Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back REPORTAŽE Predstavljamo Tuula Lukić: Finski turisti zadivljeni Srbijom, ali i razočarani našim nemarom

Tuula Lukić: Finski turisti zadivljeni Srbijom, ali i razočarani našim nemarom

  • PDF

Srba i Tuula Lukić žive i rade u Finskoj. Gospodin Lukić je rođen u našoj zemlji, ali tridesetak godina je privrednik u gradu Parvoo, pored Helsinkija, drugom najstarijem gradu i najvećem turističkom centru u Finskoj.
Gospođa Lukić je Finkinja, po profesiji istoričar umetnosti i zvanični je vodič za grad u kojem živi, Porvoo. Ona se u njihovoj zajedničkoj kompaniji Idea-Linna (Dvorac ideja) bavi novinarstvom i izdavaštvom.

Gospodin Lukić se bavi dizajnom i edukacijom privrednika, što je bliže njegovoj struci, ali poslednjih godina nastoji da uspostavi vezi između ove dve zemlje kojima na neki način pripada, pa sarađuje sa raznim kompanijama iz Srbije i sa Ministarstvom obrazovanja, u smislu edukacije privrednika. Zahvaljujući novim idejama, inicijativama u najavi je saradnja i sa Novim Sadom, a sve u cilju da se sve ono što je dobro u Finskoj preko saradnje sa srpskim privrednicima, dovede u Srbiju, i da se srpski privrednici upoznaju sa profilom privrednika u Finskoj, njihovom edukacijom i obučenošću.
Pod uticajem supruge Tuule i njene ljubavi prema turizmu koju je prenela na supruga, gospodin Lukić je pokušao i turistički da poveže ove dve zemlje. Posle ne malog napora u tome je i uspeo.
Sredinom aprila zahvaljujući posredovanju bračnog para Lukić, u Srbiju je došla grupa finskih turista, njih 21 uglavnom od 40 do 50 godina, a dočekala ih je, i kroz Srbiju provela TA PanaComp Zemlja Čuda iz Novog Sada. Turisti iz Finske obišli su vojvođanske salaše, vinarije, manastire i crkve, muzeje, Drvengrad, Zlatibor i Goliju, Oplenac, proveli veče u Skadarliji uz starogradsku muziku, Frušku goru i Sremske Karlovce...
Impresije su zanimljive i imaju velike amplitude. Gospođa Lukić je otvoreno prokomentarisala svoje oduševljenje srpskim srednjovekovnim manastirima, kojih ima mnogo i koji su jedinstveni u svojoj jednostavnosti, i na nju su oni ostavili najdublji utisak. Finski turisti su bili izmenađeni predivnim vremenom i prirodom, koja se u potpunosti razlikuje od one u Finskoj. Gosti iz „zemlje hiljadu jezera“ bili su zadivljeni našim planinskim vencima jer veći dio njihove zemlje čini blago zatalasani reljef. Tuula Lukić je takođe komentarisala naša vina, i nije se libila da imenuje po njenom ukusu najbolja: Aurelijus iz vinarije “Kovačević” Mireta Kovačevića u Irigu i Tarpoš iz vinarije “Vrbica” Tike Timotijevića u Aranđelovcu.
Zanimalo nas je da li njene impresije dele i ostali putnici?! Odgovorila je da Finci ne izražavaju lako svoja osećanja, ali može da proceni kada su zadovoljni i srećni, a to ih upravo čini ovaj put.
Međutim, Tuula Lukić je iznela i neke vrlo ozbiljne zamerke. Putovanje kroz Srbiju je veliki problem, jer putevi nisu obeleženi, osim glavnih saobraćajnica. Često puta se desi da mora da se stane na svakom ćošku kako bi se od meštana tražila direkcija za nastavak puta, jer nedostaju putokazi. Do nekih manastira je teško doći i zbog neobeleženog puta, ali i zbog toga što su putevi toliko uzani i loši da autobus ne može da prođe. Ona tvrdi da bi ova sveta mesta bila kudikamo bolje posećena i od strane domaćih i naravno stranih gostiju, samo ako bi se stvorili uslovi da se lakše dođe do njih.
Drugi problem srpskog turizma (i ne samo turizma) je đubre koje se nalazi rasuto čim se izađe iz grada. Loš utisak ostavilo je i nebrojano mnogo plastičnih flaša koje su plivale Ibrom usled nevremena, koje se desilo baš u vreme njihovog boravka u centralnoj Srbiji, kada je bujica „pokupila“ divlje deponije narasle na njegovim obalama. Ali, to nije opravdanje. Gospođa Tuula je naglasila da je sve povezano sa parama, ali nekontrolisano bacanje đubreta je nešto što bi sigurno trebalo promeniti.
A mi dodajemo, da je sto posto u pravu.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com