Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Rumska gimnazija Stevan Puzić bez premca

Rumska gimnazija Stevan Puzić bez premca

  • PDF

Drugu godinu za redom ekipa gimnazijalca iz Rume pobedila je u konkurenciji 45 srednjih škola iz 22 grada Vojvodine na prestižnom takmičenju „FIMEK nagrađuje znanje“, koje se po peti put održalo na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Ekipa Gimnazije “Stevan Puzić” je u finalu, 24. aprila 2014. godine, bila spremnija i pokazala veće znanje od Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Pančeva, Gimnazije „20. oktobar“ iz Bačke Palanke i Ekonomsko-trgovinske škola „Paja Marganović“ iz Pančeva. Da li je u pitanju slučajnost, sreća ili nešto drugo, Branislava Konjević, direktorka gimnazije, nije želela da komentariše. U ovakvoj konkurenciji, kroz kvalifikacije i polufinalna takmičenja ne može ništa drugo da prevagne sem pravog znanja. A da ga imaju, učenici Gimnazije “Stevan Puzić” su dokazali. Iako pod pritiskom prošlogodišnjeg rezultata koji su sebi dali za cilj da ponove, ubedljivo su izborili status pobednika i osvojili vredne nagrade: putovanje u neku od evropskih prestonica, po njihovom izboru (prošle godine je izbor bio Berlin), popust na školarinu u vrednosti od 40% na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, odnosno Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, knjige izdavačke kuće „Mate“ i izdavačke kuće „The English Book“, vaučer za 50% popusta na kurs Brzog čitanja od edukativnog centra Memorija, kao i vaučere sa 100 dolara popusta na program „Summer Work and Travel USA“ za sezonu 2015. godine od agencije Work and Travel group Novi Sad. -Ovo je bilo jedno prelepo iskustvo. FIMEK je oranizacijom ovakve vrste takmičenja napravio pravu stvar - rekla je Branislava Konjević. Ona je istakla da su njeni učenici i ove godine bili izuzetno motivisani.
-Mladi vole da se takmiče i da pokažu svoje znanje. Veliki je motiv učešće na ovakvim manifestacijama, u ovakom društvu. Motivisani su bili i dobrim nagradama, mada to nije bilo od presudnog značaja. Ključ ovakvih rezultata je entuzijazam i posvećenost i učenika ali i njihovih nastavnika. Pripreme za ovo takmičenje odvijale su se u okviru redovne školeske nastave. Imamo odličnu ekipu profesora, koju bih želela ovom prilikom da pohvalim, od profesora srpskog jezika, do profesora fizičkog vaspitanja, kako smo na školskom rasporedu poređani, apsolutno svi dobro rade i podjednako dobro motivišu učenike za rad – naglasila je Branislava Konjević.
PISA testovi pokazuju da naši đaci loše primenjuju znanje stečeno u osnovnoj i srednjoj školi. U Gimnaziji “Stevan Puzić” je drugačije.
-Na sreću, u ovoj gimnaziji đaci imaju izuzetno dobre rezultate. Najveći reper je upis na fakultete: 90% upisanih rumskih maturanata je na budžetu; od 100% upisanih, 100% njih upisalo je željeni fakultet. Mi vodimo evidenciju poslednjih 10 godina i od gimnazijalaca koji su upisani na budžet, u prvih 10 su na rang listama fakulteta koji su upisali – sa ponosom je izjavila Branislava Konjević.
Njena je sugestija da što više treba popularizovati ovo, i takmičenja ovakvog tipa, da se sledeće godine prijavi još više ekipa, još više škola, iz svih gradova Vojvodine, a ekipa Gimnazije „Stevan Puzić“ će i sledeće, 2015. godine, doći spremna da pokaže i potvrdi svoje znanje.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar