Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Serbia Fashion Week u Novom Sadu

Serbia Fashion Week u Novom Sadu

  • PDF

Internacionalni festival mode i dizajna - "Serbia Fashion Week”, uz učešće poznatih svetskih i domaćih modnih dizajnera i primenjenih umetnika, biće održan od 22. do 26. aprila 2014. godine u Novom Sadu.
Nacionalna Komora za Modu Srbije dobila je licencu posredstvom European Fashion Council za održavanje nacionalne nedelje mode – "Serbia Fashion Week", koji ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji i potencira povezivanje domaće modne scene (industrije) sa tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu.

Serbia Fashion Week će biti održavan dva puta godišnje, u aprilu i oktobru svake godine, u trajanju od 5 dana, a ova manifestacija postavila je Srbiju na mapu svetskih kulturnih centara. Serbia Fashion Week će biti sastavljen iz nekoliko segmenata: Internacionalna moda, Domaća moda, Edukativne konferencije, Izložbene postavke poznatih inostranih i domaćih umetnika iz oblasti primenjene umetnosti, arhitekture, enterijera, eksterijera, novih oblika multimedijalne umetnosti, Muzički koncerti i retrospektiva dešavanja, uz dodelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima
Prvi put biće predstavljen Design Week, u sklopu kojeg ćemo imati priliku da vidimo francuski koncept prikazivanja kolekcija - multimedijalne izložbe dizajna, izložbene postavke umetnika iz raznih oblasti kao što su arhitektura, vajarstvo, enterijer, web design...
Prvi Serbia Fashion Week u 2014. godini donosi i Serbia Fashion Awards gde će svi ljubitelji mode, muzike i umetnosti uopšte imati priliku da prisustvuju retrospektivi revija sa tekuće nedelje mode, uz svečanu dodelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima, kao i sjajnom muzičkom programu.
Od ove godine, partner Serbia Fashion Week-a je kompanija Miss Yu što predstavlja plod zajedničke saradnje, posredstvom ideje Vesne De Vinče u projektu ‘’Srbija Zemlja Jorgovana’’, inspirisana likom i duhom kraljice Jelene Anžujske. Po predanju, kralj Uroš I je zasadio i ‘’učinio’’ da cela dolina jorgovana (kod Ibra) procveta u trenutku kada je njegova nevesta Jelena stupila na tlo Raške. U aprilu ove godine, Serbia Fashion Awards dodeljuje specijalnu statuu ‘’Jelena Anžujska’’ kao sećanje na njenu ulogu i doprinos našem narodu, a istovremeno podsećajući na bliskost i prijateljstvo sa narodom Francuske.
Ovogodišnju nacionalnu nedelju mode obeležiće neka od najvećih svetskih imena modnih kreatora, dok će tim Serbia Fashion Week-a imati čast da blisko sarađuje sa modnim velikanima kao što su Eymeric Francois, oficijalni član Federacije visoke mode u Parizu, koji će biti zvanični backstage coach srpskog Fashion Week-a i Marcellous L.Jones, vlasnik The Fashion Insider TV i „MLJ Media“ Paris i jedan od najcenjenijih modnih kritičara u svetu, koji će biti supervizor Serbia Fashion Week-a.
Pored glamuroznih modnih revija, seminara i izložbi, Serbia Fashion Week organizuje i konkurs za takmičenje modnih talenata Srbije - FASHION TALENT DESIGN COMPETITION prilikom kojeg mladi talenti dobijaju sigurnu šansu da naprave prvi korak u realni svet mode i da se predstave najširoj javnosti.
Na konkurs se mogu prijaviti studenti modnog dizajna i drugih kreativnih smerova, a kategorije takmičenja su ženska odeća, muška odeća, dečija odeća, asesoari i obuća. Sve dodatne informacije o konkursu mogu se pronaći na sledećem linku: www.serbiafashionweek.com/konkursi/submit
Zbog velikog interesovanja ljubitelja mode, Serbia Fashion Week ove godine uvodi još jednu novinu, a to je prodaja limitiranog broja karata za setove revija nekih od najvećih svetskih modnih dizajnera.
Generalni medijski partner Serbia Fashion Weeka i u 2014. godini biće FASHION ONE TV, posredstvom koga će sve kolekcije prikazane na Serbia Fashion Week-u obići sve kontinente na svetu.
Prošle godine, Nulti Serbia Fashion Week ugostio je umetnike iz 12 zemalja Evrope i 9 umetnika - najboljih predstavnika svojih zemalja, među kojima su bili poznati holandski dizajner Addy van den Krommenacker, čije haljine nose Beyonce, Catherine Deneuve, Brook Shields, Tyra Banks i mnoge druge slavne ličnosti, portugalski kreator Miguel Vieira priznato ime u modnom biznisu koji je sarađivao sa Farol Design Hotelom, Motorolom i Swarovskim, Eymeric Francois, jedno od najvećih imena Pariske visoke mode i mnogi drugi.
Kao plod potpisivanja protokola sa sedam Nacionalnih nedelja mode (iz Mađarske, Portugalije, Bosne, Malte, Crne Gore, Poljske i Bugarske), predstavnik Serbia Fashion Week-a se već kao partner Portugalskom Fashion Week-u nalazi u Lisabonu kao njihov gost. Ovom saradnjom obezbeđeno je predstavljanje srpskih kreatora u Portugaliji, na njihovoj oktobarskoj Nedelji mode, a kreator koji će tamo predstavljati Srbiju biće izabran na Serbia Fashion Weeku-u koji nam se bliži.
Ove godine, od 22. do 26. aprila očekuju nas brojna zvučna imena iz sveta mode! Pratite Serbia Fashion Week na www.serbiafashionweek.com.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar