Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Lepi utisci sa Sajma venčanja u Valjevu

Lepi utisci sa Sajma venčanja u Valjevu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Venčanje je događaj koji se u svim zemljama sveta slavi kao početak zajedničkog života dvoje ljudi koji su odlučili da taj bitan datum obeleže na način na koji to žele, sa ljudima koje vole, poštuju, koji su im dragi. Organizacija venčanja iz godine u godinu obavlja se pod sve većom tenzijom, jer sve treba biti besprekorno. Iz tog razloga, neko se lepo dosetio da bi olakšavajuća okolnost za buduće mladence bila osmisliti SAJAM VENČANJA na kojem će moći da obave skoro sve što se tiče organizacije svoje proslave.
Jedan takav sajam simbolično je, na Dan zaljubljenih, održan ove godine u gradu Valjevu. Trajao je tri dana, tokom kojih su organizovani razni događaji, a svoje proizvode i delatnosti predstavljali su brojni izlagači (njih 26). Evo kako su ovaj sajam doživeli neki od promotera.

Milica Matić ispred salona venčanica ''Lady-M'', izjavila je da u ovom poslu ima 30 godina iskustva, da je nekada i sama šila venčanice, pomalo i kreirala, a sada ih samo prodaje i iznajmljuje. Cene su povoljne, u odnosu na Beograd, pa mlade uviđaju da mogu naći lepu venčanicu prihvatljive cene i u svom gradu.
Predrag Đuknić, jedan od najtalentovanijih mladih kreatora u Srbiji, koji je sa 22 godine osvojio nagradu za Najboljeg mladog dizajnera na 15. Jacobs Fashion Selection-u, izložio je kreacije svečanih haljina i venčanica. One kombinuju inspiraciju različitim istorijskim periodima razvoja kostima, i savremene potrebe mladih da u svako doba dana izgledaju moderno. Predrag se ovim poslom bavi već 7 godina. Završio je Srednju tekstilnu u Beogradu, kao i Višu tekstilnu - odsek Dizajn tekstila i odeće. Inspiracija mu je ženska lepota, i uopšte rečeno sve što je lepo, zavisi od kolekcije, od trenutka i nekih ličnih emocija. Osim kolekcije koja je za posebne prilike i koja je više u Haute couture domenu, kreira i Pret-a-porter, ili kako Englezi kažu Ready to wear kolekcije. Jedna od njegovih kolekcija je ''Business women''. Što se tiče venčanica, devojke koje dolaze u njegov salon znaju šta žele, spremne su da poslušaju savet, a on da izađe u susret njihovim željama. Kolekcije venčanica obično sadrže 4, 5 , do 7 modela (nova kolekcija). U pitanju su unikati, jednostavne, vedenije varijante, ručno urađeni ukrasi na haljinama, kvalitetni materijali. Predrag je rekao da ne radi iznajmljivanje ni haljina, ni venčanica koje kreira jer bi onda reč unikat potpuno izgubila svoj smisao i značenje. Svaka žena je posebna i njena lepota treba biti istaknuta uvek na drugi način, da to bude baš ono što njoj odgovara i pristaje, nešto u čemu će se ona lepo osećati.
Mladi kreator venčanica, Valjevac Nemanja Kačarević nalazi inspiraciju, u svakoj ženi, njenoj lepoti, njenim vrline i emocijama vezane za sam čin venčanja. Motiv za bavljenje ovim poslom mu je to što svoje crteže pretvara u delo, a uz to i zarađuje. Posla ima, sama firma postoji već 30 godina. Salon se zove ''Šarm'', i nalazi se u Valjevu, gde se venčanice i proizvode. Za izradu se koriste kvalitetni materijali koji se nabavljaju u svetskim centrima mode. Nemanja kaže da svoje klijente savetuje šta bi bilo najbolje za njih, a šta ne, i uz njihov predlog i budžet kreiraju najbolju moguću zamisao
Stilista Jelena Jerinić iz Valjeva, inače buduća mlada, naglašava da radi iz ličnog zadovoljstva, pre svega. Primećuje da devojke izgledaju isuviše slično. Mišljenja je da bi svako trebalo svemu da da neki lični pečat, da se svuda provlači ''To sam ja”. Svaka devojka treba da stavi do znanja da je drugačija, ali da to stilski bude skladno, zapaženo, i da opet dobro izgleda. Nema potrebe da se naše devojke ugledaju na manekenke sa svetskih modnih pista. One samo rade svoj posao. Postoji jasna razlika između modela i manekenke. Jelena je dala savet devojkama da ne dozvole sebi da sredina u kojoj živite određuje njihov stil, u bilo kom smislu.
Vinarije ''Pusula'', koja vinograde ima u selu Miličinica i ime dobijeno upravo po brdašcu u tom selu, od 2006. godine uglavnom uzgaja francuske sorte grožđa, predstavila je svoju ponudu na autentičan način. Naime, u Vinariji “Pusula” su osmišljene i na Sajmu večanja predstavljene etikete na flašama koje mogu imati na sebi odštampana imena mladenaca, ili nekakvu poruku za goste. Mladi se posebno raspituju o ovoj neobičnoj ponudi koja im se dopada. Cene ovakvih boca mogu biti i pristupačnije od onih klasičnih, a vino je istog kvaliteta.
Ono što je takođe važan svaki deo venčanja su pokloni, da li u vidu burmi, prstenja ili nečeg trećeg, tek, neizbežni su deo ovoga slavlja. Ljiljana Milić (dizajner nakita) ima zlatarsku firmu već 11 godina, a zlatarstvom bavi dosta duže. Gospođa Milić kaže da mladenci uglavnom kupuju belo zlato, vereničko prstenje sa brilijantom, ali i da u poslednje vreme nakit kupuje samo onaj ko ”mora”.
Među učesnicima Sajma venčanja, bili su i predstavnici ništa manje važni za ovaj svečani događaj. Osim fotografa, bilo je nekoliko firmi koje se bave dekoracijom, rasvetom, ozvučenjem, uslugom DJ-inga, kao i uslugom profesionalnih barmena. Tu su naravno bili i frizeri i šminkeri, poslastičarnice, restorani, zlatari, animatori... Izlagači su bili i osiguranje ''DDOR Novi Sad'', turističke agencije: ''1A Travel'' (uglavnom aranžmani za Tursku) i ''Abeona travel'', obe iz Lazarevaca, zatim ''Pelikan Travel'', Valjevo (Najtraženija putovanja su u Grčku, zbog povoljne cene, Maltu, Španiju. Preporučuju Pefkohori. Imaju Sajamski popust, do kraja februara.)
Drugi dan Sajma su neki od izlagača imali svoje revije, npr. Salon venčanica ''Lady-M'' ; nakit i odeća-butik ''Pink and White'', kreator Predrag Đuknić, i drugi.
Ljubazna gospođa Zorica Đuđić je 20 godina matičar u opštini Valjevo i kako kaže u svom poslu imala je samo lepa iskustva. Na venčanjima koje je vodila niko nikada nije rekao ''NE''. U protekloj godini, u opštini Valjevo bilo je 485 venčanja. Prvi ko je došao na Sajam da zakaže venčanje, od opštine je dobio gratis venčanje koje bi inače koštalo 8.820 dinara (u restoranu, a u Sali opštine ne dosta jeftinije).Venčanja u opštini vikendom koštaju 1.910 dinara, a radnim danima 1.010 dinara. Nekada je bilo skoro duplo venčanja godišnje. Ove godine je već zakazano oko 50 venčanja, a 25 je obavljeno na Dan zaljubljenih (14. februara). Venčanja se zakazuju većinom u maju, septembru i oktobru. Ponekad ima i stranih državljana koji se venčavaju u Valjevu (Nemačka,Rusija, susedne države), ali za gospođu Đuđić, nema razlike, svako venčanje je najlepše.

Andrijana Sedić

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+2 #1 malisa 26-02-2014 10:23
Slaba organizacija...tj bilo je dosta propusta...ali za Valjevo jedno lepo dešavanje...
Citiraj
 

Dodaj komentar