Wed02212018

Poslednja izmena:09:19:02 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Pijaca Moj salaš ponovo radi

Pijaca Moj salaš ponovo radi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U Info centru Turističke organizaije Novog Sada, dva dana pre zvaničnog otvaranja sezone jedinstvene pijace „Moj salaš“, na platou ispred SPENS-a u Novom Sadu, a u organizaciji Zelene mreže, upriličena je konferencija za medije.

Učesnici konferencije, član Gradskog veća zadužen za privredu, mr Goran Sečuljski, direktor Turističke organizacije Novog Sada, mr Branislav Knežević, ispred „Zelene mreže“ Vovjodine, gospođa Olivera Radovanović i gospodin Milenko Dolovac iz poljoprivrednog grazidnastva „Dolovac“ iz Futoga, informisali su prisutne o značaju, mogućnostima i jedinstvenom okupljanju proizvođača organskih proizvoda na pijaci organskih proizvoda sa teritorije Srbije poslednjih deset godina.
Jedinstvena i specijalizovana pijaca organskih i tradicionalnih proizvoda „Moj salaš“ može da parira evropskim i svetskim pijacama zdrave hrane. „Zelena mreža“ Vojvodine je još 2004. godine ustanovila prodajno mesto za organske proizvode na platou ispred novosadskog SPNS.-a, a ove godine „Zelena pijaca“ će biti „otvorena“ za svoje potrošače, od 5. juna do 26. septebra od 12-20 časova svakog četvrtka.
Mr Goran Sečuljski je iskoristio priliku da čestita jubilej „Mog salaša“ i poželeo još deset puta toliko trajanja. On je izjavio da je Grad Novi Sad još pre deset godina prepoznao ovu manifestaciju i kao turističku manifestaciju i osim što je podržao proizvođače i one koji vole ove proizvode, grad se pridružio proizvodnji organske proizvodnje kroz „Plan podrške organskoj proizvodnji“ od 2011. godine, i istakao nadu da će se i u narednom periodu ta podrška nastaviti. Pijaca „Moj salaš“, osim što je mesto okupljanja proizvođača organske hrane i kupaca, istovremeno je i događaj koji do sada nije iskorišćen u dovoljnoj meri, kao jedna turistička manifestacija grada, što bi svakako trebalo ispraviti.
Mr Branislav Knežević je pozdravio ovu privedno-turističku atrakciju grada, i naglasio važnost gastro turizma, koji se povezuje sa salašima, čardama, i sve više sa zdravom hranom, kao svojevrsnim brendom grada. Takođe, pozvao je sve sugrađane da posete pijacu i kupe neke od proizvoda koji će na njoj biti izloženi.
Gospođa Olivera Radovanović je rekla da nije malo doživeti u Srbiji da nešto traje deset godina i da je to zajednički napor poljoprivrednih proizvođača, civilnog sektora i lokalne zajednice.
-Ovaj kontinutitet ohrabruje svakoga da možemo svi zajedno biti okupljeni na onome što je bitno za građane. U ovom slučaju naša glavna ideja, kada smo počinjali pre deset godina, bila je da obnovimo tradiciju salaša i da se fokusiramo na zdravstveno bezbednu hranu. U to vreme nije ni bilo zakona o organskoj proizvodnji, i tek je predstojao veliki posao u toj oblasti. Kako su godine prolazile i pojavio se Zakon, tako su i kupci bili sve više zainteresovani da kupuju organske proizvode. Tako je ova pijaca postala mesto okupljanja i prodaje lokalnih organskih proizvoda i prva takva pijaca specijalizovana u celoj Srbiji i kao takva je i ostala. Pijaca „Moj salaš“ počela je sa dva izlagači: Vozar i Mamužić, da bi danas imala 15, a ove godine pojavile su se organske šitake. Ja se iskreno nadam da će ova pijaca zahvaljujući građanima Novog Sada, zahvaljujući Gradu i našim naporima i poljoprivrednim proizvođačima, nastaviti da traje. Mi svi, uprakos raznim stranačkim promenama, svi zajedno vodimo računa o građanima Novog Sada i za mene je to jedan veliki uspeh - rekla je Olivera Radovanović.

Vlasnik gazdinstva „Dolovac“, Milenko Dolovac iz Futoga je naglasio da je za proizvođače postojanje pijace „Moj salaš“ od ogromnog značaja jer im omogućava da svoje proizvode koji su proizvedeni na specifična način plasiraju, da se predstave kupcima, da kupci steknu poverenje u njih i da imaju povratnu informaciju. Ova Pijaca im je obezbedila i međusobnu saradnju, iz koje je formirano udruženje čiji su članovi porodice: Aćimović, Letić, Dolovac, Vozar i Sabo. Na kraju, gospodin Dolovac se zahvalio „Zelenoj mreži“ koja je obezbedila ovakvu promociju i podršku, bez čije pomoći ovako nešto ne bi bilo moguće organizovati.
Na pijaci „Moj salaš“ prodaju se sveži organski proizvodi, voće i povrće, kozji sir i mleko, jaja, med i proizvodi od meda, različiti domaći kolači, pekmezi, kompoti, rakija i vino napravljeni po tradicionalnim recepturama multikulturalne Vojvodine, kao i najlepši vez. Uz bogatstvo proizvoda, posetioci će moći da se upoznaju sa lokalnim proizvođačima i na licu mesta dobiju savete i recepte o pripremanju ukusnih jela od organskih namirnica.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar