Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Prisustvovali smo Kozmetička linija sa Noći biologije

Kozmetička linija sa Noći biologije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Da sve ne mora da bude skupo i specijalno, upakovano u posebne bočice i kuticijice, a pre svega da možete nešto za svoju lepotu da učinite i sami, pokazala nam je između ostalog i grupa studenata biologije, sa Depatmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u petak, 11. aprila, na Festivalu nauke „Noć biologije“.

„Lepota (iz) prirode“ je bio naziv radionice koja je želela da pokaže da uz malo botaničkog znanja svako od nas može izgledati lepo. Ova radionca mogla je da se zove i „Sam svoj majstor“, jer je otkrila kako sami, kod kuće možemo pripremiti kozmetičke preparate za negu čitavog tela, a studenti su za posetioce umešali preko 30 kozmetičkih preparata i podelili još više recepata.
Devojčice osnovnoškolskog i još više srednjoškolskog uzrasta tiskale su se oko svojih nešto starijih domaćina, studenata biologije i isprobavale na licu mesta tretmane kose, kože lica, usana… Bio je to nezvanično najposećeniji “ženski kutak” te večeri.
Student treće godine biološkog fakulteta Tatjana Perić, radila je radionicu na temu lokovitog bilja, odnosno sa svojim koleginicama i kolegama pravila je različite preparate za negu lica, ruku, nogu i tela, sapunčiće, maske za kosu, sjajeve za usne u želji da pokažu devojčicama, devojkama, ženama, kako u prirodi mogu da nađu svu šminku koja im je potrebna i da bez bilo kakvih hemikalija naprave sami svoje proizvode.
-Mogu da koriste šminku bez konzervansa, koja ne izaziva nikakve neželjene efekte.
Konkretno krema od nevena, napravljena je od osnovne kreme koja se sastoji od pčelinjeg voska, nekoliko kapi bademovog ulja, i destilovane vode ili ružine vodice. U to možemo da dodamo bilo koju biljnu drogu, kao što je neven, kantarion, lavandu, ruzmarin, kamilicu... Najčešće se dodaje neven i kantarion za opekovine, protiv iritacija na koži. Ruzmarin poboljšava lokalnu mikrocirkulaciju i tonus kože a kamilica umiruje crvenilo kože… Sjaj za usne smo napravili od bobičastog voća: maline, jagode, kupine, u to smo dodali nekoliko kapi bademovog ili maslinovog ulja, a zatim sve to blago ukrčkali kao džem, i naknadno, kada se prohladilo, dodali med. Tako napravljen preparat se čuva na hladnom mestu i može da traje od 7 do 15 dana, a sjajne i zdrave usne su zagarantovane - otkrila nam je Tatjana Perić.
Tatjana Perić ima, kao i njene drugarice, ali i drugovi, mnogo od samoručno izrađenih kozmetičkih preparata u svom kupatilu. Najčešće pravi kreme za ruke, noge, sapunčiće, planira da se posveti i pravljenju sjajeva za usne, losiona za skidanje šminke, maski za kosu, zapravo svega što je iz prirode, što je zdravo i što se nalazi svuda oko nas.
Ona je kroz studije naučila mnogo o biljkama, pre svega o njihovim lekovitim svojstvima. Ostalo je igra, da na osnovu tog znanja pronađe, pomeša i napravi preparat koji će kao zamenu koristiti za skupe hemijske proizvode.
Lepota iz prirode mogla je da se primeti i u prostoriji gde se održavala ova radionica, kose su svima sijale, sjajile su se usne, sve je mirisalo po voću i svežini.
Praktična nauka privukla je i nas, samo što smo stigli kasno da pokupimo koji recept, ali smo sigurni da su otišli u prave ruke.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com