Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Mala škola vina Nikole Cuculja

Mala škola vina Nikole Cuculja

  • PDF

Prva stanica na Vinskom putu kojim je TA „Magelan“ obradovala svoje klijente na Osmomartovskom izletu u Vršac i Guduricu, bila je u porodičnoj vinariji „Vinik“ u strogom centru Vršca.
Domaćin, gospodin Nikola Cuculj, goste je dočekao domaćinski, srdačno, uz degustaciju vina (Rajnski Rizling, Chardonnay barrique, Rose (Muskat Hamburg), Cabernet Sauvignon, uz meze kravljeg sira i paštete od čvaraka i Banatski Bermet uz kolače), i par kratkih kurseva.

Domaćin je prisutne upozano sa istorijom Vrašačkog vinogorja, a zatim i sa porodičnom vinarijom „Vinik“, gde se sav posao, od prijema grožđa, prerade, proizvodnje vina i serviranje, deli između članova porodice. Tako je gospodinu Cuculju pripalo mesto podrumara, a gospođi Cuculj, ono u kuhinji. Njima pomažu i njihovi sinovi, od kojih je stariji diplomirani enolog.
Podrum se nalazi u staroj švapskoj kući, sa ajnfort kapijom. Podrum je podeljen na radni (proizvodni deo sa savremenom opremom i prohromskim sudovima) i deo prilagođen prijemu gostiju, sa hrastovim stolovima, koji može da primi 50 ljubitelja vina.
Od 2004. godine Vinarija „Vinik“ se paralelno sa proizvodnjom vina bavi i turističkom ponudom. Osim brojnih medalja i plaketa za kvalitet svojih vina, Vinariji „Vinik“ je od strane Privredne komore Vojvodine dodeljena plaketa za kvalitet usluga u 2010. godini. Prijatan ambijent i vrhunska usluga usaglašena nenametljivom svirkom harmonikaša, ne bi bili toliko upečatljivi bez uglađenog šarma gospodina Nikole Cuculja, koji je pred goste servirao red istorijskih činjenica, red pitalica, šala, književnih bravura, sve što se odnosi na vino.
-Kao mlad sam dosta putovao, skupljao, učio sada je došlo vreme da se naučeno prenese i iskoristi - objašnjava gospodin Cuculj.
Za goste, Nikola Cuculj je održao kratak kurs na temu degustacije vina (držanje čaše, tipovi vinskih čaša, temperatura vina isl). Na svakom stolu uz vino je stajala i čaša kao šlagvort za misli:
-Jadno je to vino kome voda treba da popravi ukus.
-Vino treba da se pije čisto onakvo kakvoga je Bog stvorio.
-Vino ne treba kvariti vodom kao što ni ljubav ne treba kvariti brakom.
Zatim je održao jedan kratak kurs o vrstama vina i uz pouke i stihovi, ovoga puta Omara al-Hajama:
-Ne znam zašto ljudi prodaju vino jer ne znam šta pametnije mogu za taj novac da kupe. Sledile su pitalice:
-Kada se pije Rose: -Kada je kasno za crno, a rano za belo.
-Zašto je Marko Kraljević pola pio pola Šarcu dav’o? Ili je vino bilo loše ili je mnogo voleo konja.
Kada magarcu date kantu vina i kantu vode šta će magarac pre da popije? Vodu, zato što je magarac.
Gospodin Nikola Cuculj je Veliki majstor banatskog vinskog viteškog reda “Sveti Teodor”i u svečanoj odori prisutne upoznao sa ciljem reda da šire vinsku kulturu i propagira kulturno trošenje kvalitetnih vina.
Domaćin nije propustio da prisutne i edukuje, pa je izneo podatak da je posle krvi najsloženija tečnost na zemaljskoj kugli vino sa preko 900 komponenti, sa jednom jedinom štetnom - alkoholom. Međutim „ako se uzima umereno vino ne može da škodi“. Moglo se čuti i o Francuskom paradoksu i o antisepričkom, antibiotskom i sedativnom dejstvu vina...
Uz sve to se moglo pevati, ali i na bačvi igrati, za šta su dotične dame dobile i diplome Vinarije „Vinik“ dodeljene od strane Velikog majstora viteškog reda „Sveti Teodor“.
Kaže se da gde je vino tamo su i žene, hrana i muzika. U Vinariji „Vinik“ bilo je svaga toga, ali i mnogo više, što se rečima i slikom ne može opisati, nešto što se mora doživeti.
Vinarija „Vinik“ je turistički proizvod kakav vinski Vršac zaslužuje.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar