Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA Galerija Matice srpske u Noći muzeja (subota -17. maj) Trg galerija 1

Galerija Matice srpske u Noći muzeja (subota -17. maj) Trg galerija 1

  • PDF

Na konferenciji za medije, odražnoj 14. maja u Svečanoj sali Galerije, predstavljeni su programi za Noć muzeja (17. maj od 18 do 02. časa), Dan muzeja (18. maj) i Nedelju muzeja, koje su pripremile Galerija Matice srpske, Spemen-zbirka Pavla Beljanskog i Poklon-zbirka Rajka Mamuzića.

 

U Noći muzeja Galerija Matice srpske predstaviće se raznovrsnim programima za sve uzraste.
Okosnica programa biće izložba „Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“, ralizovana u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije, autorke Ane Panić. Izložbu čine 45 slika i mapa drvoreza koji islustruju jugoslovensku umetnost kao odraz ondašnje ideologije vlasti sa političko-propagandnom ulogom.

Dečji edukativni program „Potraga za blagom“, uz pomoć specijalne mape i u saradnji sa Centrom starnih jezika „Soho“.

Uz stalnu postavku Galerije Matice srpske XVIII, XIX i prve polovine XX veka, biće prikazano mnoštvo interaktivnih sadržaja za decu i odrasle, između kojih i kviz „Šta je svaki pionir trebao da zna o Titu“, zatim konzervatorske priče.

Zbog lošeg vremena i kiše, svi programi Galerije Matice srpske kao i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, najavljeni za dvorišni prostor biće preseljeni u institucije.

Međunarodni dan muzeja (nedelja, 18. maj), u Galeriji Matici srpske biće obeležen sa dva kustoska tumačenja aktuelne izložbe. Od ponedeljka Galerija obeležava Nedelju muzeja i osim napred spomenutih izložbi, biće prikazane dve promocije: Zbirka odlikovanja i knjiga „Hronospektri“ Danila Vuksanovića.
Ove godine Međunarodni Dan muzeja i Nedelja muzeja, prema preporuci Međunarodnog saveza za muzeje (ICOM), se obeležavaju pod sloganom: MUZEJSKE ZBIRKE POVEZUJU, pa je i koncept ovih programa povezivanje vrednosti, mašte, generacija...

Ulaznice za Noć muzeja se mogu kupiti u poslovnicama OTP banke od ove godine i u Temerinu, u GIGS TIX prodajnim mestima: Pariski magazin, Dr Techno, knjižara Bulevar Books, Pangea Tours i Big Shoping centar u Novom Sadu. Cena ulaznice u pretplati je 350 dinara, dok će na dan manifestacije biti za 50 dinara skuplja. Za mlađe od 7 i starije od 70 godina, kao i ranijih godina, ulaz je besplatan.

Ulaz u Nedelji muzeja je besplatan, a radno vreme Galerije biće svakog dana od 10 do 20 časova.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com