Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO Završen FEST 2014 u Areni Cinaplex

Završen FEST 2014 u Areni Cinaplex

  • PDF

Desetodnevni festival filmova FEST 2014. na kojem je od 1. do 10. marta prikazano dvadeset filmova je završen.
Arena Cineplex je četvrtu godinu za redom svojim sugrađanima omogućila komotnije praćenje vrhunskih filmskih ostvarenja u toku 2013. godine, ponudivši joj izbor od nekoliko što Oskarom, što Zlatnom palmom nagrađenih filmskih ostvarenja.
Prikazani su filmovi koji su u noći između 2. i 3, marta u „Dolbi teatru“ u Holivudu, po oceni Američka akademija proglašeni najboljim.

Drama „Dvaneset godina ropstva”, u režiji Stiva Mekvina zasnovana na šokantnoj priči iz stvarnog života, smeštena u SAD sredinom XIX veka, osvojila je ukupno tri Oskara (za najbolji film u 2013, sporedna ženska uloga (Lupita Njong), adaptirani scenario rađen prema memoarima Solomona Nortupa, slobodnog crnca prodatog u ropstvo u Luizijani. (Džon Ridli)).
Oskara za najboljeg glumca u 2013. godini prigrlio je Metju Makonahi zahvaljujući ulozi u filmu “Poslovni klub Dalas”. Za epizodnu ulogu u ovom filmu, kojem je pripao i Oskar za šminku, nagrađen je Džared Leto, inače i muzičar, pevač grupe „30 Seconds to Mars”,, a koji je u Areni Cinaplex bio prikazan 7. marta.
Za glavnu žensku uloga u “Nesrećnoj Džasmin” Vudija Alena, još jedan Oskar pripao je Kejt Blanšet.
Na FEST-u u Novom Sadu prikazana su i dva kontraverzna filma.
Danski film “Nimfomanka” čiju režiju i scenario potpisuje Lars fon Trir , u trajanju od četiri sata, bio je rezervisan samo za starije od 18 godina i francuski film “Plavo je najtoplija boja”, pobednik prošlogodišnjeg festivala u Kanu, poznat je kao jedan od najkontroverznijih, ali i najboljih filmova 2013. godine, nominovan je za čak 8 francuskih Oskara, tj. nagrada Cezar, bio je u konkurenciji za Zlatni globus. Zlatna palma u Kanu dodeljena je reditelju Abdelatifu Kešišu i dvema glavnim glumicama, Lei Sejduks i Adel Eksarčopulos.
Film Grand Budapest Hotel, u izvrsnoj režiji Ves Andersona, koji uz Huga Ginisa potpisuje i scenario, sa izvanrednom glumačkom ekipom predvođenom Ralfom Fajnom, jedno je od najinteresntnijih ostvarenja Festa 2014. Uz raskošnu scenografiju i fantastičnu glumačku ekipu, film rekonstruiše avanture Gustava H., legendarnog nastojnika čuvenog evropskog hotela u vreme dramatičnih promena u Evropi između dva rata, On je šarmantan zavodnik koji je ukrao srce stare bogatašice Madam D.i belboja Mustafe, dečaka koji postaje njegov najverniji prijatelj.
Film "Staljingrad", autora Fjodora Bondarčuka, postao je nagledaniji film u Rusiji svih vremena. Staljingradska bitka, koja je prelomila tok Drugog svetskog rata, ustvari je dirljiva, topla priča o poslednjim danima života grupe sovjetskih vojnika, o prijateljstvu, hrabrosti, saučešću i ljubavi.
Prikazana su i dva domaća filma. Horor film Milana Todorovića „Mamula“, i upečatljiv i potresan “Top je bio vreo”, režisera i scenariste Slobodana Skerlića.
Koncertnim filmom Duran Duran, reditelja Dejvida Linča, koji zapravo predstavlja snimak koncerta izvedenog 23. marta 2011. u Majanskom teatru u Los Anđelesu, uživo prenošenog na internetu, koji je pratilo nekoliko miliona ljudi, u kome je muzika u potpunosti nadvisila režiju, završen je ovogodišnji FEST.
Bila je to jedinstvena prilika za filmofila da u kratkom periodu pogledaju najbolja filmska ostvarenja u toku prošle godine, jer se svi neće prikazivati na redovnom repertoaru niti u integralnim verzijama kakve je publika ovom prilikom mogla da vidi.
Arena Cineplex je prostorom i audio-vizuelnu podrškom uspela da obezbedi pun ugođaj.
Problem je kao i uvek bila publika, kojoj ni FEST, ni odličan izbor filmova, ni popularne cene karata nisu bile dovoljne da je inspirišu na dolazak u bioskop.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar