Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Održan Sajam rukotvorina u Eparhijskom domu u Kragujevcu

Održan Sajam rukotvorina u Eparhijskom domu u Kragujevcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

Sajam rukotvorina, koji su organizovali članovi udruženja domaće radinosti „Art manija“, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Kragujevca, održan je u Eparhijskom domu, u okviru Đurđevdanskih praznika. Na ovoj prodajnoj izložbi, radove je izložilo oko 50 učesnika iz Kragujevca, Novog Sada, Beograda, Kraljeva, Čačka, Valjeva, Vrnjačke banje, pa čak i iz Palestine. Karakteristično je da su gotovo svi proizvodi unikati, ručno rađeni i najčešće od prirodnih materijala.

Na izložbi su se mogle videti kutije za nakit, od sedefa školjki iz Palestine, ručno slikana svila, kompletna kozmetika za negu i održavanje higijene od prirodnih preparata, bez dodataka hemijskih elemenata, odevni predmeti i torbe od filcovane vune, ručno tkanog pamuka i lana, nakit od poludragog kamena takođe ručne izrade, mirisne sveće, ručno vezeni jeleci pozlaćenim nitima buče, oslikani predmeti od stakla, minijaturne sobne fontane ručno pravljene, drveni predmeti oslikani popularnom „dekupaž“ tehnikom, slike od prirodnog, presovanog cveća, ikebane od suvog cveća i još mnogo toga.
Tokom izložbe, svakodnevno su održavane interaktivne, edukativne radionice, na kojima su svi zainteresovani mogli da nauče kako nastaju ovi predmeti, kako se i kojim bojama slika na staklu, platnu ili drvetu, kako se tka, veze, hekla ili šije, a zainteresovani za edukaciju moći će da nastave i kasnije, po dogovoru, sa izlagačima.
Izložba je na najsimpatičniji način otvorena predstavom „Garavi sokak“, dramske radionice Doma omladine, a za oficijelno otvaranje bila je zadužena Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za kulturu. Ovo prodajna izložba, predstavlja pravo osveženje za gra Kragujevac, čiji se žitelji nadaju će prerasti u tradicionalnu.
Autor teksta: Jasmina Marković Milenković
Foto: Slavoljub Radojević

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar