Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Festival vina VINOFEST potvrdio da svi vinski putevi vode u Vršac

Festival vina VINOFEST potvrdio da svi vinski putevi vode u Vršac

  • PDF

Vršac je u petak 28. i subotu 29. marta, bio damaćin dvodnevne manifestacije „Vinofest 2014.“, koju je po deveti put organizovala Turistička organizacija opštine. U velikoj sali hotela Srbija okupilo se više od 60 izlagača, sa više od 300 različitih etiketa vina, kao i veliki broj posetilaca.

Vršac je grad vina, a njegov simbol postao je i deo grba grada, na čuvenoj slici rođenog Vrščanina Paje Jovanovića Vršački triptih Kosidba, Berba, Pijaca iz 1905, gde zauzima centralno mesto, i u srcima Vrščana, jer „svi vinski putevi vode u Vršac“. Dobro vino pronosilo je ime ovoga grada kroz istoriju, širom Evrope. Stara legenda kaže da je loza u Vršcu izrasla iz štapa Svetoga Save koji je ovamo doneo njegov učenik Arsenije Bogdanović, graditelj banatskog manastira Mesić. Zabeleženo je da je 1494. godine bure vršačkog vina na dvoru ugarskog kralja Vladislava plaćeno 10,5 zlatnika. Rekordna proizvodnja vina zabeležena je 1857. godine kada Vrščani priređuju prvu lokalnu izložbu grožđa i vina. Prvih godina XX veka (1902), počela je sa radom Poljoprivredna škola, a iste godine održan je II Međunarodni kongres vinara i vinogradara na kojem je bilo prisutno 740 učesnika iz zapadne Evrope.
Turistička organizacija opštine Vršca, poštujući bogatu vinogradarsku tradiciju, imala je čast i zadovoljstvo da predstavi najkvalitetnija vina, kako sa ovih prostora, tako i iz različitih krajeva Evrope. Domaćin Vinofesta, direktorka TOO Vršac, Tatjana Palkovač, obratila se prisutnim gostima iz Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Rumunije, zatim vinarima iz Srbije i vinarima iz Vršačkog vinogorja, rečima da ovaj sajam čine upravo oni i da bez njih ne bi imao smisla, kao i da nagrade za kvalitet u različitim kategorijama vina na Vinofestu, imaju sve prestižniji značaj među vinarima.
-Potekla iz davnina, iz vršačke prošlosti, vinova loza u sebi sadrži snagu i mudrost vekova. Njeno vino oplemenjuje duh, obnavlja krv, snaži telo, ujedninjuje nas sa našim precima i preporučuje našim potomcima, veruju Vrščani – naglasila je Palkovač.
Ovogodišnji Vinofest otvorio je zamenik predsednika opštine, Zoran Tomić, podsećajući da je ovo praznik vina, ali da vino ide uz dobru šunku, kobasicu, sir, kojih je bilo u izobilju na festivalu. Uz poziv gostima da se vrate i sledeće godine na jubilarni X Vinofest, gospodin Tomić se zahvalio i Vinku Loziću što je sve vreme trajanja manifestacije bio deo festivala. Vinko Lozić je ove godine dobio svoju statuu u Vršcu, na Trgu Sv. Teodora Vršačkog, rađenu po liku legendarnog glumca Tihomira Tike Paunovića, rad akademskog slikara Živka Gere Grozdanovića.
Ceremoniju otvaranja uveličao je Tamburaški orkestar Muzičke škole“Josif Marinković“.
Ovaj festival je i takmičarskog karaktera i na ocenjivanje je predato 202 uzorka, 85 u konkurenciji belih, 78 u kategoriji crvenih, 21 u kategoriji rosea i 18 u kategoriji specijalnih vina. Dodeljene su velike zlatne i zlatne medalje, a laskavu titulu najboljeg vina poneo je Vranac podruma “Popovac” iz Trebinja, vlasnika Steva Popovca. Umesto pehara gospodin Popovac je dobio repliku statue vršačkog boema iz pera J.S. Popovića, Vinka Lozića.
U kategoriji specijalnih vina, zlatnu medalju dobili su Đorđe Dragan za Bermet i podrum Radgonske gorice za Zlatnu radgonsku peninu.
Zlatne medalje u kategoriji roze vina dobili su vinarija Adžić (vlasnik Vlada Adžić, za Kuve Frankovku), vinarija Bohocki (vlasnik Zolfan Bohocki, za Kuve) i vinarija Majoroš (vlasnik Tibor Majoroš za Frankovku).
U kategoriji crvenih vina, zlatnu medalju osvojili su Porodični podrum Nedin (vlasnik Josif Nedin, za Merlot), podrum Milojević (vlasnik Milovan Milojević, za Vranac barik i Kaberne barik) i PG Kovačević (vlasnik Branislav Kovačević, za Kaberne Souvignon). Veliku zlatnu medalju dobili su Vinarija Garaž za Kaberne Sovignon i Podrum Popovac, vlasnika Steve Popovca, za Vranac.
Kod belih vina, zlatne medalje pripale su Društvu prijatelja bašte (Italijanski Rizling), Podrumu Bogunović (vlasnik Vlajko Bogunović, za kupažu Šardonea, Rajnskog i Italijanskog Rizlinga), Vpodsedlem Libešice (Cuvee Muller Turgau M. Muškat), Vinariji Galot (Galot Šardone) i Conte Vallone (Stevica Deđanski i Saša Mileusnić, za Muskat Otonel). Veliku zlatnu medalju dobila je Vinarija Bohocki, vlasnika Zoltana Bohockog, za vino Šardone.

Više fotografija možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar