Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM Planinski turizam Slikarska elita na likovnoj koloniji Vukadinović na Zlatiboru

Slikarska elita na likovnoj koloniji Vukadinović na Zlatiboru

  • PDF

Od ponedeljka na Zlatiboru boravi i slika 16 eminetntnih slikara iz Srbije, Crne Gore, BiH. Organizatori ovog dešavanja su: Đorđe Vukadinović, vlasnik Likovne kolonije Vukadinović, vlasnici zlatiborskih lokala "Vendom", "Ajs klub" , "Zlatiborski konaci" i TO Zlatibor. Ovo je, inače, treći saziv Likovne kolonije "Vukadinović" koja ima međunarodni karakter. Prve dve kolonije su organizovane u Crnoj Gori, a ova treća je ujedno i prva u Srbiji. Međutim, namera organizatora je da se ova likovna kolonija ustali na Zlatiboru u proleće i u jesen, kao još jedan doprinos turističkoj ponudi već popularne planine.

-Nije lako na jednom mestu, u isto vreme okupiti veliki broj ovakvih umetnika među kojima su Janoš Mesaroš, Šandor Šlajf, Violeta i Jugoslav Ocokoljić, Dragan Bartula, Miomir Mišo Vemić, Irina Černjavski Šantrić, Đorđe Stanić... - kaže Đorđe Vukadinović. Mnogi od njih su zauzeti na drugim likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Takođe nije lako naći ni adekvatan prostor, a ni finansijsku potporu. Međutim, entuzijazam organizatora i slikara uspeva to da prevaziđe, a i Zlatibor je, kako rekoše, inspirativan.
Janoš Mesaroš kaže da nije verovao u priču da rakija koju popiješ u Beogradu i na Zlatiboru ima sasvim drugačije dejstvo. Od ove zlatiborske glava ne boli. To je, valjda, zbog divnog vazduha. A i slike imaju drugačiju auru, tvrdi vojvođanski umetnik svetskog glasa.
O čaroliji prirode i zlatiborskom gostoprimstvu svi misle isto, tako da ova likovna kolonija ima sve preduslove da zaživi na našoj planini i preraste u tradiciju.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com