Sun02252018

Poslednja izmena:01:47:06 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Predrag Jelušić: Crna Gora i Srbija imaju zajedničku perspektivu

Predrag Jelušić: Crna Gora i Srbija imaju zajedničku perspektivu

  • PDF

-Regionalno povezivanje, prvenstveno zemalja bivše Jugoslavije, a pre svega Srbije i Crne Gore, može biti prednost jednima i drugima, jer nismo konkurentske nego kompatibilne turističke destinacije, ne samo u turizmu, već i poljoprivredi, trgovini, transportu, tako da nam je perspektiva zajednička i treba da težimo tom cilju - izjavio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, gospodin Predrag Jelušić, jedan od učesnika privredno-turističke manifestacije Business Summit, koja je nedavno završena u Vrnjačkoj Banji.

Gospodin Jelušić je ukratko izneo i svoje utiske o ovoj manifestaciji:
-Mislim da je Summit pokazao veliku energiju i želju svih učesnika da budu dodatna podrška razvoju turizma u Srbiji i regionu i svim onim komplementarnim granama koje se oslanjaju na turizam, pre svega proizvodnji hrane. Imali smo radni deo gde su definisani jasni i precizni zaključci, koji će za posledicu imati jedan dinamičniji turistički razvoj i valorizaciju onih projekata tj. regija koje do sada nisu bile dovoljno turistički valorizovane, i naravno, da učinimo ceo region konkurentnijim za sve turiste koji dolaze, prvenstveno iz udaljenih destinacija. Dobro je što je ova saradnja bila na jednom regionalnom nivou, da učinimo region dodatno interesantnijim gostima. Jer današnji, savremeni gost ima ambiciju da za trajanje svog godišnjeg odmora poseti što više destinacija, da vidi što više atraktivnih mesta, ukratko da provede jedan aktivan odmor. A mislim da je region - Srbija, Crna Gora, BiH, Hrvatska, jako komplementarna turistička destinacija i da zajednički mogu da ponude dosta u turističkom smislu.
Ovakvu manifestaciju vremenom treba širiti i uključivati što veći broj turističkih poslenika, proizvođača poljoprivrednih proizvoda, i to je jedna aktivnost koja treba da traje. Ovogodišnji Summit je treći po redu i na sledećem očekujemo veći broj učesnika iz sveta privrede i lokalne samouprave, onih koji mogu na određen način da pomognu u regionalnoj saradnji i boljem pozicioniranju turizma u regiji - rekao je gospodin Jelušić, a zatim se osvrnuo i na očekivanja za predstojeću letnju sezonu u Crnoj Gori:
-Što se tiče turizma u Crnoj Gori situacija je specifična iz razloga što imamo dešavnja koja su prvenstveno vrlo osetljiva na turizam, kao što je pre svega bezbednosni faktor u Ukrajini, velike poplave u regionu, a kada govorimo o turističkom tržištu Rusije, koje je postalo vrlo dinamično poslednjih godina, ono je praćeno devalvacijom nacionalne valute za 30% u odnosu na prošlu godinu, samim tim su i aranžmani skuplji u odnosu na onu u 2013. godini. Tako da imamo dosta osetljivih dešavanja koja su se prevela na turizam. Ali, bez obzira na to, očekujemo jednu dobru letnju turističku sezonu, i verujemo da gradeći pre svega putnu infrastrukturu, podizanjem kvaliteta smeštajnih kapaciteta, možemo pozicionirati region kao značajnu turističku destinaciju, i verujemo da će ova sezona ipak, bez obzira na probleme koje imamo, biti dosta solidna.
Na kraju preporuke gospodina Jelušića, upućene turistima iz Srbije:
-Preporuka je naravno da sve iz Srbije pozovem da bar deo svog godišnjeg odmora provedu u Crnoj Gori. Mislim da se tržište Srbije prirodno naslanja prema onome što nudi Crna Gora i znam mnogo onih, s ovih prostora, koji jedan deo odmora provedu u Turskoj, Grčkoj, ali tvrde da im odmor nije kompletan ako bar jedan produženi vikend ne provedu u Crnoj Gori. To podrazumeva između ostalog, posetu nekoj manifestaciji, muzičkom događaju, avanturu zvanu rafting Tarom ili jednostvano vikend provod u Budvi sa svojim prijateljima. Mislim da će i ove godine gosti iz Srbije, bez obzira gde u ovom trenutku planiraju godišnji odmor, bar deo svojim slobodnih dana provesti u Crnoj Gori i naravno, uvek su dobrodošli – tvrdi gospodin Predrag Jelušić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar