Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Milan Gaković i Bela Farago korak bliži titulama prvaka Vojvodine

Milan Gaković i Bela Farago korak bliži titulama prvaka Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Vreo dan, užarena atmosfera, fantastična organizacija KK Rusanda, arena odlično uređena i ukrašena raznovrsnim cvećem. Parkur po uzoru na svetske parkure, rekordna 23 dvoprega u I kolu Prvenstva Vojvodine. Korak bliže tituli prvaka su Bela Farago pobednik kategorije dvoprega, odnosno Milan Gaković pobednik u kategoriji četvoroprega. Veliki napredak Olivera Bunforda, doneo je dva srebra za Ergelu Bunford. Revijalni deo takmičenja vožnjom za divljenje, obeležio je Vojislav Gaković, a posebnu notu celokupnom danu dali su dresurni jahači KK Favory iz Kelebije.

Nedelja, 8. jun, vozačima zaprega u Srbiji donela je prvo kolo Prvenstva Vojvodine u vožnji dvoprega i četvoroprega, organizator KK Rusanda iz Melenaca u saradnji sa Udruženjem odgajivača lipicanske rase konja Srbije, potrudio se da sve bude besprekorno, što je bilo vidljivo po samom dolasku. Travnata arena bila je fantastična, a posebnu notu svemu dali su divni cvetni aranžmani. Smotra paradnih zaprega u Melencima, otvorena je još u prepodnevnim satima, paradom dvoprega, u kojoj u izuzetno jakoj konkurenciji pobedu odnosi zaprega Ergele Stari Tamiš iz Pančeva, koju su činila grla Jadran i Boka, a vozio ju je vlasnik Srđan Aleksa, drugo mesto pripalo je Ergeli Bunford iz Subotice, vozač je bio Stipan Barjaktar, a na drugom kraju kajasa bili su Siglavy XV-1 i Maestoso Merkur. Treće mesto pripalo je dvopregu Ergele Bulić iz Surčina, koju je vozio Saša Marček, a na drugom kraju kajasa bili su Favory Dona i Favory Bella. Na četvrtom mestu našao se dvopreg koji su činili Neretva i Ema, a vozio ih je Blagoje Erdeljan iz Aleksandrova. Dok je peto mesto pripalo zaprezi Gaborov Žarka iz Kovilja, a na drugom kraju kajasa bili su 155 Favory Lipica II i 113 Bonadea I. Specijalno priznanje za najatraktivniju zapregu uručeno je malenom Petrov Milanu iz Kikinde, koji je nastupio sa parom konja Pony rase. Dok je najmlađi vozač bila sedmogodišnja Anastasija Bitević iz KK Begej iz Stajićeva.
Vozači dvoprega u Prvenstvu Vojvodine, njih dvadeset i troje, obišlo je stazu, izvuklo startne brojeve i sve je bilo spremno za ceremoniju svečanog predstavljanja učesnika. Nakon što se svih dvadeset i tri zaprege predstavilo i postrojilo, intonirana je državna himna i dat je znak za još jedan počasni krug i početak I kola Prvenstva Vojvodine u kategoriji dvoprega. Dvadeset i tri zaprege bile su spremne za start. Na žalost, iako je broj učesnika bio rekordan, izostala je zaprega koja je nosila titulu Prvaka prethodne tri godine, jer državna Ergela Karađorđevo nije bila u mogućnosti da dođe u Melence.
Arhitekta parkura Goran Mogin i ovoga puta potrudio se da postavi zahtevan parkur, izuzetno interesantan za gledanje, a i vožnju. Dužina parkura iznosila je 750m, predviđeno vreme za vožnju 180 sekundi, a činilo ga je 20 prepreka, od kojih su prepreke 6 i 11 bile složene. Sve se odvijalo pod budnim okom sudijskog kolegijuma, koji su činile nacionalne sudije i to, Siniša Zlatanović, Dušan Stojanović i Dušan Gluvić. Rekordan broj učesnika iz svih krajeva Srbije, a prve tri plasirane zaprege bile su sa severa Vojvodine iz Kelebije, odnosno Subotice.
Zaprega sa startnim brojem dva, koju je vozio Bela Farago iz Ergele Kelebija, a koju su činila grla 67 Favory Slava IV i 94 Slava IV, dok je na mestu suvozača bila mlada dama Nevena Šipoš, jedina je zaprega koja je završila vožnju bez greške u parkuru i u predviđenom vremenu 174,56. Izuzetna uparenost grla, ujednačenih hodova i temperamenta, odlična komunikacija vozača i grla, precizna i brza vožnja, kontinuiran tempo od starta do cilja, bez oscilacija, bili su ključni za pobedu, zlatno odličje u I kolu Prvenstva Vojvodine i osvajanje 15 bodova. Drugo mesto i srebrno odličje pripalo je zaprezi Ergele Bunford iz Subotice, koju je vozio Oliver Bunford, a na drugom kraju kajasa bili su 1 Neapolitano Gaetana IX i Hojnal, a suvozač kao i uvek do sada bila je mlada dama Eniko Keresteš. Oliver Bunford, je pored pobedničke zaprege jedini vozio bez greške u parkuru, ali sa prekoračenjem vremena (186,78), što mu je donelo 3,39 kaznenih poena, a što je ovoga puta bilo dovoljno za odlično drugo mesto i 14 bodova u Prvenstvu Vojvodine. Ono što je bilo očito jeste vidan napredak u vožnji koju je Oliver prikazao, mnogo sigurnija, preciznija i brža vožnja nego što je to bio slučaj ranije, a sve to rezultat je velikog zalaganja i pravilnih treninga. Na treće mesto plasirala se druga zaprega Ergele Kelebija koju je vozila upravnica ergele, Tereza Keresteš, dok su na drugom kraju kajasa bili 26 Maestoso Monteaura III i 38 Bonadea II, a na mestu suvozača ovoga puta bio je Mihailo Šimković. Jedna greška u parkuru (3 kaznena poena) i vožnja sa prekoračenjem vremena 188,50 sekundi (4,25 kaznenih poena), ukupno 7,25 kaznenih poena bilo je dovoljno za bronzano odličje i 13 bodova u Prvenstvu. Tereza je prelepi par lipicanera vozila u svom stilu, nešto sporije, ali precizno, što je ovoga puta donelo odličan rezultat. Za najlepši i najupareniji par konja u I kolu Prvenstva Vojvodine nagrađen je upravo par koji je vozila Tereza Keresteš, a bili su to već pomenuti 26 Maestoso Monteaura III i 38 Bonadea II. Za najlepšu kobilu, proglašena je 70 Batosta XIII, vlasnika Željka Malušića iz Zrenjanina. Dok je priznanje za najlepšeg pastuva pripalo 517 Maestoso Betalki, vlasnika Jovice Milivojevića iz Progara.
Veliko hvala organizatoru, bilo je jako lepo danas, parkur nije bio mnogo težak. A ja sam jako zadovoljan postignutim rezultatom. – bio je kratak i, kao i uvek, skroman Bela.
Ubrzo zatim arhitekta parkura je preuredio parkur i sve je bilo spremno za I kolo Prvenstva Vojvodine, a u vožnji četvoroprega. Dužina staze 800m, predviđeno vreme 209 sekundi, 18 kapija, od toga su kapija 6 i 10 bile složene. Startnu listu činilo je sedam definitivno najboljih četvoroprega u Srbiji, među kojima i vozač koji ove godine po četvrti put za redom brani titulu Prvaka Vojvodine, vozač koji jako retko u toku cele sezone nije na pobedničkom postolju u vožnji četvoroprega, a njegovo ime sigurno je svima dobro poznato – Milan Gaković, predstavnik KK Vezir iz Kucure. Pored njega učešće su uzeli i prošlogodišnji viceprvak Milenko Radaković, Ergela Bulić Surčin, kao i trećeplasirani vozač prošle godine, Oliver Bunford, Ergela Bunford Subotica.
I ovoga puta kao i u sva tri kola Prvenstva Vojvodine prošle godine, pobedu je odneo vozač koji je vozio najbrže, niko drugi nego već pomenuti Milan Gaković, dok je na drugom kraju kajasa bila dobro poznata vrano – bela četvorka 44 Beba, 3 Neapolitano Danica IV, Maestoso Montenegra i Savaš. Vozio je u svom maniru, a sa malom oscilacijom u jednom momentu i takmičenje završio u predviđenom vremenu 191,46 sekundi, a sa dve nesmotrene i nepotrebne greške što mu je donelo 6 kaznenih poena. Ipak to je i ovoga puta bilo dovoljno za izuzetno bitnu pobedu i osvajanje 15 bodova u Prvenstvu. Na mestima suvozača bili su Milanov otac Vojislav Gaković i mlađi brat Borivoje Gaković. Drugo mesto ovoga puta zauzela je zaprega Ergele Bunford iz Subotice koju je vozio Oliver Bunford, na drugom kraju kajasa bili su Hojnal, 1 Neapolitano Gaetana IX, 2 Drava VII i Selen, dok su na mestima suvozača bili mlađi mu brat Albert Bunford i mlada dama Eniko Keresteš. Oliver je vozio u predviđenom vremenu 208,02 sekunde, sa dve greške odnosno 6 kaznenih poena u parkuru. Veliki napredak u vožnji četvoroprega više je nego očit kod Olivera, vožnja sa mnogo više sigurnosti, a i mnogo brže, ovoga puta dovela ga je do drugog mesta i srebrnog odličja, kao i sjajnih 14 bodova u Prvenstvu Vojvodine. Imajući u vidu da je tokom prošlogodišnjeg prvenstva u sva tri kola bio trećeplasirani, što je bio i njegov krajnji rezultat, ovo je odličan rezultat. Treće mesto ovoga puta pripalo je prošlogodišnjem Viceprvaku Vojvodine, Milenku Radakoviću, vlasniku i vozaču Ergele Bulić iz Surčina, dok su na drugom kraju kajasa bili Wera, Trompeta, Batosta i Drava, na mestima suvozača bili su Ranko Stevanović i Branislav Budimirović. Takmičenje su završili sa prekoračenjem vremena 221,65 sekundi (6,33 kaznenih poena) i jednom greškom u parkuru (3 kazenan), što je ukupno bilo 9,33 kaznena poena. Ali ovoga puta dovoljno za bronzano odličje i 13 prvenstvenih bodova.
-Čestitam organizatoru na odličnoj organizaciji i zahvaljujem im se na pozivu. Takođe čestitam svojim kolegama na postignutim rezultatima. Koristim priliku da se javno zahvalim svom ocu Vojislavu i bratu Borivoju, koji me podržavaju u ovome što radim, kao i svim mojim navijačima, koji su uvek uz mene. Ovo je bila jako bitna utakmica, samim time i pobeda koju sam istinski želeo, trudiću se da i u naredna dva kola Prvenstva Vojvodine, postignem isti rezultat, pa da i ovu godinu završim kao i prethodnih - sa osmehom na licu završio je Milan.
Nakon toga kako je Sunce počelo da seda došla je na red revijalna utakmica u vožnji preciznosti u kategoriji dvoprega. Kako je svima bilo jasno da dvadeset i devet prijavljenih učesnika neće uspeti da odvezu takmičenje dok se noć ne spusti, vozači su se zajedno sa organizatorom dogovorili da učešće uzmu oni vozači koji nisu učestvovali u Prvenstvu Vojvodine, a zatim, ako ostane vremena, nastupe i oni. Kolegijalnost i sportski duh bili su neverovatni tog dana, pa su se ubrzo vozači sami organizovali i dogovorili kojim redosledom će startovati što je sve oduševilo, a sve u cilju što efikasnijeg takmičenja.
Dužina staze ovoga puta bila je 740m, predviđeno vreme 178 sekundi, 20 kapija, od toga je 6 bila složena. Petnaest takmičara bilo je spremno za start. Kako je takmičenje odmicalo, svi vozači su vozili u nekom proseku i niko se nije izdvajao. A onda je sa startnim brojem sedam nastupio Vojislav Gaković, KK Vezir iz Kucure, na drugom kraju kajasa bio je dobro poznati par vranih lipicanera 44 Beba i Maestoso Montenegra, (svima poznatiji kao Ema i Vezir, čije ime nosi i konjički klub).
Nakon njihovog ulaska u arenu, svi su očekivali maksimalno dobru vožnju, a prisutni su dobili i više od očekivanog. Bio je to svojevrstan javni čas u vožnji dvoprega. Maestro sa kajasima u rukama, Vojislav Gaković koga u poslednje vreme retko imamo priliku da vidimo na mestu vozača, jer je to prepustio sinovima, uigrane vrance vozio je besprekorno, brzo, precizno, oštro, konstantno neverovatno brzim tempom i kroz cilj prošao ne napravivši niti jednu grešku, a mnogo pre isteka predviđenog vremena 162,72 sekunde, što je ostalim takmičarima do kraja bilo nedostižno. Tako se u rukama Vojislava Gakovića našao prelepi pobednički pehar, a na mestu suvozača ovoga puta bio je, Milan Gaković.
Drugo mesto pripalo je Anđelku Biteviću, KK Begej Stajićevo, koji je vozio Dravu i Slavu, a na mestu suvozača bio je Nikola Zarić. Anđelko je takmičenje završio sa 4,60 kaznenih poena, što je bilo dovoljno za srebrno odličje. Treće mesto pripalo Urošu Milinkoviću iz KK Donji Srem iz Dobanovaca, dok su na drugom kraju kajasa bile su 128 Canissa II i 129 Jadranka II, na mestu suvozača i ovoga puta bio je Urošev otac, Žarko Milinković. Uroš je takmičenje završio sa 6,09 kaznenih poena.
Da bi to bio jedan od onih dana koji će se dugo pamtiti u Melencima, potrudili su se oni koji su nastupili u međuprogramu. Svi prisutni imali su posebnu priliku da u dva navrata van Ergele Kelebija vide dresurno jahanje KK Favory. Šest odličnih jahača u divnim bajkolikim toaletama, a na još divnijim konjima lipicanske rase, koji su odgojeni u ergeli Kelebija, imalo je svoj šou program i u obe tačke posetioce ostavilo bez teksta. Ono što su Nevena Šipoš u sedlu 5 Neapolitano Monteaure III, Aleksandar Kokeza u sedlu Neapolitano XXV-31, Katarina Tancoš u sedlu 53 Gaetane X, Svetlana Tepavac u sedlu 31 Batoste VII, Ana Aleksov u sedlu 22 Bonadee I i Nikoleta Pećarić u sedlu 63 Conversano Drave prikazali je prava umetnost, koja se izuzetno retko viđa. Upravo oni su dali posebnu notu celom danu i učinili da ovo bude jedna izuzetno lepa konjička čarolija.
Preumorni i iscrpljeni od prevelike vrućine, takmičari su sa osmehom, punog srca i prepuni utisaka napuštali Melence. A kako i ne bi kada su neki od njih korak bliži tituli prvaka Vojvodine.
Nakon takmičenja u Laćarku, 15. juna, vozače zaprega očekuje nastup u subotu, 21. juna, u Zobnatici, kada će šesnaest najboljih zaprega Srbije, nastupiti u okviru Mađarskog Nacionalnog galopa, a potom u subotu, 28. juna, u Banatskom Karađorđevu, kada će se održati II kolo KUP-a Srbije u vožnji dvoprega, u organizaciji KK Solunac.

Tekst i fotografije: Milana Nović
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com