Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Muzej Vojvodine u Noći muzeja (subota- 17. maj) Dunavska 35 - 37

Muzej Vojvodine u Noći muzeja (subota- 17. maj) Dunavska 35 - 37

  • PDF

Program Muzeja Vojvodine, kojim će ove godine biti obeležena osma Noć muzeja u Novom Sadu, biće kao i uvek raznovrsan i zanimljiv.

U Noći muzeja će biti prikazan deo stalne postavke koja prati prošlost od kamenog doba do prve polovine XX veka. Posebnu vrednost imaju tri šlema iz IV veka (ovo je jedini muzej koji poseduje tri takva šlema), zaostavštinu partijarha Rajačića, prvog srpskog partijarha u slobodnoj Vojvodini, mitropolitske kočije jedine u državi, bogatu zbirku nacionalnih kostima i narodnih nošnji, kao i ambijentalna celina „Stara gradska ulica“, inovirana popločavanjem imitacijom kaldrme i žute cigle, kojima su u prošlosti bile obložene sve gradske ulice.

Pored stalne postavke, posetioci Noći muzeja će moći da uživaju i u slikama austrijskog slikara i akademika Roberta Hamerštila, proslavljenog evropskog slikara i skulptora, rodom iz Gudurice, sela nadomak Vršca, koji je Muzeju Vojvodine poklonio svoju zaostavštinu.

Centralna izložba ove godine u Noći muzeja je ujedno i najveći projekat koji je uslovilo potpisivanje međunarodnog ugovora o saradnji Muzeja Rusije i Muzeja Vojvodine - Ruska emigracija u Vojvodini. Posetioci će ekskluzivno moći da se upoznaju sa životom ruske emigracije u Vojvodini između dva rata, istorijatom doseljavanja Rusa u Kraljevinu Jugoslaviju dvadesetih godina prošlog veka, njihovim organizovanjem i životom na našim prostorima, kao i sa doprinosom ruske emigracije kulturnom, naučnom i umetničkom životu na ovim prostorima. Osim predmeta iz muzejskih zbirki Muzeja Vojvodine i Muzeja Rusije, biće izloženi i lični predmeti ruskih emigranata (slike, samovari, ikone, oružje, odrenje, srebrnina...) koje su do danas sačuvali njihovi potomci.

Povodom sto godina Fudbalskog kluba Vojvodina, poslastica za sve ljubitelje sporta biće predstavljena izložba „100 fotografija u sto slika“, koja će pričati priču u slikama o ovom globalnom fenomenu.

Tu je i izložba “Izvinite nismo znali da je nevidljiv“, na kojoj će biti izložen deo aviona F – 117, koji je srušen u Buđanovcima, kao zaostavština od pružanja otpora agresiji ’99. godine.

Ove godine Muzej Vojvodine po prvi put u okviru Noći muzeja izlazi iz svojih prostora. Na Ribljoj pijaci biće predstavljene poslastice, deo praistorijskog kulinaskog iskustva: Homerova salata, Cezarov afodizijak, koje će posetioci moći da degustiraju.

Pored toga posetioci će moći da se interaktivno uključe u zanatski kutak, gde će se svojim duborezom predstviti Robert Silberholz, sa svojim šeširima od žice Ivana Vlajkov, a predstviće se i radionica za proizvodnju sapuna „Sofi“.
Najmlađi će se predstaviti izložbom radova nastalih u okviru projekta „Botanika za princeze i vitezove“ koja je rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“.

Ulaznice se mogu kupiti u poslovnicama OTP banke, od ove godine i u Temerinu, u GIGS TIX prodajnim mestima: Pariski magazin, Dr Techno, knjižara Bulevar Books, Pangea Tours i Big Shoping centar u Novom Sadu. Cena ulaznice u pretplati je 350 dinara, dok će na dan manifestacije biti za 50 dinara skuplja. Za mlađe od 7 i starije od 70 godina, kao i ranijih godina, ulaz je besplatan.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar