Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Bračni par profesora sa Departmana za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a svaki slobodan trenutak provodi na visinama

Bračni par profesora sa Departmana za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a svaki slobodan trenutak provodi na visinama

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Bračni par profesora algebre novosadskog PMF-a, dr Andreja Tepavčević i dr Branimir Šešelja, ima zaista zanimljiv hobi - planinarenje po najvišim svetskim vrhovima. Bili su već u pohodima na Kilimandžaro, Atlas, na više vrhova preko 4000m u Alpima, na Gross Glockner, Musalu, Olimpu… Osim visine, na tim vrhovima susreću se sa snegom i glečerima, pa im je često potrebna i specijalna alpinistička oprema. Na putešestvijama im društvo pravi ćerka srednjoškolka. Na put kreću u svojoj organizaciji, osim na vrhove za koje se zahteva putovanje sa vodičem.

Profesor Šešelja je maratonac rekreativac, te mu i taj hobi pomaže u pripremama za planinarenje po ozbiljnim svetskim vrhovima, dok je profesorka Tepavčević rekreativka dugoprugašica i zajedno sa suprugom redovno vežba penjanje na steni (climbing), jer su takve veštine veoma važne pri usponima.
Zanimljivo je da su se zimus našli u nevremenu koje je pogodilo Vojvodinu i shvativši da će čekati celu noć da se put očisti, odlučili su da prepešače od Bačke Topole do Vrbasa po snegu do pojasa. I naravno uspeli.
Hrane se vegetarijanski, bave se biciklizmom i u svom telu čuvaju zdrav duh. Bar jednom nedeljno odlaze na duge pešačke ture po Fruškoj Gori, uživajući u prirodi i stičući neophodnu kondiciju.
Plan za ovo leto im je penjanje na Damavand, najviši vrh Irana (oko 5600m), kao i na nekoliko vrhova u Alpima (Dolomiti, Matterhorn). Pored stalnih kondicionih tura i alpinističkih vežbi na steni, obaviće i neophodne aklimatizacione pripreme penjanjem na neke vrhove od 3000m (Musala, Vihren u Bugarskoj).
Da ovakve aktivnosti stvarno doprinose kreativnosti i intelektualnom razvoju, potvrđuje i naučni status ovo dvoje profesora, koji su svrstani u najvišu naučnu kategoriju (A1) po kriterijumima Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. U naučnoj saradnji ovih profesora prepliću se navedene aktivnosti. Na primer, sa kolegom Jorgeom Himenezom iz Gijona (Španija) imaju stalnu naučnu saradnju, više objavljenih radova u časopisima najviše kategorije. Pored toga, zajedno su osvojili vrh Naranjo de Bulnes, (Picos de Europa 2519m, Španija), na koji se može popeti samo uz pomoć ozbiljne alpinističke tehnike.

U prilogu: fotografije iz lične arhive

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com