Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back HRANA I PIĆE HRANA Spelta i proizvodi od spelte iz poljoprivrednog gazdinstva Jevtić

Spelta i proizvodi od spelte iz poljoprivrednog gazdinstva Jevtić

  • PDF

Ratka i Dušan Jevtić iz poljoprivrednog gazdinstva „Jevtić“, Bačko Gradište, jedinstveni su proizvođači spelte i čitave paleta proizvoda od ove zanimljive žitarice.
Spelta se prvi put pominje u nekim delovima Egipta, kao samostalna biljka odvojena od pšenice. U Svetom pismu nalazimo podatke gde se tačno gajila i šta se od nje pravilo. I u to vreme mesio se hleb od spelte, samo što je nekada sve bilo ručno, pa i lupanje i izvejavanje, ne bi li se dobila potrebna čistoća zrna.

Prema novijim istraživanjima ova vrsta pšenice nastala je 5000-6000 godina pre nove ere, najverovatnije na Bliskom istoku, u sadašnjoj Turskoj, spontanim ukrštanjem travnih vrsta.
Spelta, krupnik ili pir, nazivi koji se na našem podneblju koriste za ovu biljku, je stara žitarica koja je na ovim područjima izumrla iz „tehničkih“ razloga, jer je zrno spelte obavijeno čvrstom opnom, koju je teško očistiti, da bi zrno moglo da se samelje i takvo koristi za ljudsku upotrebu.
Brčnom paru Jeftić je to pošlo za rukom tako što su uvezli mašine koje to mogu da odrade na savršen način: da se dobije zrno koje je klijavo i samim tim može da se proizvede sve kao i od drugih žitarica.
Osobine ove biljke, zbog kojih je vredi gajiti su brojne. Njena najbolja osobina je što ima ljusku na sebi koja je štiti od zagađenja. Mikrotoksini iz zemlje i vazduha u običnim žitaricama uglavnom ostanu u mekinji, a kod spelte je zrno zaštićeno ljuskom koja se nakon berbe skida, i u kojoj ostanu svi mikrotoksini, pa je pogodna za organsko uzgajanje. Spelta sadrži proteine, nezasićene masti, vitamine (A, C, grupe B, E i K), biljnu kiselinu, mineralne soli (kalcijum, kobalt, gvožde, fosfor, magnezijum, mangan, kalijum, bakar, selen, natrijum) i vlakna. S obzirom na svoj sastav, spelta pomaže u borbi protiv anemije, deluje laksativno, okrepljujuće, ima izraženo antioksidansno dejstvo i zato je posebno pogodana za osobe izložene stresu, za žene u menopauzi, za starije osobe i decu. S obzirom da je bogata vlaknima, od velike je koristi u dijetama za mršavljenje (brzo prenosi osjecaj sitosti i olakšava rad creva), a zbog bogatstva ugljenikohidrata, gvožda i kalcijuma preporučuje se rekonvalescentima, sportistima, anemičnim osobama i osobama koji boluju od osteoporoze.
-Mi smo 2008. godine počeli da izlazimo na tržište. Pre toga smo dve godine radili reprodukciju, i imali smo oko 75 kg zrna koje smo posejali i 2008. godine smo se pojavili na tržištu. Pre toga speltu smo koristili 10-15 godina, pre svega zbog izuzetnog ukusa a i zdravstveno smo se osećali mnogo bolje - priča gospođa Ratka Jevtić.
-A „biznis“sa proizvodnjom speltinog brašna i srodnih proizvoda, desio se kada je gospodin od kojeg smo do tada nabavljali seme najavio povlačenje iz posla zbog godina, i koji nam je rekao da nam seme koje smo hteli od njega da kupimo, ne vredi ništa, zbog ljuske, koju prethodno treba skinuti. Ali, imali smo zemlju, nabavili smo potrebne mašine, i prvo smo počeli sa onim što smo i do tada radili, samo na malom kućnom mlinu: speltino brašno i kućnu varijantu speltinih pekarskih proizvoda.
Danas, osim tri vrste speltinog brašna, pravimo i pahuljice, griz, mekinje - sve od spelte, kao i razne vrste testenine, kako bi olakšali našim ženama, domaćicama, da imaju domaće i zdrave razne vrste rezanaca i špageta.
Poljoprivredno gazdinstvo „Jevtić“, bračnog para Ratke i Duška Jevtića, s pravom ima svoje mesto na pijaci „Moj salaš“, koja se svakog četvrtka od 12-20 časova održava na platou SPENS-a u Novom Sadu.
-Mi smo ovde dobro prihvaćeni, imamo puno mušterija, a naši potrošači, time što kupuju naš proizvod, dobijaju nešto što ima izuzetan fin ukus, ni jedan naš proizvod u sebi nema hemije, nema aditiva, sve je potpuno prirodno - zaključila je Ratka Jevtić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komentari  

 
+1 #1 Branka Nastasijevic 18-10-2014 20:18
:lol: Presrecna sam da ovako nesto postoji
Citiraj
 

Dodaj komentar