Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Kulturno turistička razglednica grada Užica 2014.

Kulturno turistička razglednica grada Užica 2014.

  • PDF

Stanojka Milivojević, muzejski savetnik Narodnog muzeja iz Užica, je turističku ponudu užičkog kraja predstavila kroz kulturu i kulturno nasleđe, i na taj način podsetila ne samo na to da je Užice veliki kulturni centar ovog regiona i na veliko kulturno bogatstvo ovog kraja, već i na sve prisutnije razumevanje turizma kao traganja za kulturnim vrednostima.

-Kada se već odmaramo na Zlatiboru i Tari i Zlataru, postoji dobar razlog da se poseti i Narodni muzej u Užicu. Narodni muzej preko svojih stalnih i povremenih temetskih izložbi predstavlja veliko kulturno nasleđe Užica i užičkog kraja. Same zgrade muzeja su spomenički kompleks, nastao 1938. godine, tada za potrebe Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, a tokom Drugog svetskog rata u njima je bilo sedište Glavnog štaba Narodnooslobodilačkih partizanskih pokreta Srbije i rukovodstvo Komunističke partije Jugoslavije. U podzemnim prostorijama, koje su bile planirane za trezore i kovnicu te banke, bila je smeštena partizanska fabrika oružja i municije, koja je i danas dostupna posetiocima. Godine 2011. je malo osvežena i dopunjena novim istraživanjima.
U okviru Muzeja nalaze se i tri stalne postavke: izložba „Užice-nastanak i razvoj“, tretira period od praistorije do 1918. godine; Legat Mihaila Milovanovića (1879 -1941), prvog akademskog slikara užičkog kraja; i treća je „Lapidarijum antičkih spomenika od II do IV veka“.
U okviru Narodnog muzeja je i spomen obeležje Kadinjača, koja se nalazi 14 km zapadno od Užica. Spomenik je posvećen borcima Radničkog bataljona, i podignut je 1952. godine, a 1979. je podignut Spomen dom, u kome se nalazi stalna postavka posvećena Radničkom bataljonu i bitki na Kadinjači u kojoj je poginulo 270 boraca od kojih su njih 132 sahranjena u zajedničkoj kosturnici..
Naroni muzej čuva i postavku „Užički kraj u NATO agresiji na SRJ 1999. godine“. Veoma značajan turistički biser grada Užica, svojevrsan spomenik tehnike je Hidrocentrala pod gradom, na reci Đetinji u Užicu podgnuta 2. avgusta 1900. godine i jedan je od simbola ovog grada. To je prva električna centrala podignuta po Teslinim principima polifaznih struja u Srbiji i to svega pet godina posle podizanja iste takve na reci Nijagari u Americi. Zaslužni za izgradnju ovog značajnog kulturnog spomenika su Đorđe Stanić (1858-1921), profesor fizike na Velikoj školi, koji je doveo Nikolu Teslu u Beograd 1893. godine, i inž. Aćim S. Stevović (1866–1957), projektant hidrocentrale na Đetini i Nišavi, autor nekoliko patenata i napisa u stručnim časopisima.
Značajno je videti i posetiti u Užicu Jokanovića kuću, sagrađenu u drugoj polovini XIX veka, koja je za kulturno dobro - spomenik kulture, proglašena 1988 godine. U njoj se nalazi muzejska postavka sa tri ambijentalne celine: "Orijentalna soba" kojim se prikazuje stanovanje građana u Užicu u XIX veku; "Devojačka-građanska soba" odražava početak novog "srpskog" vremena, kada se posle oslobođenja od Turaka kod srpskih trgovaca i zanatlija javljaju potrebe za lepšim i udobnijim stanovima, evropskim odelom, nakitom itd; i Salon gradske kuće s kraja XIX i početka XX veka, u kojem je predstavljeno vreme kada se u Užicu izdvaja sloj bogatih ljudi, trgovaca koji svoje bogatstvo žele da pokažu i luksuznijim življenjem.
To bi bilo ukratko o kulturnoj ponudi, odnosno o stalnim postavkama Narodnog muzeja u Užicu, ali dovoljno da se svaki putnik zadrži bar jedan dan u gradu na Đetinji - zaključila je gospođa Stanojka Milivojević.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar