiranje) trpeze gde će učesnice imati prilike da pokažu svoju kreativnost i inovativnost i starim, antikvitetnim predmetima, sudovima, lampama, ručnim radovima ulepšaju svoj prostor.
-Do ove naše manifestacije nije bilo ni jedne posvećene kolačima, i do danas je ostala jedina. Meni je došla ideja da organizujem manifestaciju u čast kolača, u čast žena koje ih mese. Naziv sremski, potekao je iz pozicije Rume, koja se nalazi u centru Srema, i na sve brojnije aktive žena u Sremu. A ako pogledamo koliko datuma i slava ima, naziv “I kada prođu slave ostaje kolač”, nekako se sam nametnuo - rekao je gospodin Dimitrijević.
I ove godine očekuje se da će manifestacija biti uspešna tim pre što su već sredinom februara bila prijavljena 42 udruženja, za razliku od prve koja je okupila 14 aktiva žena, prošle godine ih je bilo 38, a iskustvo govori da se ni jedan aktiv ne pojave sa manje od 20 vrsta kolača, pa će se na trpezi naći šapice, orasnice, pite tj. rastezana testa, gužvare, kolači na kuruzovini, preko točkića, „carigradske“ oblatne sa belim filom (orasima, medom), salčići... Pre dve godine na „Sremskom kolaču“ napravljen je najveći salčić na svetu težak 10,800 kg. Prošle godine je aktiv žena iz Pećinaca doneo stari kredenac, a ove Udruženje žena „Majka Angelina“ iz Kupinova će na sredini hale praviti kolače od rastezanog testa - otkrio je gospodin Dimitrijević i naglasio da su obezbeđeni štandovi 240x140 cm bez kotizacije, a ulaz je slobodan.
-Od početka smo pokušali da izbegnemo sva moguća plaćanje. To je neki naš doprinos da se što više žena pojavi na manifestaciji. Ja sam imao milion ideja, ali ni jedna ne vredi ako nemate s kim da ih realizujete. U ovom slučaju tu su žene bez kojih se ništa ne može. Vinske manifestacije, kulenijade, šunka fest, kobasicijade, sve su posvećene muškarcima ali isto tako ni jedna se ne završava bez žena – naglasio je Petar Dimitrijević.
Prošle godine je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo manifestaciju „Sremski kolač“ proglasilo za najuspešniju u Vojvodini u kategoriji Stvaralaštva žena.
Cilj ove manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije, a to upravo rade seoske žene. Pokrajiski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova je prepoznao potencijal seoskih žena i u prethodnom periodu pružio finansijsku pomoć, a aktivi žena su za tri godine prošli ozbiljnu edukaciju rada na računarima i u nekoj vrsti marketinga.
Na žene se oslonjaju njihove porodice, kuće i bašte, i teško je spojiti njihove aktivnosti sa aktivnostima van kuće. Zato je i datum manifestacije u dane kada one mogu da se potpuno posvete ovoj manifestaciji i da od nje imaju i neke koristi. Ako oni svoje rukotvorine i kolače mogu da plasiraju negde i da za to dobiju određenu nadoknadu onda će veće zadovoljstvo biti i kod njih samih, ali i kod ukućana.
Manifestacija ima humanitarni i prodajni karakter. Kolače namenjene organizatoru do sada su podeljeni svima onima koji nemaju bake, tete ili ujne na selu: vrtićima, Gerontološkom centru, Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, da svako može da oseti to nešto za šta je trenutno uskraćen.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com