Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Prvenstvo Vojvodine u vožnji zaprega u Melencima

Prvenstvo Vojvodine u vožnji zaprega u Melencima

  • PDF

Nekada (i sada) je selo Melenci bilo poznato po Banji Rusandi, bogatoj mineralnim peloidom i termomineralnom vodom temperature 32°C; po šumama koje okružuju selo; po jezeru Rusanda; po Tisi i kanalu Dunav-Tisa-Dunav koji se nalaze u neposrednoj blizini sela; po 10.000 hektara oranica... Baš kao nekad Melenci su, po površini jedno od najvećih sela u Srbiji, u kojem živi bezmalo 7.000 stanovnika, opet prepoznatljivi i po lepim konjima.

Ivan Mojsin iz Melenaca je ispred Organizacionog odbora predstojećeg Prvenstva Vojvodine u vožnji zaprega u Melencima, imao čast i zadovoljstvo da na 81. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu pozove ljubitelje konjarstva i zaprežnog sporta da 8. juna 2014. godine dođu u ovo malo srednjebanatsko selo, opština Zrenjanin i uživaju u reviji zaprega.
Domaćini Melenčani obećavaju dobar provod. Fešta će biti održana na stadionu u Melencima, sa početkom u 11 časova kružnom revijom učesnika. Publici će se predstaviti KK Kelebija u dresurnom jahanju, a potom će biti održano i takmičenje u vožnji kroz čunjeve.
Melenci imaju tradiciju konjarstva koja je u jednom trenutku bila prekinuta. Mlađe generacije još uvek pamte sjajne vozače zaprega, a sinovi nekih od njih su poneli teret obnavljanja konjarstva u njihovom selu, kao što je to slučaj sa mlađanim Ivanom Mojsinom, čiji je otac Vidosav bio od boljih vozača konjskih zaprega u selu, i organizator konjičkog takmičenja pre deset godina.
Trenutno u Melencima ima pedesetak rasnih konja, a vozači su sve mladi ljudi, koji uče od svojih starijih uzora.
-Ali, rad, rad i samo rad je ključ uspeha u konjičkom sportu - kaže Ivan Mojsin, i dodaje da je prošle godine, obnovljeno takmičenje u konjičkim zapregama, da se on takmičio u Kucuri prošle godine i čeka sledeću, kada će se u Melencima u tri takmičarska dana, održati i takmičenje u dresurnom jahanju, u čemu vidi svoju šansu.
U kalendaru takmičenja vožnje zaprega značajno mesto zauzima Prvenstvo Vojvodine u vožnji dvoprega i četvoroprega. Prvo kolo koje je trebalo da se održi u organizaciji KK “Opovački lipicaner” iz Opova je otkazano, pa će prvi vojvođanski megdan biti onaj u Melencima, u organizaciji KK “Rusanda”, zatim KK “Vezir” iz Kucure i KK “Salajka” Novi Sad, koji će ujedno biti i finalno kolo Prvenstva Vojvodine, gde će titulu Prvaka Vojvodine po četvrti put za redom braniti Nedeljko Srdić u dvopregu, odnosno Milan Gaković u kategoriji četvoroprega.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar