Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Vinarija Milanović: Vina sa ukusom Vojvodine

Vinarija Milanović: Vina sa ukusom Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Neverica koja je postepeno prerasla u divljenje.
Tako je listom osećala grupa turista koja je sa Turističkom agencijom „Magelan“ iz Novog Sada na vinskoj turi „Riznica tajni“, nedavno, između ostalog, posetila i vinariju „Milanović“, vlasnika Dejana Milanovića situirana u Sudruku. Surduk (tur. provalija) je naselje u opštini Stara Pazova, na svega 40 km udaljeno od Beograda. Postoje zapisi da su se žitelji ovoga sela do pred kraj XIX veka intenzivno bavili vinogradarstvom. Posle više od veka mirovanja vinogradi se opet nadvijaju nad strmim liticama Dunava.

Za kratko vreme od kada postoji (2010), ova vinarija promenila je prvobitno ime “Rittium” (drevno ime za Surduk) u porodično ime, pošto po Novom zakonu o vinu vinarije ne mogu nositi ime toponima ili antičkih imena vezana za podneblje.
Da li “Milanović” ili “Rittium”, ova vinarija izgrađena je na platou ispred koje se pruža dva hektara do perfekcije uređenih vinograda, kada se zemljište survava u Dunav. U neposrednoj blizini nalaze se još tri i po hektara vinograda, sa sortama proizvedenim na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima: Neoplanta i Sila od belih i Probus od crveniih sorti i od odomaćenih Italijanski Rizling i Frankovka. Postoji plan da ovih pet i po hektara vinograda postepeno preraste u petnaest do dvadeset hektara, jer je kapacitet vinarije projektovan za te količine.
-Kada smo podizali vinariju odlučili smo se za lokalne sorte, jer je to meni bio jedini logičan put. Razmišljao sam da sadim neke svetske sorte, ali bih onda bio samo jedan u nizu koji izlazi gaji Chardonnay, Cabernet Sauvignon i sl. Bojim se da je ljudima već pomalo nezanimljivo da probaju ista. Zato sam želeo da ponudim nešto novo, nešto naše, nešto što imaju možda tri vinarije - objašnjava gospodin Milanović.
Iako domaće sorte Sila, Neoplanta i Probus, nisu nepoznati na padinama Fruške gore, retki su vinogradari koji se odlučuju za ove sorte, stvorene upravo za ove prostore.
-Da ironija bude veća Nepolantu smo najbrže prodali, doduše i količine su bile najmanje. U nekoj budućoj sadnji vinograd ćemo proširiti sa Neoplatnom jer nam se to pokazalo kao jako zanimljiva sorta, a ljudi su je jako lepo prihvatili - naglašava gospodin Milanović.
U vinariji „Milanović“ je sve je namenski građeno, vrhunski, bez improvizacije.
Moderne mašine, tankovi i punilice, magacini sa ambalažom, arhivska sala, podrum, barrique sala sa buradima od američkog, francuskog i mađarskog hrasta, i njihova kombinacija, u kojim trenutno odležava Probus. Kao kruna svega, tu je i degustaciona sala obložena kombinacijom drveta i opeke, prigušenim svetlom i naravo ukusnim vinom.
I mada se Dejan Milanović u ovom poslu zadesio slučajno, od dolaska autobusa, kada je lično sačekao goste i širom otvorio vrata prvo svog vinograda, a potom i vinarije, način na koji je predstavljao vinograd i svoja vina, rečito govore o čoveku koji i zna i voli to što radi.
Neki, (od autora ovog teksta) mnogo iskusniji putnici Magelanove “Riznice tajni” komentarisali su da je ovo najkompletnija vinarija u Vojvodini, drugi se divili mestu i pogledu, a svi zajedno uživali u svih pet vina: Italijanski Rizling, Sila, Neoplanta, Frankovka i Probus, posluženim na degustaciji, uz fantastičnu paštetu od čvaraka, u kombinaciji sa ljutom paprikom i suvim grožđem, i dve vrste hleba.
Gospodin Milanović je svojim primerom pokazao kako se na nenametljiv i suptilan način gradi kult dobrog domaćina. Kao odličnim pokazao se i hrabar kurs vinarije “Milanović” da se bazira na domaćim sortama, jer su lovci na dobre ukuse, kako iz zemlje tako i iz inostranstva, više nego spremni da prihvate nešto novo, posebno, drugačije.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com