Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA Predstavljamo Dr Ana Backović: Nova generacija probiotika za novu generaciju jogurta

Dr Ana Backović: Nova generacija probiotika za novu generaciju jogurta

Krajem marta održan je Naučno-stručni skup „Dan mleka“ u čast šezdesetogodišnjice Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić. „Dan mleka“je okupio vodeće domaće i međunarodne eksperte iz nauke i tehnologije, prerade, farm-menadžmenta i EU politike. Domaćin i organizator „Dana mleka“, bio je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Departman za stočarstvo, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Nacionalnom asocijacijom prerađivača mleka - SEDA, Centralnom asocijacijom proizvođača mleka Vojvodina i Centralnim udruženjem odgajivača goveda simentalske rase.

Među gostima nalazila se i dr Ana Backović, sa Instituta za genetski inženjerstvo i biotehnologiju ICGEB-om u Trstu, Italija, koja je u saradnji sa Laboratorijom iz Udina na osnovu istraživanja došla do novog tipa probiotika koji za aktivnu substancu ima kvasac, što je njegova osnovna razlika u odnosu na ostale tradicionalne probiotike zasnivane na probiotskim bakterijama.
-Naš cilj je da uvedemo novu generaciju probiotika na tržište Srbije. Ovu težnju da raširimo njegovu upotrebu na teritoriji Srbije započeli smo u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univrziteta u Novom Sadu, i sa članicama Mirotin group: Mlekarom „Dana“ - Vrbas i Farmom krava „Sava Kovačević“ - Vrbas. Studijom su obuhvaćene dve sfere primene ovog probiotika, a to su sfera u prehrambenoj industriji, kroz proizvodnju jogurta nove generacije sa kvaščevim probotikom, i sa druge strane upotrebu probiotika u agrikulturi, odnosno stočarstvu za poboljšanje mlečnosti krava i kvaliteta mleka - objasnila je dr Ana Backović.
Studija je izvedena na Farmi „Sava Kovačević“ i trajala je mesec dana. Eksperiment je izvršen na dve grupe: kontrolnoj i tretiranoj grupi iste veličine, od 30 krava.
Ovako ozbiljna studija dala je pozitivne rezultate, a to su povećanje mlečnosti za 6,5%, i umanjenje somatskih ćelija, što je stumulans da se i dalje nastavi sa ovim studijama u smeru daljeg testiranja uticaja probiotika na proteinski sastav mleka, i da se ispita poboljšanje, odnosno prirast mesa kod teladi u tovu ili poboljšanje digresije kod teladi koja bi bila od velike važnosti, jer probiotik, pokazano na internacionalnom nivou više studija, smanjuje dijareju kod tek novorođene teladi - rekla je između ostalog dr Backović.
Sa druge strane, proizvodnja jogurta sa kvaščevim probiotikom je bila jako uspešna. Ona je dodala da je njenom timu pošlo za rukom da napravi jednu novu optimizovanu tehnologiju proizvodnje koja omogućava smanjenje cene proizvodnje, odnosno da u odnosu na ono što se radi u Italiji, smanji količinu ulazne aktivne supstance, što bi značilo smanjivanje količine kvasca koja se uvozi iz Italije, i da se na kraju, kao završni rezultat, postigne isti broj živih ćelija kvasca u jogurtu koje zahtevaju standardi.
-Ovo je jako stimulativno i omogućava nam da po prihvatljivoj ceni nastavimo studije u težnji da ovaj jogurt, kao i ostale jogurte koje ćemo napraviti sa voćem i sl., vrlo brzo uđu na tržište i u prodaju - zaključila je Ana Backović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com