Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Vino Opština Inđija postaje interesantna vinska destinacija

Opština Inđija postaje interesantna vinska destinacija

Opština Inđija se smestila između Dunava na istoku, Sremskih Karlovaca na severu, na zapadu se naslanja na Irig i Rumu, a južnim delom na opštinu Stara Pazova. Opština obuhvata 11 naseljenih mesta od kojih četiri: Stari Slankamen, Krčedin, Beška i Čortanovci, izlaze na Dunav. A kažu Dunav i Fruška su idealna mesta za uzgoj vinove loze i dva najveća aduta kada je u pitanju prozvodnja kvalitetnih vina. I dok su Sremski Karlovci i Irig nadaleko čuveni po svojim vinogradima i vinima, naselja opštine Inđija stidljivo ulaze u ovu vinsku priču.

-Na teritoriji opšitne Inđija u narednim godinama vinogradi i vino će postati najveći turistički potencijal, uveren je Boris Paško, direktor Turističke organizacije opštine Inđija. Unazad pet-šest godina obnovljen je veliki broj vinograda, i ima jako puno novih zasada. Procena je da je pod vinogradima trenutno nekoliko stotina hektara. To su pre svega Čortanovci, Beška i Slankamen, gde je podignuto najviše vinograda i gde ima vrlo kvalitetnih i vrlo ozbiljnih vinara.
Bez obzira što do sada vino nije bilo u prvom planu, vinari u ovoj opštini proizvode kvalitetna vina, a dokaz za to su brojne medalje.
-Za nas kao turističku organizaciju je najzanimljivije otvaranje podruma za posete turista. Do ove godine, na teritoriji Inđija nismo imali ni jedan jedini, bez obzira što je bilo i vinograda i vina. Krajem 2013. godine i početkom ove godine krenula je realizacija i ovog segmenta, otvaraju se vinski podrumi za posete turista - kaže Boris Paško.
On dodaje da je TOO Inđija već počela da radi sa pojedinačnim vinarijama, pa je prvi na listi „Acumincum“ porodice Spasić u Starom Slankamenu. Između Novog Slankamena i Slankamenačkih vinograda otvorena je i vrlo ekskluzivna vinarija „Šapat“. U Beški su dva mlada vinara Aleksandar Batalo (podrum Batalo) i Nemanja Mutić, u Čortanovcima Vinarija Đorović sa vinogradom između Beške i Čortanovaca na obali Dunava, koja će za mesec dana dovršiti objekat za prijem gostiju kapaciteta 50 osoba, vinarija “Adžić” koja ove godine preseljava sve svoje kapacitete iz Temerina u vinograd u Čortanovcima…
Na sajtu jednog od dva vinska udruženja, Udurženju prijatelja vina “Slankamenka”, piše da je Inđija poznata po svojim vinima koja mogu da se probaju u nekim od preko 60 podruma privatnih proizvođača vina, i da su Rizling, Rose, Sauvignon najpoznatija vina inđijskog vinogorja. Da među njima ima i pravih dragulja govori primer vinarije “Acumincum” koja se nalazi u kući u čijim su podrumskim prostorijama sačuvani ostaci turiskog kupatila, i koja pruža jedinstveni kulturno – vinski ugođaj.
Vinarija posebnog ambijenta je i vinarija “Šapat”, koja se nalazi na brdu i iz koje se pruža prelep pogled.
U organizaciji prijatelja vina “Slankamenka” u Inđiji, se unazad devet godina organizuje Sajam Vojvođanskih vina i vina bivših jugoslovenskih republika. Osim promocije vina na ovom sajmu se izlaže i oprema za vinogradarstvo i vinarstvo. Svake godine sajam posete izlagači iz susednih zemalja: Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i to je jedinstvena prilika da se posetioci upoznaju i sa vinima iz bivših jugoslovenskih republika, kao i da saznaju šta je to novo i korisno u domenu opreme za vinarstvo i vinogradarstvo.
Novoformirano udruženje „Vina Inđije“ planira da u podrumu Kuće Vojnović iz 1873. godine, otvori jednu pravu vinoteku sa vinima, ne samo sa teritorije opštine Inđija, već sa svim vrhunskim kvalitetnim vinima.
Jedan od pravaca razvoja opštine Inđija je tako odnedavno postao i vinski turizam, ali pošto meštani ovog sremačkog kraja u svemu „idu do kraja“, sigurno je da će razvoj vinarstva uticati i na sveukupni razvoj ove opštine.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com