Sat02242018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO I pasulj Janka Pinćera za svačiji ukus

I pasulj Janka Pinćera za svačiji ukus

  • PDF

Janko Pinćer je poznati fish majstor sa bezmalo 200 osvojenih prvih mesta sa višegodišnjih takmičenja u kuvanju riblje čorbe i ribljih paprikaša po zemlji i inostranstvu. Šira javnost ga je zapamtila kao neiscrpnog inovatora jela od ribe, tzv. “Jankovih ribljih čarolija”, koje je spremao jednom nedeljno u okviru emisije Trofej na TV Panonija.

Međutim, Janko Pinćer je pre svega kuvar. Najviše voli da kuva (i jede) ribu, ali ume da skuva sve, i to dobro i ukusno. Osvajao je prva mesta i za gulaše i paprikaše. Zahvaljujući gulašu, ušao je u Ginisa, u Adi pre četiri godine, kada je spremio najdužu štanglu postavljenu za kuvanje raznih specijaliteta. Tu je kuvao juneći gulaš, sa kojim je na međunarodnom takmičenju osvojio prvo mesto, dobivši najviše ocene od žirija iz Austrije i Mađarske, dok su mu naši arbitri dodelili najmanji broj bodova.
A Janko kao Janko, voli da kuva i riblje i pileće specijalitete, i da eksperimentiše, pa sve što je pripremao od svinjskog, junećeg, pilećeg mesa pokušao je (i uspeo) da napravi i od robljeg, da bi se poslednjih godina okrenuo pripremi domaćih jela.
Temerinska pasuljijada, po svemu posebna, za njega je veliki izazov. Manifestacija koja je počela skromno, sa dvadesetak kotilića, nadrasla je sva očekivanja njenih autora i pretvorila se u golemu gastronomsku manifestaciju koja može da parira i jednoj Guči.
Počeo je kao takmičar, pre osam godina, ali je ubrzo shvatio da ovde nije cilj samo takmičenje i pobeda već druženje sa prijateljima, zabavan izlet uz jedan lep kulturno-umetnički program. Tada je prihvatio da bude deo organizacionog tima koji svako izdanje manifestacije iznose na svojim plećima, A njen razvojni put nije jednostavan. Ranije je bilo više donatora, više para, za razliku od danas.
Na organizatore desetog, jubilarnog Bean Fest-a osim iscprljujuće višegodišnje besparice, i osipanja donatora, uticale su i poplave velikih razmera, i malo je nedostajalo da se termin njenog održavanja prolongira. Ipak, Organizacioni odbor je odlučio da na sve moguće načine istraju i da opet naprave jednu lepu manifestaciju, manifestaciju za nezaborav.
Janko kaže da se ovde sve radi volenterski, iz čiste ljubavi prema jednoj manifestaciji i kuvanju. Zato je Temerinska pasuljijada mesto najveće gastronomskog festivala u Srbiji, gde je na meniju samo jedno jelo, i to tradicionalno, srpsko - pasulj. Ova manifestacija je svetao primer kako sa domaćim, uslovno rečeno - jednostavnim jelom, može da se napravi fantastičan happening, bez problema, bez izgreda, manifestacija koja može da pokaže svetu kako smo mi kulturan narod, i kako jedno masovno okupljanje može da bude prijatno i fino. I tako je već deset godina.
Organizator i planer aktivnosti tokom godine, Janko Pinćer je na dan takmičanja u kuvanju pasulja (uvek prve nedelje juna), oficijelni kuvar Pasuljijade. Tada Janko kuva za goste domaćina, ljude dobre volje koji na neki način pomažu Pasuljijadu. I tako već niz godina jer iako se gosti menjaju, kuvar ostaje isti, jer je najbolji.
-Kuvam tzv. seljački pasulj sa slaninom, kobasicom, povrćem i puno ljubavi koja je unešena u kuvanje tog pasulja. Nema tu nikakvih tajni. Postoji samo beli, žuti, zeleni, šareni pasulj, a ove godine sam odabrao tetovac. Ove godine sam kuvao čorbast sa zaprškom, da čorba bude gusta i ukusna, ukusnija od onog mesa koje se nalazi unutra – uz osmeh kaže Janko Pinćer, koji je za sve ove godine dobio samo jedan komentar za svoje umetničko delo u tanjiru: da ga nikada nije loše skuvao.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar