Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Miroslav Vasin: Podsticaj AP Vojvodine sve brojnijim i sve kvalitetnijim manifestacijama

Miroslav Vasin: Podsticaj AP Vojvodine sve brojnijim i sve kvalitetnijim manifestacijama

  • PDF

„Danas ćemo ovde videti smotru konja i fijakera. Ne znam šta se može lepše poželeti u Vojvodini i šta je karakterističnije za Vojvodinu nego videti lepe konje i videti lepe fijakere“. Tim rečima gospodin Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, obratio se prisutnima na otvaranju XX jubilarnog „Crepajačkog fijakera“, koji je tradicionalno odražan drugog dana Uskrsa, 21. aprila 2014. godine, na stadionu „Sto topola“. Gospodin Vasin je takođe primetio da je Fijakerijada u Crepaji izuzetno značajna pre svega zato što je posvećena vrednostima koje Vojvođani vole, a to su konji i fijakeri.

-Veliki broj posetilaca, koje je okupila i ova manifestacija postao je standard, pa više u Vojvodini nema niti jednog festivala koji ne protekne bez nekoliko hiljada posetilaca. Upravo su manifestacije te koje su doprinele povećanju broja turista u toku prošle 2013. godine za preko 20%, kako domaćih tako i iz inostranstva, kako zbog značajnog povećanja broja manifestacija, tako zbog toga što su postale kvalitetnije. Sekretarijat će ovu i slične manifestacije i finansijski podržavati. Napravili smo kategorizaciju manifestacija, počev od onih najvećih, poput EXIT-a, Berbe grožđa u Sremskim Karlovcima i drugih koje okupljaju po 50 i 100.000 ljudi, ali i ovakvih, izuzetno značajnih, koje okupljaju manji broj ljudi. I ove, kao i prošle godine, sekretarijat pomaže održavanje XX jubilarne fijakerijade jer mislimo da ovde ima potencijala da se sledeće godine okupi još veći broj ljudi, u krajnjem slučaju i veći broj fijakera, iako ovde, vidim zavidan broj fijakera iz cele Vojvodine - naglasio je Mirosla Vasin i nastavio:
-U Vojvodini ima preko 34 fijakerijade, ali i slaninijada, kupusijada, paprikijada. Vlada Vojvodine je podržala Svetsku slaninijadu u Kačarevu, pomogla arheološki lokalitet u Starčevu (okolina Pančeva) iz neolitskog doba izgradnje i rekonstrukcije kuća, doneta je odluka za finansijsku pomoć Eks JU rok festu u Starčevu da se podstakne ta manifestacija, podržala je manifestacije u Kovačici i finansijski pomogla izgradnju Galerije naivne umetnosti u ovom mestu, pomogla pretvaranje rodne kuće u spomen-muzej velikog kovačičkog umetnika naive Martina Jonaša… Sve te manifestacije će u većem ili manjem obimu biti podržane, bilo od strane Sekretarijata za poljoprivredu koji finansira sve poljoprivredne manifestacije, ili manifestacije sa nekim drugim, kulturološkim sadržajima, koje pomaže Sekretarijat za privredu u okviru svojih programa za podsticanja turizma u Vojvodini. Manifestacija u Crepaji se može predstaviti kao manifestacija koja je vezana za poljoprivredu, zbog konja, ali i za turizam, zbog velikog broja ljudi sa različitih strana koje okuplja. Najkasnije za nedelju dana Sekretarijat će raspisati konkurse iz oblasti turizma, a jedan od njih će biti za podršku manifestacija koje na neki način obogaćuju turističku ponudu Vojvodine. „Crepajački fijaker“ će se sigurno naći na spisku manifestacija koje će Sekretarijat podržati, ali je potrebno da lokalne samouprave konkurišu na vreme. Potrebno je da se prati sajt Vlade Vojvodine (www.vojvodina.gov.rs), da se prate mediji i da se pravovremeno konkuriše, a kada se to uradi, na neki način će se sredstava i dobiti. Sada je vreme konkursa, jer svi naši konkursi idu april-maj da bi do kraja godine mogli da ih realizujemo - obavestio je gospodin Miroslav Vasin.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com