Mon02192018

Poslednja izmena:01:14:42 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA VII Svetski Tamburica fest, najbolja promocija tambure i tamburaške muzike

VII Svetski Tamburica fest, najbolja promocija tambure i tamburaške muzike

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Sve teče po planu i sve je spremno za predstojeći, VII po redu Svetski Tamburica fest, koji će se od 26. do 28. juna održati na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Novom Sadu, potvrđeno je na konferenicija za medije, održanoj u sredu, 18. juna, u hotelu Novi Sad. Iza te tvrdnje stoje Danilo Ninković, muzički urednik festivala, Jovan Joca Adamov, umetnički direktor festivala, Jovan Pejčić, predsednik Organizacionog odbora i Dina Vranešević, saradnik za medije zvanično predstavili učesnike i program Tamburica festa 2014.

Kao uvertira predstojećem tamburica happeningu na Petrovaradinskoj tvrđavi, za Novosađane će 26. juna na Trgu slobode u centru Novog Sada biti organizovana smotra kulturno-umetničkih društava, tamburaških i folklornih ansambala, kojoj će prethoditi i Kongres Svetske tamburaške asocijacije, čije je sedište u “Srpskoj Atini”.
Drugo festivalsko veče, 27. juna, obeležiće takmičarski deo nastupom šest orkestara, dok će u revijalnom delu tradicionalno nastupiti Zvonko Bogdan, kao i orkestar Dijako iz Đakova.
Završnoj veče, 28. juna, takođe će obeležiti nastup šest orkestara u takmičarskom delu i koncert TO Biseri iz Subotice, prošlogodišnjih pobednika festivala na Tvrđavi i koncert Cece Ražnatović, koja će se publici predstaviti i sa nekoliko hitova uz pratnju tamburaškog orkestra.
-Trudili smo se da napravimo jednu selekciju koja će ostaviti odličan utisak na sve ljubitelje tambure. Trudili smo se da repertoar prilagodimo publici, okrenut ka ljubiteljima tambure i da tambura bude u prvom planu. Nadamo se da ćemo uspeti da prikažemo sve ono dobro što smo zamislili, pre svega da tambura nema granica i da može da napravi priču bilo s kim, bilo gde, bilo na kojem mestu na zemaljskoj kugli - rekao je Danilo Ninković.
Jovan Adamov je napomenuo „slatki“ problem selektora zbog velikog broja zainteresovanih izvođača, što je moralo, zbog vremenskog ograničenja, da bude svedono na dvanaest trenutno najboljih tamburaških orkestara. On je takođe primetio da u tamburaškom svetu ima sve više dama, da će nastupiti tri sjajna orkestra, „od kojih su neki čisto ženski, a negde su muškarci samo simbolično prisutni“. Osim toga, Tamburica fest je okupio izvođače iz devet zemalja: Crne Gore, BiH, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Australije, SAD i Srbije.
-Mislim da je ovogodišnji umetnički nivo orkestara jedan od najboljih do sada. Mi smo se trudili, makar i po cenu zameranja nekim orkestrima, da izaberemo najbolje od ponuđenog i da će publika biti zadovoljna onim što će čuti i videti – iskren je bio gospodin Adamov.
Prema programu, svaki orkestar će imati 15 minuta da se predstavi publici, a pošto ovaj festival neguje autorski potencijal, biće dodeljena i Nagrada za najbolju novu pesmu.
Gospodin Pejčić je naglasio da je program festivala čak 90% tamburaška muzika, a10% su zastupljeni neki drugi muzički žanrovi, pa svi gosti imaju obavezu da sa tamburašima „odrade“ jedan deo repertoara.
-Mi to radimo sa ciljem popularizacije tamburaške muzike i oni su nam na neki način magnet, jer, tamburaški festivali koji se organizuju svuda u svetu okupe od 500 do 700 ljudi, ljubitelja tamburaške muzike. Na ovaj način mi okupimo i do 20.000 ljudi i to je način promocije tamburaške muzike - dodao je Jovan Pejčić.
Organizatori festivala planiraju izdanje CD-a „Zvezde Tamburica festa“ na kojem će svi revijalni gosti snimiti po jednan svoj hit uz pratnju tamburaša, i drugi CD sa autorskim pesmama nastalih na festivalu.
Tri javna servisa će i ove godine podržavati ovaj festival. To su RTV Vojvodina, RTV Srbija i RTV Republike Srpske.
Karte će se naplaćivati samo za koncert Cece Ražnatović. U pretprodaji ulaznice iznose 790,00 dinara, dok će na sam dan održavanja koncerta biti 990,00 dinara.
Ovaj festival krasi i njegov humanitarni karakter, pa je zahvaljujući organizatorima Tamburica fest-a, prihodom od prodatih ulaznica, između ostalog, lane obnovljen Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi . Ove godine organizatori Svetskog tamburica festa su već uplatili 400.000 dinara na ime pomoći ugroženim sa poplavljenih područja.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar