Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Podum Nedin: Velika vina malih vinara

Podum Nedin: Velika vina malih vinara

  • PDF

Izreka da "onaj ko ne pije vino uz jelo, uskraćuje sebi mnoge užitke, a onaj ko pije pogrešno vino kvari užitak i sebi i drugima” ne može da se primeni u vinskom selu Gudurici, jer tamo nema loših vina. Bog im je dao, a oni umeli da iskoriste i zemlju, i klimat, i znanje koje su im doneli Nemci iz vinorodnih krajeva u XVIII i XIX veku, i vredniću koju su nasledili od svojih dedova, očeva kao i ljubav prema vinogradu i vinu.

Vinski podrum Josifa i Snežane Nedin ne možete promašiti. Ovaj bračni par je 1994/5. godine počeo da se bavi vinskom pričom u podrumu svoje kuće u Gortanovoj 22, nekoliko metara od Katoličke crkve u Gudurici, izgrađenoj baš u njenom centru. Od tada do danas razvijala se polako i turistička priča, pa je porodica svoje goste primala u samom podrumu gde su gosti i degustirali vina. Danas je podrum uređen prostor koji služi za skadištenje i čuvanje vina, a 2012. godine podignuta je prostrana degustaciona sala u kojoj gosti mogu da predahnu, degustiraju vino uz druženje sa domaćinima i pucketanje kamina, kao što je to bio slučaj i na Vinskoj turi koju je organizovala TA “Magelan” na Međunarodni dan žena.
Porodica Nedin je jedna od prvih koja je počela da se bavi vinskim turizmom u Gudurici. Danas imaju svoje vinograde i proizvodnju od 15.000 litara vina, što ih ubraja u malu vinariju, ali vinariju sa prepoznatljivim vinima.
-Ja sam ponosan na dve svoje sorte „Beli krst“, kupažu Rajnskog Rizlinga, Belog Burgundca i Muskat Otonela, sa kojom smo počeli pre sedam-osam godina i danas nas po tom vinu prepoznaju. Ponosan sam i na Traminac, kojeg je u ovom kraju nekada bilo jako puno i u „Vršačkom vinogradima“ i privatno. Traminac je jako kvalitetna sorta, ali teška za rad, za berbu, jer malo rađa. Mi smo pre sedam godini podigli jedan hektar Traminca i nedavno smo sa njim osvojili Zlatnu medalju na Sajmu vina u Mađarskoj, a pobeđivao je i kod nas - ponosno kaže gospodin Nedin, a obe su gosti iz Novog Sada i Beograda mogli da probaju i kupe.
Vinski podrum „Nedin“ je dokaz da i mali vinari mogu da prave vrhunska vina što kod nas nije uobičajeno, dok se u svetu male vinarije izuzetno cene, ne zato što nešto znaju bolje, već zato što imaju realne mogućnosti da proizvedu kvalitetnije vino.
-U industrijskoj proizvodnji postoji jedan tehnolog, nekoliko zamenika, pa zamenika zamenika, i mnogo radnika i to se teško može kontrolisati. Ja znam svako bure, kada sam u njega i šta sipao, kada sam pretočio, mi možemo da doteramo vino onakvo kakvo želimo da bude, a da ne kažem da su sada tehnološke mogućnosti i oprema kod nas umnogome napredovali. Kada smo počinjali u Srbiji niste mogli da kupite prohromski sud, sada su sve mogućenosti otvorenije i otuda je kvalitet vina iz malih vinarija mnogo bolji nego nekih industrijskih vina - objašnjava gospodin Nedin, koji je član dva vinska udruženja. Jedno je Udruženje vinara “Vinsko Selo”, Gudurica, koje je početkom februara po drugi put organizovalo vinski festival “Dane mladih vina”, a drugo je nedavno osvnovano u koje mogu da uđu samo registrovane vinarije, kojih na teritoriji južnog Banata ima šesnaest.
-Za vina sa geografskim poreklom je moralo pola od ukupno registrovanih vinarija da podnese zahtev da bi nam država izašla u susret oko registracije. Zato što je to jako skupo, a bez potvrde o geografksom poreklu smo toliko ograničeni da po novim zakonu na etiketi ne smete da naglasite ni mesto odakle je vino, ni proizvođača, ni sortu, a tako će etikete ličiti na prazan papir. Kada imate geografsko poreklo koje izlazi po hektaru oko 100.000 dinara, onda možete da imate etikete kakve hoćete. nije ni to problem, već oređivanje standarda koji su i za velike i za male vinarije isti. Država nije napravila razliku u proizvođačima, pa mi, sa par destina litara vina, moramo da poštujemo iste papire kao i „Vršački vinogradi“, sa par miliona litara.
Mi se ovim poslom bavimo dvadeset godina i sada smo došli do nekakvog nivoa gde ne možemo da se preorijentišemo na nešto drugo, a i volimo ovo što radimo. „Napred nema kud, a nazad ne može“ – pola u šali, pola u zbilji, kaže Josif Nedin.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar