Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA Institucije Olga Lalić: Novi Bečej brine o svim svojim građanima

Olga Lalić: Novi Bečej brine o svim svojim građanima

Novi Bečej je grad koji je širom otvorio oči za probleme svih svojih građana, koji se ne skriva iza nepostojećih zakona i pravilnika, već piše nova pravila u korist svih svojih žitelja, pa i onih o kojima se do pre samo godinu dana malo razmišljalo, i još manje izlazilo u suret.

Poslednjih godinu dana lokalna samouprava opštine Novi Bečej je ozbiljno rešila da povede računa o udurženjima i svim onim osobama koje žive na margini našeg društva. To su pre svega invalidi rada, osobe obolele od cerebralne i dečje paralize, žene žrtve nasilja, nezaposlene osobe, mladi, deca, stari, i uvidela veliku potrebu za njihovom asimilacijom u sve sfere društvenog života.
-Njima se do nedavno niko nije bavio, a prošle godine se Udruženje Roma Novi Bečej SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina izborilo za status udruženja koje se finansira iz budžeta opštine. Moram da ih pohvalim, jer smatram da se bave izuzetno korisnim stvarima. Osim što daju psihološku podršku ženama žtvama nasilja, takođe su obezbedili pomoć pravne službe za žene koje su na žalost pretrpele nasilje i žele da se razvedu, a nemaju uslova za to, pa im obezbeđuju smeštaj i prosleđuju ih u Sigurnu kuću. Pre mesec dana je lokalna samouprava sa udruženjem Centra za socijalni rad, opštinskim javnim tužilaštvom, Domom zdravlja i Policijom potpisalo Memorandum o saradnji, kojim ćemo akcenat za sada da stavimo na prvenciji, zaštiti i zbrinjavanju, ali u budućnosti sve više i na prevenciji i spečavanju nasilja u porodici - kaže Olga Lalić, prvi specijalizant inkluzije u Srbiji i članica Opštinskog veća Novi Bečej, zadužena za saradnju sa marganizalozovanim društvenim grupama, inicijator humanog projekta, „Da živimo i radimo zajedno“.
Ranije su postojale službe i javne instutucije koje su se bavile socijalnim pitanjima, a u poslednjoj godinu dana Olga Lalić, kao članica Veća koordinira između lokalne samouprave i udruženja. Sa svojim timom, organizuje okrugle stolove, prisustvuje, pomaže, upoznaje, upućuje, povezuje, i u dogovoru sa lokalnom zajednicom pruža finansijsu pomoć koliko je to moguće i koliko je to realno.
-Tu smo da ih podržimo, trudimo se da ogroman broj ljudi izađe iz svojih kuća, da postane vidljiv. Želimo da razbijemo tabue, borimo se protiv toga da mladi više nemaju stav da kod nas nema invalida, jer kod nas invalidi ne izlaze na ulice i tradicionalno su separatisani i nepoželjni. Želimo da podržimo različitost, da podržimo jednu novu filozofiju-inkluziju, pravo na život i hoćemo da kažemo da smo svi jednaki. Borimo se protiv pogrešne kvalifikacije - autistično dete, već za termin - dete sa autizmom, dete sa cerebralnom paralizoma, dete sa disgrafijom, diskalkulijom, jer dete je pre svega dete - objašnjava gospođa Lalić.
Posle godinu dana napor za humaniji i relaniji život počinje da daje vidljive rezultate, pre svega zahvaljujući podršci i velikom razumevanju lokalne samouprave.
U okviru borbe za suživot svih društvenih grupa, lokalna samouprava Novog Bečeja je finansirala projekat u kojem su akteri deca sa cerebralnom paralizom. U okviru projekta ona će izrađivati ukrasne magnete sa logom Tiskog cveta, Arače i drugim novobečejskim brendovima, gde će jedan deo pokloniti lokalnoj samoupravi, koje će ova poklanjati gostima u toku Velikogospojinskih dana ili prilikom raznih poseta.
U ovih godinu dana regulisan je parking za invalide postavljanjem verikalne signalizacije, jer je do nedavno postojala samo horizontalna signalizacija. Sledeći korak je rešavanja problema rampi za invalide, kojih ima, ali nedovoljno i neadekvatno postavljenih.
-Ispred Doma zdravlja postoji rampa, ali je strma, a za Dom kulture, koji je na spratu pišemo projekat, u saradnji sa našim institucijama, koje će to da projektuju, da se postavi pokretna rampa, i da tim ljudima kažemo: „Dobrodošli!“ Retko gde može da se dođe na neko javno mesto u kolicima, jer nema tehničkih mogućnosti. Meni je jako žao kada treba da održim neki sastanak i kada moram prvo da razmišljam da li nekom mestu mogu svi da priđu i dođu - kaže Olga Lalić i dodaje:
-Potpisan je Memorandum između svih relevantnih institucija, kako državnog tako i nevladinog sektora u borbi protiv nasilja nad ženama u porodici. Potpisali smo Memorandum između lokalne samouprave i Centra za socijalni rad i Udruženja Roma Novi Bečej SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina u borbi protiv dečjeg prosjačenja. Svakodnevno se susrećem sa raznoraznim ljudim kojima je potrebna pomoć i trudimo se da im pomognemo u rešavanju „lako“ rešivih problema, da ne dozvolimo da preraste u „velike“ probleme.
Ova mlada, energična žena je za samo godinu dana pokazala ne samo da smo svi jednaki već i da nema nerešivih problema, a Novi Bečej da je primer grada u kojem je zaživela dobra praksa na koju cela Srbija može i treba da se ugleda.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com