Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Muzika Četiri decenije muziciranja maestra Šen Ignaca

Četiri decenije muziciranja maestra Šen Ignaca

Maestro Šen Ignac, za prijatelje Naci, poznat je široj javnosti kao član Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine, bezmalo četrdeset godina, kao violinista koji prati Balaševića, Zvonka Bogdana i mnoge druge muzičare. Maestro Šen Ignac je u muzičkim krugovima poznat po tome što svira sve: od narodne do klasične muzike, mađarske, srpske, starogradske…

Na njegovom repertoaru nalaze se kompozicije popularne muzike raznih žanrova. od jazz-a do rock'n'roll-a. Njegovi prijatelji znaju da Maestro ne odbija ni jednu svirku, jer muzika je njegov život. -Svaku dobru muziku ja poštujem i kod mene nema razlike, jer se trudim da zvučim dobro u svakoj kompoziciji, bilo da pripada narodnoj, strogradskoj ili klasici, a to znači da muzika nema granica - izjavio je maestro Šen. Šen Ignac je pozvan da se na desetom, jubilarnom Bean Fest-u u Temerinu, održanom 7. juna, pridruži novoosnovanom Bean Bend-u (Laki keš), pratećoj grupi Bean festivala, pod vođstvom Đusike Kovača, što je maestro i prihvatio. Kasnije je bio zadovoljan što je bio njihov gost, prijatno iznenađen njihovim sviranjem. -Članovi Bean Bend-a su me pozvali, a ja sa velikom radošću prihvatio, i prijatno su me iznenadili svojim umećem. Ulaze u svaki muzički fah, i mađarski, i zabavni, i vojvođanski melos, tako da bez razlike šta sviraju, oni to rade dobro. Ali, već smo nekoliko puta sarađivali i nadam se da ćemo tu saradnju nastaviti i dalje - rekao je posle koncerta maestro Šen.
Na pitanje, otkud vremena da sve to postigne, dodao je:
-Hvala Bogu, ja živim za muziku i imam sreću da radim ono što volim, a što ima lepše od toga kad čovek može da radi ono što voli?! Pored toga se zna da sam violinista koji prati Đorđa Balaševića, Zvonka Bogdana, to je moj život. Ponekad se osećam umorno, ali kada bi ponovo trebao da izaberem čime bi se bavio, to bi bila muzika i moja violina. Zato ja obično prihvatam da sviram i sa vrhunskim i sa manje poznatim muzičarima, od Pavarotija do Dume (Milan Prunić), Balaševića. Iako su to poznati muzičari, od svakoga ima i onih boljih, ali ja sa radošću i velikim srcem pratim sve. Jer ja sam muzičar do srži, a mi, istog kova, volimo to tako da radimo. Maestro Šen Ignac je član eminentnog Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodine, koji okuplja najveće profesionalce. U društvu najboljih, maestro Šen je skoro 40 godina. Do tog jubileja ostalo je samo 4-5 meseci, i planovi su da ga proslavi Gala koncertom sa svojim prijateljima, kako i priliči ovakvom datumu. -Povodom ovakvih proslava obično se napravi solo koncert. Na svoj jubilej planiram da pozovem svoje poznate i cenjene kolege iz Beograda i Novog Sada, i nadam se da će prihvatiti moj poziv i da će doći. Unapred se radujem što ćemo muzikom i druženjem obeležiti taj, za mene značajan dan - dodao je naš sagovornik, koji je potom, sa Velikim orkestrom, snimao emisiju „Jedna pesma jedna želja“. I kao i uvek kada u rukama drži svoju violinu, maestro je zadovoljan, jer je u ovim emisijama imao prilike da učestvuje zajedno sa veličinama poput Ljubiše Pavkovića-virtuoza na harmonici, Bokija Miloševića. Priznaje da voli ovu emisiju, jer daje šansu i mladim, neafirmisanim muzičarima da u svojih pet minuta pokažu šta znaju i mogu, da o njihovom talentu kažu ono što im niko nije rekao, stručne ličnosti iz sveta muzike, od Miće Jankovića, muzičara, voditelja, a na mladima je da imaju snage da prime pohvale, ali i sugestije od iskusnijih kolega, koji su kroz sve to nekada davno prošli. Jer, profesionalac mora uvek biti profesionalac.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com