Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA Institucije Miroslav Vasin: Sertifikacija, standardizacija i inovativna privreda je nešto čemu moramo težiti

Miroslav Vasin: Sertifikacija, standardizacija i inovativna privreda je nešto čemu moramo težiti

Standardi važni za bezbednost hrane, potencijali u primeni ekoloških materijala u gradnji, motivacija, kreativnost, zaštita životne sredine, upravljanje otpadom, reciklaža… bile su neke od tema treće godišnje konferencije pod nazivom “Konkurentnost i održivi razvoj - KOR 2014.”, koju je na Andrevlju, u prostorijama Centra za privredno-tehnološki razvoj, organizovao Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju BSC u Novom Sadu.

O tome koliki je značaj ove konferencije, svedoči prisustvo eminentnih predavača, kao i prisustvo gospodina Miroslava Vasina, Pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Otvarajući konferenciju, gospodin Vasin je čestitao godišnjicu BSC centru i potom rekao da su ciljevi ovakvog okupljanja - konkurentnost i održivi razvoj, proizišli iz prioriteta Vlade Vojvodine .
-Izuzetno je značajno da ponekad u svakodnevnim problemima nađemo vremena i da obratimo pažnju na ono što je konkurentnost i održivi razvoj i na sve one segmente koji su potrebni da bi mogli da ravnopravno konkurišemo na tržištu EU i na drugim tržištima. Nažalost, u našem društvu se vrlo često zanemaruje ovaj segment, značaj obrazovanja, setrifikacije, činjenica da naša privreda mora biti inovativna, a ne standardna, mnogi segmenti razvijenih društava i privreda koji su nam apsoluto neophodni – izjavio je Vasin i nastavio:
-Plan za podsticanje privede, preduzetništva i zanatstva Vojvodine polazi od trinaest strateških pravaca koji podrazumevaju principe o kojima sam malo pre govorio. Ne možemo razmišljati da budemo konkurentni ako ne prihvatimo da su principi po kojima posluju razvijene ekonomije oni pravi. Ne možemo da maštamo o tome da naš proizvod bude i kvalitetan i konkurentan sa cenom ostalih zemalja ako ne prihvatimo standarde poslovanja po evropskim merilima. Ne možemo da smatramo da je dovoljno što jedini imamo pristup bescarisnkoj tragovini sa ruskim, kazahstanskim, beloruskim tržištem, ako u isto vreme smatramo da to tržište može da prihvati proizvod bez obzira na njegov kvalitet. Jako je značajan set seminara koje je Centar za standardizaciju i sertifikaciju tokom godina organizuje, jer njihov cilj je da obezbede ovakav pristup poslovanju i privredi. Ovaj današnji skup je takođe nešto što je izuzetno dragoceno u toj karici seminara i obuka koje su namenjene prvenstveno malim i srednim preduzećima u Vojvodini jer ne možemo nikako razdvajati ta dva pojama - konkurentnost i održivi razvoj se međusobno uslovljavaju. Niti može biti održivog razvoja bez razvoja konkurentnosti, niti može biti konkurentnosti ako nemamo jasne planove kako treba u svakom segmentu izgleda održiv razvoj u našem društvu.
Nažalost mi smo u toj fazi razvitka privrede i ekonomije, generalno celog društva da vrlo često krećemo iz početka. U našem društvu i u našem sistemu ne postoji jasno određen plan održivog razvoja, nego se ti programi menjaju od ministra do ministra. Svaki ministar u Vladi Republike Srbije koji dođe ima drugačiji plan održivog razvoja, ima drugačiji plan razvoja privrede i tako se ne može ići ni korak napred, ako se uzme u obzir koliko i sa kakvim tempom se kod nas menjaju ministri privrede. Mi moramo na nivou ove zemlje dogovoriti da nam održivi razvoj bude jedinstven, da to bude plan do kojeg će se doći konsenzusom, i tada napraviti akcioni plan kako ćemo ići: preko konkurentnosti, sertifikacija, obuka, do održivog razvoja i to mora biti nešto čega će se svaki ministar i svaka vlada držati u sledećih deset ili bar šest godina. Ovako, ako se nastavi znači da mi svaka tri, ili šest meseci menjamo plan razvoja privrede, plan razvoja društva, nećemo daleko stići. Upravo zato, ovakvi seminari imaju za cilj da dođu do nečega konkretnog, gde ćemo svi saglasiti da je potrebno. Ako mi ne shvatamo da je sertifikacija i standardizacija, inovativna privreda nešto čemu moramo težiti onda ćemo vrlo loše proći. Ako to shvatimo onda ima šanse da u sledećih pet-šest godina preokrenemo situaciju. Naš plan za razvoj privrede, zanatstva, preduzetništva u Vojvodini ima za cilj da se prvi rezultati vide tek za tri godine, zato što mi moramo prvo da menjamo sistem vrednosti i sistem ponašanja, a on upravo od toga polazi – zaključio je Miroslav Vasin.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com