Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Osmomartovski koncert Marte i Florijana Balaža - Ženi na dar

Osmomartovski koncert Marte i Florijana Balaža - Ženi na dar

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Osmi mart, Međunarodni praznik žena, najčešće se obeležava poklanjanjem cveća ženama, majkama, bliskim dragim osobama ženskog pola. Mnoge turističke agencije organizuju posebne aranžmane za taj dan, ali sve češće kako u Srbiji tako i širom sveta nizom manifestacija, kako bi se ukazalo na položaj, prava, dostignuća i mogućnosti žena. Jedan od glamuroznijih načina da se obeleži ovaj dan, kolokvijalno nazvanim 8. mart je, muzikom.

Bračni par Florjan Balaž (violina) i Marta Balaž (sopran), nije propustio ni ovaj Dan da ga muzikom podrži i ulepša. U svečanoj sali novosadskog restorana „Oaza“ održali su Osmomartovski koncert i svojim prijateljima i poštovaocima ( stalnoj publici koja ih iz koncerta u koncert verno prati), priredili jedinstven doživljaj.
Ovoga puta „Tea for two“, aludirajući na vreme održavanja koncerta (17h), muzičko popodne pod nazivom „Ženi na dar“, bračni i umetnički par Balaž, uz klavirsku podršku pijanistkinje Nevene Sovtić, izveo je potpuri iz operete „Vesela udovica“ F. Lehar i „Kneginja čardaša“ E.Kalmana, zatim Mađarsku igru br. 5 – J. Bramsa, „Čardaš“- V. Monti i dr, popodnevnu muziku zadovoljstva i obradovao svoje sugrađane.
Međunarodni dan žena nastao je kao borba za ekonomsku, političku i socijalnu borbu za ravnopravnost žena i muškaraca. Klara Cetkin (1857-1933) bila je nemačka feministkinja i komunista, koja je tu borbu započela 1889. godine. Prvo obeležavanje dana žena proteklo je u demonstracijama feministkinja, 18. marta 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, ali tek kada je Aleksandra Kolontajn ubedila V.I.Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni, Međunarodni dan žena je prihvaćen. Bilo je to 8. marta 1917. godine.
Ujedinjene nacije su 1975-tu godinu proglasile za godinu žene i od tada je počelo u zvanično obeležavanje tog dana širom sveta. Borba za ravnopravnost žena uticala je na uvođenje trudničkog bolovanja, ograničenje rada žene u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i dr.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar