Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Porodica Bikar: Biti pčelar znači znati živeti sa pčelama i od njih učiti

Porodica Bikar: Biti pčelar znači znati živeti sa pčelama i od njih učiti

  • PDF

I istine i zablude o ustaljenim navikama konzumiranja meda kod većine potrošača ovog prorodnog eliksira dolaze najčešće od samih prorizvođača. Verovatno iz njihove neobaveštenosti i nestručnosti, teško je verovati iz nehata ili grube namere.
Pijaca „Moj salaš“ koja se od početka juna do kraja septembra organizuje na platou ispred Sportsko-poslovnog centra „Vojvodina“, i jedina je takva u zemlji, osim organske i hrane proizvedene na tradicionalan način, pruža mogućnost da potrošači uspostave direktan kontakt sa proizvođačima, da im upute neka pitanja, čuju savete i sugestije.

Pčelarska porodica Bikar, Svetlana (školovani kozmetičar) i Aleksandar Bikar (ekonomista za spoljnu trgovinu i pogonski inženjer elektronike, slobodni umetnik-pčelar) iz Sremskih Karlovaca, takođe su stalnu izlagači na ovoj pijaci. Gospodin Aleksandar Bikar se proizvodnjom meda bavi unazad 43 godine, a biti pčelar za njega znači znati živeti sa pčelama i od njih učiti. Oni trenutno poseduju 83 košnice, koje voze na 7-9 paša u toku godine, uvek daleko od saobraćajnica, industrije, daleko od veštačkog đubreta.
-Taj med koji pčele sakupe, jedemo mi, naša deca i isti taj koji i mi trošimo iznosimo na pijacu - kaže gospodin Bikar.
Isključivo od svojih pčela i svojih dodataka, na pijaci „Moj salaš“ iznose pet vrsta sortnih medova: voćni, lipov, bagremov, suncokretov i livadski med. Vrlo retko i mešani med, kao i tzv. šumski med, nastao ne od cveta, već od medne rose ili od izlučevina biljnih vaši.
Od ostalih proizvoda tu su propolis mast za zarastanje rana, koja blagotvorno utiče i na prisutne negativne promene na koži: herpes, ekcemi, lišajevi. Propolis mast može da se koristi za otvorene rane koje zarastaju bez ožiljaka. To naravno važi samo za sveže rane, a ako je rana stara i flisuje ili koja ima neku unutrašnju infekciju, to rešava u vrlo kratkom roku, s tim da ta rana ostaje sa vrlo slabo, ali vidljivim ožiljkom. Propolis kapi (30% rastvor u alkoholu), koriste i odrasli i deca, s tim što se deci daje 1-2 kapi u topao čaj ili toplo mleko, tako da alkohol kada dođe u neku toplu sredinu ispari i ostaje čist propolis.
Polen u granulama porodice Bikar, posebno je pripremljen za ljudsku upotrebu (pošto samo preživari imaju koristi od uzimanja celih granula). On se koristi tako što se kafena kašičica samlevenog polena (najdruže 20 sec) stavlja u decilitar negazirane tečnosti (i ne u mleko), gde tim mikro zrncima (koja su obavijena tankom celuloznom opnom) pošto odstoje 12 sati, nabubre i njihova opna puca.
Na ovoj tezgi možete naći i pčelinju žvaku, poklopce sa saća pre vrcanja - devičansko saće. Ovaka žvaka je apsolutno zdrava za razliku od svih ostalih industrijskih sa dodatom aspartama (poznatijeg kao veštački šeser).
U skladu sa zanimanjem gospođe Svetlane, Porodica Bikar je tržištu ponudila i neven kremu za lice, bez ikakavih hemikalija. To je jako bitno zbog toga što sve što nanesemo na kožu završava u jetri, uz bubrege jednom od filtera našeg organizma, i ako se oni „zaguše“, sve će stati. Uz hranljivu kremu tu je i piling maska za lice i drugi prizvodi, poput staroslovenskog vina od meda - Medovina "Perun", te rakije pečene od lipovog meda sa dodatkom kleke i propolisa - Medovače, pa medno sirće, specijalni kolači, a sve u cilju lepote i zdravlja, kako spolja tako i iznutra.
Porodica Bikar proizvodi i razne mešavine različitiog lekovitog bilja, povrća, sokova sa medom, za one koji imaju probleme: sa astmom, štitnom žljezdom, velikim kašljom i sl.
Jer, po rečima gospodina Aleksandra Bikara, u Kini, a pogotovo na Kubi, lekovi se u obliku naše trgovačke mreže-tableta ne koriste, već isključivo prirodni lekovi. Na Kubi nema uopšte tableta, fabričkih lekova, i sve je po pitanju zdravlja rešeno na bazi prirodnih trava i pčelinjih proizvoda.
U Srbiji su napravljeni pionirski koraci u tom pravcu. Imamo 12 api-terapeuta, sve na jugu Srbije, koji imaju i svoje udruženje, a u Niši deluje Specijalistička ordinacija za apiterapiju, otvorena u decembra 2010. godine, akreditovana od Ministarstva zdravlja Srbije, klinika gde se leče ljude ovim vidom alternativnog lečenja, od kojih je savremena medicina digla ruke.
Gospodin Aleksandar Bikar već godinama razbija tabue vezane za konzumiranje meda. Evo nekih od njih:
-kašičica za med ne mora biti drvena ili plastična, koje su izgrad rečeno nepoznatog porekla. Danas se koristi pribor od prehrambenog rosfraja, od kiselo otpornog prohroma (plemeniti nerđajući čelik 316L). Zabluda potiče iz vremena kada se koristio pribor za jelo od aluminijuma, koji je zaista uticao na sastav meda;
-mleč na tezgi nije lek već otrov. Mleč u prirodnom obliku ili pomešan sa medom, ne može da se iznese na tezgu, jer svetlost i temperatura ga u roku od tri-četiri minuta „ubiju“. Mešavina mleča mora da se potroši u roku od sedam dana, ali se mora držati u zamrzivaču, sve ostalo je prevara;
-svaki prirodan med podložan je procesu kristalizacije u roku od 5 do 45 dana (osim meda od bagrema);
- Med može da se sipa u mlak i topao čaj, mleko, do 45°C (ono što može da se pije pa makar srčući), sve što je preko toga je vruće, jer se tako gubi njegova lekovitost.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com