Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Kulturna baština Udruženje žena Gorska ruža iz Rakovca: Radimo iz srca, a naša dela govore umesto reči

Udruženje žena Gorska ruža iz Rakovca: Radimo iz srca, a naša dela govore umesto reči

Mnoga udruženja nazvana su po svom mestu ili geografskom određenju, a Udruženje žena iz Rakovca (opština Beočin) nazvano je po, kako se smatra najlepšem cvetu i kraljici cveća - ruži, ali ne običnoj već onoj gorskoj, lekovitoj, koja uspeva samo na određenim mestima i pod određenim uslovima. Tako Udurženje žena “Gorska ruža” svojim imenom asocira na posebnost uslova pod kojima raste, ali i na obronke Fruške gore, na kojima se pruža Rakovac.

Udurženje žena „Gorska ruža“ osnovano je 16. januara 2009. godine sa ciljem da afirmiše žensko stvaralaštvo, stare zanate, izradu suvenira i kulturnu tradiciju kraja u kojem žive. Ovo udruženje organizuje Festival hrane „Al’ se nekad dobro jelo baš“, koji se tradicionalno održava prvog vikenda u martu, na kojem, osim ručnih radova, vinskih podruma, tamburaških orkestara i folklora iz cele Vojvodine, Udruženje žena “Gorska ruža” priprema tipičan vojvođanski ručak (supa, paradajz sos, meso), začinjen rezanacima sa makom, raznim štrudlama, pitama, gombocama sa šljivama... Sa svim ovim delicijama ovo udruženje se po prvi put predstavilo i na jubilarnom X „Sremskom kolaču“, održanom 1. marta 2014. godine u Rumi i za koji su, u kategoriji slavskog kolača osvojile 3. mesto. Za prvi put nije loše.
Predsednica Udruženja žena „Gorska ruža“, Tanja Ajeti, kaže da se trude da preko pite od bundeva, višanja, za koju su dobile puno pehara i nagrada, prezentuju one prave stare kolače, za koje je možda potrebno malo više truda i vremena, ali „kada ih mi iznesemo na naš štend-trpezu, vidi se razlika i taj trud se isplati“.
Ona je takođe objasnila da do sada nisu dolazile na rumski „Sremski kolač“ zato što Rakovac, iako teritorijalno pripada Sremu, vodi se kao mesto u Južnobačkom okrugu, ali poziv organizatora ove manifestacije Petra Dimitrijevića nisu mogle da odbiju. Iznenađene dobrim uslovima, brojnošću žena i posebnom atmosferom, od ove godine UŽ „Gorska ruža“ će redovno učestvovati na ovoj manifestaciji.
Ono u čemu ove Rakovčanke nalaze stvarni smisao svog rada i druženja je humanitarni rad. U Domu za duševno obolele pacijente u Starom Lecu imaju štićenika kojeg redovno obilaze i od kada su preuzeli skrb nad njim njegovo zdravstveno stanje se vidno pobošljalo, kao i odnos zdravstvenog osoblja prema njemu. Pomažu i školama u rakovačkom kraju, pojedincima, nedavno su učestvovale u dva vezane humanitarene akcije i Crvenom krstu odnele ortopedska pomagala i garderobu. O tome malo pričaju, puštaju da njihova dela govore umesto njih.
-Radimo stvari kako se nametnu i mene obično pitaju kakvi su planovi za sledeću godinu. Ja mogu da nabrojim tri ili trinaest akcija koje planiramo, ali se dese 113. Trudimo se i radimo iz srca i ja smatram da na najbolji način predstvaljamo i Udruženje i našu opštinu -kaže Tanja Ajeti.
UŽ “Gorska ruža” broji od 15 do 20 članica, od toga je svega njih 5 do 10 aktivnih. Za to je kriva finansijska situacija, jer sredstva dobijena od opštinskog i pokrajinskog fonda obično se utroše na organizaciju festivala “Al’ se nekad dobro jelo baš”, a izradu kolača i putovanja, finansiraju same, što utiče na broj članica. Mada, „iako članstvo nije veliko rezultati su ogromni kao da nas je 100, što se uvek može videti na našem štandu“, dodaje Tanja Ajeti, četrdesetogodišnja, trgovkinja, trenutno bez adekvatnog zaposlenja. Članstvo čine uglavnom penzionerke ili nezaposlene žene, one zaposlene, srednjih godina za sada su u ulozi posmatrača.
Uvek je zanimljivo pitanje odakle recepture po kojima pripremaju jela i kolače. Predsednica „Gorskih ruža“ je iskrena:
-Svako ima majku, baku, tetku, i na kraju krajeva pogleda se i na internetu šta je neko zapisao. Uporedimo recepte, posavetujemo se između sebe i onda pravimo. Uglavnom kolači koje napravimo budu dobro prihvaćeni, ali se isto tako desi da neki nije baš dobar, pa ga i ne iznesemo. Nije to baš uvek savršeno, ali uvek najbolje stvari izlaze na sto - naglasila je Tanja Ajeti.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com